Οδοιπορικά

Περιηγηθείτε μαζί μας στις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας και εξερευνήστε μοναδικές περιοχές με χαρακτηριστικές ομορφιές

Λέσβος: Οδοιπορικό στο νησί του Ταξιάρχη & του Θεόφιλου

Ευαγγελίας Γουρνή
της δημοσιογράφουΕυαγγελίας Γουρνή
Όποιος έχει επισκεφτεί την Λέσβο έστω και μία φορά, το σίγουρο είναι ότι την έχει βάλει στην καρδιά του αλλά και στα μέρη που θα ήθελε να ξαναγυρίσει. Δεν είναι λίγοι αυτοί μάλιστα που κάθε χρόνο επιστρέφουν στο νησί ξανά και ξανά…
Η Λέσβος είναι ένα νησί που τα έχει όλα, μοναδικά ορεινά χωριά όπως η Αγιασός, μοναδικά μνημεία όπως η Αρχαία Μήθυμνα, εντυπωσιακή φύση όπως οι μοναδικοί καταρράκτες ή οι υπέροχες θερμές πηγές της, υπέροχες παραλίες όπως ο Άγιος Ισίδωρος ή η Μελίντα καθώς και θρησκευτικά μνημεία όπως ο Άγιος Ραφαήλ ή ο Ταξιάρχης στο Μαντάμαδο. Έχει και το δεύτερο μεγαλύτερο απολιθωμένο δάσος του κόσμου στο Σιγρί αλλά πάνω από όλα έχει ανθρώπους φιλόξενους που θα χαρούν να σας βοηθήσουν να «ανακαλύψετε» το νησί τους…

Θρησκευτικός τουρισμός
Στην Λέσβο αναπτύσσεται ιδιαίτερα έντονα τα τελευταία χρόνια ο θρησκευτικός τουρισμός και αυτό είναι απόλυτα λογικό μιας και στο νησί υπάρχουν θρησκευτικά μνημεία διάσπαρτα στο νησί που αποτελώντας σημαντικό πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι:

Η Ιερά Μονή του Αγίου Ραφαήλ: Χτισμένη στον ελαιόφυτο λόφο των Καρυών στη Θερμή είναι ένα από τα πλέον γνωστά προσκυνήματα σε ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο, εξαιτίας της θαυματουργικής δράσης των αγίων. Εδώ φυλάσσονται τα λείψανα των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, που μαρτύρησαν στα χέρια των Τούρκων το 1463 και, τα οποία, βρέθηκαν ύστερα από επανειλημμένες εμφανίσεις στα οράματα πιστών.

Η Μονή Ταξιάρχη Μανταμάδου: Ο Ταξιάρχης είναι ο προστάτης Άγιος της περιοχής αλλά και όλης της Λέσβου και οφείλει την αίγλη του στη θαυματουργή ανάγλυφη εικόνα του αρχαγγέλου Μιχαήλ, μία από τις ελάχιστες ανάγλυφες εικόνες σε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο. Η παράδοση αναφέρει ότι το μοναστήρι λεηλατήθηκε από Σαρακηνούς πειρατές κοντά στο 1000 και ενώ όλοι οι καλόγεροι σφαγιάστηκαν, ο δόκιμος μοναχός Γαβριήλ γλίτωσε χάρη σε ένα θαύμα του Αρχαγγέλου. Ο Γαβριήλ αφού μάζεψε το αίμα των σφαγιασμένων συντρόφων του και το ανακάτεψε με πηλό, σκάλισε τη μορφή του Ταξιάρχη.

Παναγία της Πέτρας: Στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού, στην κοσμοπολίτικη Πέτρα βρίσκεται η εκκλησία της Παναγιάς της Γλυκοφιλούσας, πιο γνωστή ως η Παναγία της Πέτρας. Είναι χτισμένη πάνω σε βράχο, όπου έχουν λαξευτεί στη βορινή του πλευρά 114 σκαλοπάτια που οδηγούν στην εκκλησία. Σύμφωνα με την παράδοση, γύρω στα 1600, ένα καράβι μετά από φουρτούνα, άραξε στα απέναντι νησάκια. Πάνω στο καράβι υπήρχε μία εικόνα της Παναγίας, που τις μέρες εκείνες εξαφανίστηκε κι ένα φως εμφανίστηκε πάνω στο βράχο όπου και χτίστηκε η εκκλησία.

Ο Ιερός Ναός Αγίου Θεράποντα: Εντυπωσιακός εξωτερικά και μεγαλοπρεπής εσωτερικά, ο ναός του Aγίου Θεράποντα είναι ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα μνημεία του νησιού. Τα εγκαίνια του Ναού πραγματοποιήθηκαν το 1935, ενώ από το 1850 στο ίδιο σημείο υπήρχε μικρός ναός, αφιερωμένος επίσης στον άγιο Θεράποντα, ο οποίος εξυπηρετούσε τις ανάγκες των ασθενών και του προσωπικού του νοσοκομείου, του γνωστού «ξενοδοχείου» της Μυτιλήνης.

Η Παναγιά της Αγιάσου: Ο ναός «Η Κοίμηση της Θεοτόκου», περισσότερο γνωστή ως Παναγία της Αγιάσου, είναι από τα πιο σημαντικά προσκυνήματα του νησιού, με πλούσια ιστορία, που ξεκινά από την περίοδο της Εικονομαχίας. Μάλιστα, θεωρούν ότι όλο το χωριό αναπτύχθηκε γύρω από την εκκλησία, ενώ κάθε Δεκαπενταύγουστο πραγματοποιείται το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού.

Η Παναγιά της Γοργόνας: Στο γραφικό ψαροχώρι Σκάλα Συκαμνιάς μπορείτε να επισκεφτείτε το γραφικό εκκλησάκι «της Παναγιάς της Γοργόνας». Χτισμένο πάνω σε λωρίδα γης που εισχωρεί στη θάλασσα η Παναγιά η Γοργόνα, η Παναγιά των θαλασσινών,  πήρε το όνομά της από τη χαρακτηριστική τοιχογραφία άγνωστου λαϊκού ζωγράφου που απεικονίζει την Παναγιά με ουρά γοργόνας.

Η ορεινή ομορφιά της Αγιασού
Η Αγιάσος βρίσκεται στις πλαγιές του Oλύμπου σε υψόμετρο 475 μέτρων, σε απόσταση 27 χιλιομέτρων από την πόλη της Μυτιλήνης. Με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της, την καταπράσινη φύση και την χαρακτηριστική ντοπιολαλιά και την ιδιαίτερη κουλτούρα είναι ένα μέρος που θα μαγέψει τον επισκέπτη του. Λέγεται ότι ο οικισμός χτίστηκε γύρω γύρω από την εκκλησία της Παναγίας και τα παραδοσιακά καφενεδάκια του στην πλατεία αποτελούν υπέροχο σκηνικό για το καφεδάκι σας.
Απολιθωμένος Δάσος στο Σιγρί
Το Σίγρι είναι γνωστό για το Απολιθωμένο Δάσος του, το οποίο εκτίνεται σε έκταση 150.000 τ.μ., και είναι ένα από τα ωραιότερα μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς σε παγκόσμια κλίμακα. Απλώνεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Λέσβου, σε μια περιοχή που καλύπτεται σχεδόν αποκλειστικά από πετρώματα ηφαιστειακής προέλευσης.

H δημιουργία του οφείλεται στην έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα που εκδηλώθηκε στην ευρύτερη περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια. Ώρες Λειτουργίας: Θερινή περίοδος ( καθημερινά 08:30- 19:00), χειμερινή περίοδος (Δευτέρα έως Παρασκευή 08:30- 16:30). Περισσότερες πληροφορίες: Τηλ. 22530 54434 & www.petrifiedforest.gr 

Η Αρχαία Μήθυμνα
Πατρίδα του λυρικού ποιητή Αρίωνα, η Μήθυμνα που καταλαμβάνει μια μικρή χερσόνησο στη βόρεια ακτή του νησιού, ιδρύθηκε στο τέλος της εποχής του Χαλκού, πιθανότατα μετά την άφιξη των Αιολέων. Σύμφωνα με τα ευρήματα των ανασκαφών, η πόλη της Μήθυμνας, γνώρισε τη μεγαλύτερη άνθηση κατά την αρχαϊκή περίοδο, ενώ σήμερα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους διατηρητέους οικισμούς του Αιγαίου.

Σώζονται λείψανα από τον μώλο του αρχαίου λιμανιού, που είναι ορατά στη θέση που βρίσκεται το σύγχρονο λιμάνι, καθώς και τμήματα του υδραγωγείου της ρωμαϊκής εποχής. Στη θέση Ντάπια εντοπίστηκε το αρχαϊκό νεκροταφείο της πόλης, ενώ η νεκρόπολη των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων αποκαλύφθηκε κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί από την Μήθυμνα στη Πέτρα.

Αρχοντικό Βαρελτζήδαινας Μυτιλήνης
Στη βόρεια κεντρική πλευρά της Λέσβου, στην Πέτρα, βρίσκεται το αρχοντικό της Βαρελτζήδαινας, ένα από τα λιγοστά παραδείγματα της παραδοσιακής αρχοντικής κατοικίας στη Λέσβο. Πρόκειται για κτίσμα του τέλους του 18 αίωνα με αρχές του 19ου, που ανήκει στην αρχιτεκτονική της Λέσβου της ύστερης Τουρκοκρατίας, με πάντρεμα ντόπιων στοιχείων αλλά και ανατολίτικων με το νεοκλασικισμό, τη βυζαντινή αρχιτεκτονική και το ρυθμό μπαρόκ. Είναι επισκέψιμο καθημερινά (εκτός Δευτέρας) από τις 8:30 π.μ. έως τις 3:30 μ.μ., τηλ. 22530 41510.

Ιαματικά λουτρά
Τα Θέρμα κόλπου Γέρας είναι από τα ωραιότερα λουτρά του νησιού και όχι μόνο… Tο νερό χύνεται ορμητικό στις δύο χωριστές χαβούζες (ανδρών και γυναικών) από μαρμάρινους κρουνούς, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για φυσικό υδρομασάζ, ενώ η θερμοκρασία, 40 βαθμούς Κελσίου, είναι ιδανική.  Τα Λουτρά βρίσκονται στο 10ο χλμ. Μυτιλήνης – Καλλονής, τηλ. 2251041503, και είναι ανοιχτά όλο τον χρόνο.

Οι θερμές πηγές Λισβορίου βρίσκονται στην περιοχή του Πολιχνίτου και θεωρούνται η θερμότερη πηγή της Ευρώπης με την θερμοκρασία τους στους 69ο Κελσίου. Αυτή την εποχή, όμως, είναι εκτός λειτουργίας.

Τα Ιαματικά Πολιχνίτου, όπου τον χειμώνα η τοποθεσία από όπου αναβλύζει το νερό διακρίνεται από μακριά καθώς η περιοχή γεμίζει ατμούς. Είναι άλλωστε από τις θερμότερες πηγές της Ευρώπης και αποτελούν ένα τεράστιο γεωθερμικό πεδίο με 16 πηγές. Τα λουτρά βρίσκονται 1,5 χλμ. έξω από τον Πολίχνιτο και είναι ανοιχτά όλο τον χρόνο (Τηλέφωνο: 22520 41229 & www.hotsprings.gr).

Τα Θερμά της Εφταλούς είναι από τα ελάχιστα της Ελλάδας όπου επιτρέπονται τα κοινά μπάνια ανδρών – γυναικών. Βρίσκονται 3,5 χλμ. από τη Mήθυμνα, τηλ. 22530 71245 και παραμένουν ανοιχτά από 15 Ιουνίου έως και 15 Νοεμβρίου.

Η Λουτρόπολη Θερμής και η πηγή της χαρακτηρίζεται ως χλωριονατριούχος - σιδηρούχος αλιπηγή και ενδείκνυται για γυναικολογικές παθήσεις και ρευματοπάθειες. Βρίσκονται στο 12ο χλμ. της παραλιακής οδού Μυτιλήνης – Μαντάμαδου.
Οι μοναδικές παραλίες του νησιού
Ατέλειωτης ομορφιάς είναι και οι παραλίες του νησιού… Αμμώδεις, βραχώδεις, μικρές ή μεγάλες, οργανωμένες ή απόλυτα φυσικές ακόμα, οι παραλίες του νησιού θα ικανοποιήσουν κάθε γούστο. Στο Πλωμάρι, η ομορφότερη και μεγαλύτερη παραλία της περιοχής είναι ο αμμώδης Άγιος Ισίδωρος, 2 χλμ. από το κέντρο του Πλωμαρίου. Η παραλία των Βατερών, με μήκος περίπου 9 χλμ., είναι η μεγαλύτερη παραλία της Λέσβου και θα σας μαγέψει με τα εντυπωσιακά βαθυγάλανα νερά της και την ψιλή άμμο της.

Η παραλία της Πέτρας, με την χρυσαφένια αμμουδιά της, είναι μία από τις πιο ωραίες οργανωμένες παραλίες  του νησιού. Ο κόλπος Γέρας αποτελεί έναν απείρου κάλλους κόλπο με δαντελωτές παραλίες αλλά και μικρούς όρμους. H πιο γνωστή και οργανωμένη είναι το Tάρτι, το οποίο διαθέτει πεντακάθαρα τιρκουάζ νερά και βρίσκεται στους πρόποδες ενός καταπράσινου λόφου.

Βόλτα με καραβάκι στα νησιά Τοκμάκια
Οι νησίδες Τοκμάκια βρίσκονται στα ανοικτά του Μανταμάδου Λέσβου και σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από τις ακτές του. Η ομορφιά τους αφήνει τους επισκέπτες άφωνους, ενώ εντάσσονται στο δίκτυο των προστατευόμενων νήσων του Αιγαίου και έχουν χαρακτηριστεί ως νησίδες «ιδιαίτερου φυσικού κάλους» όπου επιτρέπεται η άσκηση μόνο παραδοσιακών δραστηριοτήτων (κτηνοτροφία, αλιεία, γεωργία και μελισσοκομία). Μπορείτε να πάτε με σκάφος από τον Μανταμάδο για να κάνετε εκεί το μπάνιο σας.

Το κάστρο του Μόλυβου
Το κάστρο του Μολύβου βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της νήσου Λέσβου στη θέση της αρχαίας Μήθυμνας και αποτελεί το δεύτερο σε μέγεθος και σημασία κάστρο της Λέσβου. Οικοδομήθηκε κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής εποχής στα απομεινάρια αρχαίων τειχών, με σκοπό την αντιμετώπιση επιδρομών Φράγκων και Τούρκων και ολοκληρώθηκε το έτος 1373 από τον Γενουάτη Φραγκίσκο Α’ Γατελούζο, ενώ ενισχύθηκε περαιτέρω από τους Τούρκους το 1462. Τηλ. 22530 71803.

Οι καταρράκτες του νησιού
Μια από τις μοναδικές φυσικές ομορφιές της Λέσβου, που ίσως λίγοι μόνο γνωρίζουν πως υπάρχει σε τέτοιο βαθμό, είναι οι καταρράκτες της. Οι πλέον γνωστοί είναι του Μαν’ κάτσα (στα τούρκικα θα πει «μανιασμένη σάρκα» και ο θρύλος θέλει να πήραν το όνομα τους από μια νυμφομανή βοσκοπούλα που αφού ικανοποιούσε το ερωτικό της πάθος, γκρέμιζε από τα βράχια τους εραστές της), οι οποίοι βρίσκονται μόλις 2 χλμ. από τη διασταύρωση Πεδής - Ασπροποτάμου και στο 30ό χλμ. Μυτιλήνης – Μανταμάδου. Πρόκειται για μια μοναδική εικόνα με τα σκούρα πελώρια βράχια, ύψους 15-20μ., να προκαλούν δέος στη θέα τους.

Ακόμα, μοναδικά δείγματα του ιδιαίτερου αυτού δώρου της φύσης μπορείτε να βρείτε και στα Παράκοιλα, τον Σκουτάρο, τον Μεσότοπο, τη Βατούσα, τα Βασιλικά (καταρράκτες Πέσσας), την Άντισσα, τη Φίλια, την Πελόπη και την Ερεσό. Ο καταρράκτης του κτήματος Κρινέλου στην Ερεσό φτάνει σε ύψος τα 15 μέτρα και εντυπωσιάζει όποιον τον δει από κοντά.

Κάποιο από τα αποστακτήρια – μουσεία ούζου
Το ούζο της Μυτιλήνης είναι διάσημο ανά τον κόσμο. Στο νησί αυτό του Βορείου Αιγαίου εμφιαλώνονται μερικά από τα πιο γνωστά ούζα που στην συνέχεια θα ταξιδέψουν ανά την Ελλάδα αλλά και τον κόσμο. Κάποια από τα αποστακτήρια αυτά είναι ανοιχτά για το κοινό και γιατί όχι αν βρεθείτε στην Μυτιλήνη να παρακολουθήσετε την διαδικασία παραγωγής του ούζου.

Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης (Θέση Κάμπος Πλαγιάς, Πλωμάρι. Ανοιχτά όλο τον χρόνο. Πληροφορίες: Τηλ. 22520 31450, www.theworldofouzo.gr), Ελληνική Βιομηχανία Αποσταγμάτων Α.Ε. (1ο χλμ. Μυτιλήνης – Καλλονής, Παγάνι. Πληροφορίες: Τηλ. 22510 23700, www.ouzodimino.gr & http://www.facebook.com/ouzodimino), Ποτοποιία Βαρβαγιάννη (1ο χιλ. της επαρχιακής οδού Πλωμαρίου – Μυτιλήνης. Ανοιχτά όλο τον χρόνο. Πληροφορίες: Τηλ. 22520 32741, www.barbayanni-ouzo.com).
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

Βρείτε Ξενοδοχείο

Ενημερωτικά Δελτία

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία και μείνετε ενημερωμένοι

Αναζήτηση