Οδοιπορικά

Περιηγηθείτε μαζί μας στις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας και εξερευνήστε μοναδικές περιοχές με χαρακτηριστικές ομορφιές

Κύθηρα: Οδοιπορικό στο ενετικό Τσιρίγο

Αλεξίας Φεσσά
της αρθρογράφουΑλεξίας Φεσσά
Τα Κύθηρα είναι το νησί που καταργεί τα σύνορα ανάμεσα στο μύθο και την πραγματικότητα. Η ουτοπία που απεικονίζει ο πίνακας του Αντουάν Βατό «Επιβίβαση για τα Κύθηρα», μπορεί να γίνει βίωμα, φτάνει να θες να ασπαστείς το βαθύτερο νόημα της ζωής που συνοψίζεται σε τρεις λέξεις: Έρωτας, Φύση, Ελευθερία.
Μηλαπιδέα

Ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής σχολικό κτίριο της αγγλικής περιόδου, σε λόφο ανάμεσα στα Φατσάδικα και το Λιβάδι. Έχει γύρω-γύρω 11 πελώρια γοτθικά παράθυρα με πελεκητά ποριά και πάνω από την είσοδο είναι εντοιχισμένη μια μαρμάρινη πλάκα, η επιγραφή της οποίας λεει τα εξής: «Ευχάριστοι προς την παρούσαν διοίκησιν οι λειβαδίται διά την ανατροφήν των τέκνων των, εκτελούντες ομόφωνοι της αυτού εξοχότητος λόρδου Φρειδερίκου Αδάμ τας πατρικάς φροντίδας επί τούτου του επιπέδου παρά του ζηλωτού πατριώτου Ιουλίου Κασιμάτη δωρηθέντος, χηρηγήσαντες θεληματικώς την εργασίαν, τήνδε την οικοδομην εν χρήσει κοινής σχολής ανήγειραν MDCCCXXV».

Κάστρο Χώρας

Είναι το καλύτερα διατηρημένο κάστρο του νησιού. Χτίστηκε το 13ο αιώνα από τους Βενιέρ, μπορεί όμως να υπήρχαν εγκαταστάσεις στην περιοχή ενωρίτερα. Ανακαινίστηκε το 1503 από τους Ενετούς. Αποτελείται από το κύριο οχυρό και από μία παράπλευρη έκταση με δεύτερη οχύρωση που περικλείει τον οικισμό Μέσα Βούργο. Στο Κάστρο υπάρχουν οι εκκλησίες της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, της Παναγίας Ορφανής, του Παντοκράτορα και ο Άγιος Ιωάννης. Στο κάστρο υπάρχουν ακόμα το Ιστορικό Αρχείο Κυθήρων που στεγάζεται στο παλάτι των προβλεπτών το παλιό διοικητήριο και οικίες ευγενών.

Σπήλαιο Αγίας Σοφίας Μυλοποτάμου

Βρίσκεται δυτικά του χωριού Μυλοποτάμου, σε μία εξίσου εντυπωσιακή περιοχή, τον όρμο Κόκαλα και σε υψόμετρο 50 μέτρων. Στην είσοδο του σπηλαίου θα συναντήσετε το ναό της Αγίας Σοφίας με τέμπλο που σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση και που φέρει αγιογραφίες του 18ου αιώνα. Το σπήλαιο έχει τουριστική διαδρομή 200 περίπου μέτρων. Έχει διάκοσμους σταλακτιτών και σταλαγμιτών σε όλους τους θαλάμους, οι οποίοι επικοινωνούν με μικρά ανοίγματα.

Γέφυρα Κατουνίου

Ένα από τα πιο επιβλητικά μνημεία των Κυθήρων είναι η πέτρινη γέφυρα στο Κατούνι. Κτίστηκε την περίοδο της Αγγλοκρατίας και είναι το μεγαλύτερο πέτρινο γεφύρι που κτίστηκε στον Ελλαδικό χώρο. Το μήκος του φτάνει τα 110μ. το ύψος του τα 15μ. και το πλάτος τα 6μ. Χαρακτηριστικό του είναι ότι στηρίζεται σε 13 τόξα σε απόλυτη συμμετρία και 12 θυρίδες! Η κατασκευή του σχεδιάστηκε από τον ίδιο τον Μακφέιλ, ο οποίος επέβλεπε σ 'αυτήν και το έργο ολοκληρώθηκε το 1826 για να αποτελέσει μέρος του οδικού άξονα που θα ένωνε την πρωτεύουσα με τον Αυλαίμονα και ταυτόχρονα το μεγαλύτερο τεχνικό έργο των Άγγλων στα Κύθηρα. Λόγω της εξαιρετικής αρχιτεκτονικής το γεφύρι μπορεί να δεχτεί φορτία πολύ μεγαλύτερα από αυτά που είχε σχεδιαστεί.
Χύτρα

Ένα από τα ποιο εντυπωσιακά μέρη του νησιού είναι η βραχονησίδα Χύτρα ή αλλιώς Αυγό, η οποία βρίσκεται σε μικρή απόσταση απέναντι από το λιμάνι του Καψαλίου. Διαθέτει μια θαλάσσια σπηλιά από την νότια πλευρά της με χρώματα που σε μαγεύουν έξω αλλά και μέσα στο βυθό. Στο τέλος αυτής της σπηλιάς υπάρχει ένα καταφύγιο για φώκιες.

Ναυάγιο Έλγιν

Λίγο ποιο έξω από το λιμανάκι του Αβλέμονα βρέθηκε από μια ομάδα αρχαιολόγων του Ινστιτούτου Ενάλιων Αρχαιολογικών Ερευνών, το 1980 κα σε βάθος 20 μέτρων περίπου, ένα αρχαίο ναυάγιο! Ήταν το πλοίο «Μέντωρ» του λόρδου Έλγιν όπου το 1802 μετέφερε τα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα και σπαράγματα άλλων μνημείων.

Καταρράκτης

Ο καταρράκτης της «Νεράιδας» ή «Φόνισσας» βρίσκεται ανάμεσα σε θεόρατα πλατάνια και τα νερά του πέφτουν από ύψος 20 μέτρων σχηματίζοντας μια μικρή καταπράσινη λιμνούλα ιδανική για κολύμπι, βέβαια μόνο για γενναίους κολυμβητές γιατί τα νερά είναι πάρα πολύ κρύα! Συνεχίζοντας τον περίπατο γύρο από τον καταρράκτη θα βρείτε τους εγκαταλειμμένους νερόμυλους και τις υπόλοιπες μικρές λίμνες που σχηματίζονται από την διαμόρφωση του εδάφους.

Φαράγγι του Τσάκωνα

Βρίσκεται ανάμεσα σ τα Μητάτα και τα Βιαράδικα στο κέντρο του νησιού. Μέσα στο φαράγγι υπάρχουν λαξευμένες στους βράχους κρυφές εκκλησίες καθώς και δύο πηγές, μία για κάθε χωριό. Μετά από αρκετά χιλιόμετρα και αρκετές διακλαδώσεις το φαράγγι καταλήγει στην περιοχή της Παλαιόπολης.
Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων

Στεγάζεται σε κτήριο εμβαδού 191,53 τμ και χωροθετείται σε γήπεδο εμβαδού 989,955 τμ εντός ρυμοτομικού σχεδίου στη Χώρα Κυθήρων. Το Μουσείο βρίσκεται στην είσοδο του οικισμού της Χώρας και σε μικρή απόσταση από την κεντρική πλατεία του οικισμού.

Βυζαντινό Μουσείο

Στην πλατεία του Κάτω Λιβαδίου στεγάζετε ο χώρος συλλογής παλαιοχριστιανικών, βυζαντινών και μεταβυζαντινών έργων τέχνης. Ο χώρος αυτός είναι ο ναός της Αναλήψεως ο οποίος παραχωρήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Κυθήρων. Πρόκειται για τοιχογραφίες, έργα θρησκευτικής ζωγραφικής και αντικείμενα του θρησκευτικού τελετουργικού, εικόνες αντικείμενα αργυροχοϊας μεταλλοτεχνίας και κεραμικής.

Μοναστήρι της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας

Είναι ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά προσκυνήματα της Παναγίας στην Ελλάδα. Βρίσκεται στην δυτική άκρη του νησιού και αποτελεί το καμάρι των Κυθήρων. Κάθε χρόνο η αρχαία εικόνα της Παναγίας, κατά την Κυριακή της Ορθοδοξίας, λιτανεύεται για δεκαπέντε ολόκληρες ημέρες σε όλο το νησί με πλήθος κόσμου να την ακολουθεί.

Παραλίες

Το βοτσαλωτό Καλαδί, στο ανατολικό τμήμα του νησιού, ακριβώς δίπλα από την Παλαιόπολη, είναι –χάρη στον κάθετο βράχο στην άκρη της και στα γαλαζοπράσινα νερά της– η πιο πολυφωτογραφημένη παραλία. Θα χρειαστεί να περπατήσετε για να την προσεγγίσετε και καλό θα είναι να έχετε μαζί σας προμήθειες. Από τις αγαπημένες των νέων βοτσαλωτές ακτές ανατολικά της Χώρας, όπως η Φυρή Άμμος ή ο Χαλκός, μέχρι την αχανή παραλία της Παλαιόπολης με την έντονη αύρα «αρχαίου τόπου» και τις… off Broadway, μικρές και πιο άγριες δυτικές παραλίες, όπως ο Άγιος Λευτέρης ή ο Λυκόδημος.
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Please enable the javascript to submit this form

Αναζήτηση