Οδοιπορικά

Περιηγηθείτε μαζί μας στις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας και εξερευνήστε μοναδικές περιοχές με χαρακτηριστικές ομορφιές

Οδοιπορικό Ρόδος: Ένα νησί γεμάτο αξιοθέατα…

Ευαγγελίας Γουρνή
της δημοσιογράφουΕυαγγελίας Γουρνή
Η Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου μπορεί να αποτελεί από μόνη της λόγο για να επισκεφθεί κάποιος το νησί των Δωδεκανήσων. Αλλά η Ρόδος δεν είναι μόνο αυτό… Είναι η Λίνδος, η κοιλάδα με τις Πεταλούδες, είναι τα γραφικά χωριουδάκια, είναι οι γραφικές παραλίες… Είναι και πολλά ακόμη που θα τα ανακαλύψετε μαζί μας…
Η Μεσαιωνική πόλη & το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου
Η Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco και σίγουρα θα σας μαγέψει με την επιβλητικότητα και την ομορφιά της. Αυτό, όμως, που ξεχωρίζει σε αυτήν, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είναι το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου.

Το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου των ιπποτών ή Καστέλο βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου στο ψηλότερο σημείο του κάστρου. Είναι κτίσμα του 14ου αιώνα και εκτός από διοικητικό κέντρο των Ιπποτών και κατοικία του Μεγάλου Μαγίστρου, αποτελούσε και  έδρα της άρχουσας κοινωνικής και πνευματικής τάξης της Ρόδου.

Το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου αποτελεί τον σημαντικότερο πόλο έλξης των επισκεπτών της Μεσαιωνικής πόλης, ενώ από το 1948, ο πρώτος όροφος του παλατιού μετατράπηκε από τις ελληνικές αρχές σε μουσείο το οποίο περιέχει διάφορες καλλιτεχνικές δημιουργίες, είδη λαϊκής τέχνης από την αρχαιότητα και τον μεσαίωνα, όπλα, μεσαιωνικές ταφόπλακες, κοσμήματα, βιβλία, πίνακες ζωγραφικής, αγάλματα και άλλα ευρήματα.

Το Πρασονήσι
Αποτελεί μια από τις ενδιαφέρουσες και διασημότερες παραλίες της Ρόδου. Βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του νησιού και η φύση εδώ έχει κάνει για μια ακόμη φορά το θαύμα της. Το νησάκι συνδέεται με τη στεριά με μια λουρίδα άμμου που σχηματίζει δυο εξωτικές αμμουδερές παραλίες.

Στις παραλίες στο Πρασονήσι θα βρείτε όλα τα απαραίτητα (εστιατόρια-καφέ) αλλά και να νοικιάσετε αν θέλετε εξοπλισμό για θαλάσσια σπορ. Ακόμα, για όσους έχουν διάθεση για περπάτημα, στο νησί απέναντι υπάρχει ένας παραδοσιακός Φάρος.

Ο λόφος του Μόντε Σμιθ & η Ακρόπολη της Ρόδου
Ο Λόφος του Μόντε Σμιθ δεσπόζει πάνω από την πόλη της Ρόδου, η οποία είναι αμφιθεατρικά χτισμένη στα πόδια του. Ο Λόφος πήρε το όνομα του από τον Άγγλο ναύαρχο Σίντεϊ Σμιθ, που είχε στήσει εδώ το παρατηρητήριο του το 1802 προκειμένου να παρακολουθεί τις κινήσεις του στόλου του Ναπολέοντα στη θάλασσα κατά τη διάρκεια του πολέμου του με τους Τούρκους.

Εδώ βρισκόταν η Άνω Ακρόπολη της αρχαίας Ρόδου. H Ακρόπολη της Ρόδου δέσποζε στο δυτικό και ψηλότερο μέρος της πόλης της Ρόδου, ενώ δεν είχε οχυρωματικό χαρακτήρα όπως οι παλιές ακροπόλεις. Αποτελούσε μια μνημειακή ζώνη με Iερά, μεγάλους ναούς, δημόσια κτίρια και υπόγειους χώρους λατρείας. Τα οικοδομήματα ήταν κτισμένα κλιμακωτά σε διαφορετικά επίπεδα, πάνω σε διαμορφωμένα πλατώματα που συγκρατούνταν από δυνατούς αναπληρωματικούς τοίχους.

Οι ανασκαφές έγιναν από την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή κατά την διάρκεια της Ιταλικής Κατοχής του νησιού (1912-1945) ενώ από το 1946 και μετά η ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία, διενέργησε ανασκαφές που βοήθησαν στην κατανόηση της τοπογραφίας του χώρου. Για περισσότερες πληροφορίες Ακρόπολη Ρόδου ή καλέστε στο 2241365200.

Η κοιλάδα των Πεταλούδων
Στη βορειοδυτική πλευρά της Ρόδου, σε μικρή απόσταση από το χωριό Θεολόγος, ένας επίγειος παράδεισος 600 στρεμμάτων σας περιμένει να τον ανακαλύψετε. Η καταπράσινη κοιλάδα των πεταλούδων που διασχίζεται από τον ποταμό Πελεκάνο και «στεφανώνεται» από την ιστορική μονή της Καλόπετρας.

Αποτελεί έναν από τους σπάνιους βιότοπους της Ευρώπης και πρόκειται για το θερινό καταφύγιο της νυχτοπεταλούδας Panaxia Quadripunctaria (Πεταλούδα η Τετραγωνόστικτος), όπως είναι η επιστημονική της ονομασία. Χιλιάδες επισκέπτες αλλά και ερευνητές έρχονται εδώ για να απολαύσουν και να μελετήσουν το μοναδικό αυτό φαινόμενο. Από τα μέσα Ιουνίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, ένα πολύχρωμο «πεταλουδοσύννεφο» σκεπάζει κυριολεκτικά την όμορφη κοιλάδα.

Συνεχίζοντας την περιήγησή σας στην κοιλάδα ακολουθήστε το ανηφορικό μονοπάτι που θα σας οδηγήσει στη μονή της Καλόπετρας. Η ιστορική μονή χτισμένη από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, μετά από ένα θαύμα της Παναγιάς σύμφωνα με την παράδοση, κατέχει σημαντική θέση στη νεότερη ιστορία της Ρόδου.
Η Παναγιά Τσαμπίκα
Η Παναγιά η Τσαμπίκα είναι η προστάτιδα της Ρόδου. Η Μονή της βρίσκεται στην ανατολική ακτή του νησιού κοντά στο χωριό Αρχάγγελος. Αποτελείται από την παλαιά και την νέα μονή, που ονομάζονται από τους ντόπιους «η Ψηλή» και η «η Χαμηλή», αντιστοίχως.

Η παλαιά μονή βρίσκεται στην κορυφή λόφου, πάνω από την ομώνυμη παραλία, ενώ η νέα βρίσκεται χαμηλότερα κοντά στην εθνική οδό που ενώνει τον Αρχάγγελο με την πόλη της Ρόδου. Η μονή γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο, στο Γενέσιον της Θεοτόκου, όπου και την επισκέπτονται πλήθος πιστών.

Η αρχαία Κάμειρος
Η Κάμειρος ήταν μια από τις τρεις μεγάλες αρχαίες πόλεις της Ρόδου και έφθασε σε μεγάλη ακμή τον 6ο και 5ο π.Χ. αιώνα, χάρη στην αναπτυγμένη αγροτική της οικονομία. Τα ερείπια της πόλης και της γειτονικής νεκρόπολης ανακαλύφθηκαν το 1859 σε κατάφυτη περιοχή.

Τα μεγαλοπρεπή δημόσια κτίρια, η Αγορά, οι ναοί, οι ιδιωτικές κατοικίες και η Ακρόπολη στην κορυφή του λόφου, μαρτυρούν τη λαμπρότητα και τον πλούτο της αρχαίας Καμείρου. Είναι ιδιαίτερα σημαντικός αρχαιολογικός χώρος, αφού ο αρχαίος οικισμός σώζεται σε εξαιρετικά καλή κατάσταση.

Το Ενυδρείο της Ρόδου
Το Ενυδρείο της Ρόδου, βρίσκεται στο Βορειότερο άκρο της Ρόδου, λίγα μόλις βήματα από το κέντρο της πόλης, στην περιοχή του Νιοχωρίου και μπορεί κάποιος να θαυμάσει σπάνια είδη ψαριών και άλλα είδη της θαλάσσιας πανίδας.

Ο υδροβιολογικός σταθμός της Ρόδου είναι ένα από τα σημαντικότερα κέντρα θαλασσίων ερευνών στην Ελλάδα και στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτίριο που χρονολογείται από το 1935. Το αρχικό κτίριο είναι ένα μίγμα στοιχειών τοπικής και Art Deco αρχιτεκτονικής, σε συνδυασμό με ναυτικά χαρακτηριστικά.

Στο υπόγειο Ενυδρείο ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει όλο τον πλούτο της θαλάσσιας ζωής, και γενικότερα, το θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής. Στις ειδικά διαμορφωμένες δεξαμενές, που είναι γεμάτες με θαλασσινό νερό μπορεί να δει κανείς ανθόζωα, μαλάκια, γαστερόποδα, καβούρια, αχινούς, κεφαλόποδα καθώς και θαλάσσιες χελώνες.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συλλογή που φιλοξενείται στο ισόγειο του Ενυδρείου και περιλαμβάνει ταριχευμένα θαλάσσια θηλαστικά και μεγάλα ψάρια, όστρακα, κοράλλια, καθώς και ωκεανογραφικά όργανα. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε πληκτρολογώντας http://rhodes-aquarium.hcmr.gr/aquarium-rhodes, ενώ για τις ώρες λειτουργίας του μπορείτε καλέσετε το 22410 27308.

Οι χρυσαφένιες παραλίες
Αυτό που χαρακτηρίζει τις παραλίες της Ρόδου είναι η μοναδική ποικιλία τους που ικανοποιεί ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Βοτσαλωτές Παραλίες με μήκος πολλών χιλιομέτρων, μικροί κόλποι και ορμίσκοι, αλλά και παραλίες με χρυσή άμμο.

Η ποικιλία αυτή σε συνδυασμό με την καθαρότητά τους και τη διαύγεια των νερών τους, έχουν κάνει τις παραλίες της Ρόδου παγκοσμίως γνωστές και εξαιρετικά δημοφιλείς. Στις παραλίες της Καλλιθέας και το Φαληράκι το γαλανό της θάλασσας σμίγει με τη χρυσαφένια άμμο. Οι οργανωμένες παραλίες της Ιξιας  και της Ιαλυσού φιλοξενούν χιλιάδες κόσμου, ενώ αγαπημένο προορισμό όσων ασχολούνται με wind surfing.

Στην Αφάντου η απέραντη παραλία με το γήπεδο γκολφ της Ρόδου είναι άλλη μια αγαπημένη επιλογή των επισκεπτών. Η παραλία «Τσαμπίκα» στον Αρχάγγελο, στη σκιά του απόκρημνου βράχου με το μοναστήρι της Παναγιάς, είναι ένας από τους πιο όμορφους όρμους στο νησί, ενώ κάτω από τη μαγευτική ακρόπολη της Λίνδου, οι επισκέπτες απολαμβάνουν τα διάφανα και αβαθή νερά.

Θαλάσσια σπορ & εκδρομές
Σε όλο το νησί της Ρόδου, στις περισσότερες οργανωμένες παραλίες μπορείτε να απολαύσετε κάθε είδους θαλάσσιο σπορ που μπορεί να σας ενδιαφέρει να «κατακτήσετε». Μπορείτε, όμως, να οργανώσετε και κάποια θαλάσσια εκδρομή στα γειτονικά νησιά όπως η Χάλκη και η Σύμη όπου και θα προσκυνήσετε στο Μοναστήρι του Πανορμίτη.
Η Αφάντου & άλλα γραφικά χωριά
Ένα από τα πιο γραφικά χωριά του νησιού είναι η Αφάντου, το οποίο ιδρύθηκε την περίοδο κατά την οποία τα νησιά της Μεσογείου λεηλατούνταν από πειρατές και οι κάτοικοι των παράκτιων περιοχών τις εγκατέλειπαν, αναζητώντας καταφύγιο στην ενδοχώρα. Το χωριό πήρε την ονομασία του από τη λέξη άφαντος (αόρατος) καθώς δεν ήταν ορατό από τη θάλασσα.

Μερικά ακόμα από τα χωριά που δεν πρέπει να παραλείψετε είναι: τα παραδοσιακά χωριά της ενδοχώρας η Εμπωνα, η Ελεουσα, τα Σιάνα και τα  Απόλλωνα. Ο Αρχάγγελος και η Λίνδος για τους παραδοσιακούς οικισμούς τους, καθώς και τα χωριά της Νότιας Ρόδου όπως το Βατι, Γενναδι, η Λαχανιά, η Μονόλιθος και η Καταβιά, με τα μαγευτικά τοπία.

Το Πάρκο Ροδίνι
Αν επισκεφτείτε το μοναδικό Ροδίνι θα νομίσετε ότι μεταφερθήκατε σε ένα χώρο περιπάτου και αναψυχής των Ελληνιστικών χρόνων. Κατά μήκος του δρόμου για τη Λίνδο, τρία μόλις χιλιόμετρα από την Πόλη της Ρόδου, βρίσκεται ένας επίγειος παράδεισος. Το Πάρκο Ροδίνι είναι ίσως το αρχαιότερο πάρκο στον κόσμο, μια μικρή κοιλάδα γεμάτη ροδοδάφνες, σκιερά πλατάνια, τρεχούμενα νερά και δροσερές καταπράσινες λιμνούλες γεμάτες νούφαρα, τις οποίες διασχίζουν γεφυράκια.

Σύμφωνα με το θρύλο στο Πάρκο Ροδίνι είχε στην αρχαιότητα τη Σχολή Ρητορικής του ο Αισχίνης, στην οποία μαθήτευσαν σπουδαίοι ρήτορες της Αρχαιότητας, μεταξύ των οποίων ο Κικέρωνας και ο Ιούλιος Καίσαρας. Το Πάρκο Ροδίνι αποτελείται από έναν κήπο με τριαντάφυλλα, ενώ διαθέτει και έναν μικρό ζωολογικό κήπο, όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα περίφημα ελάφια της Ρόδου, ενώ τα παγώνια κινούνται ελεύθερα δίνοντας μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή νότα.

Η Ακρόπολη της Λίνδου
Η Ακρόπολη της Λίνδου ήταν αφιερωμένη στη θεά Αθηνά και είναι κτίσμα του 4ου αιώνα π.Χ. Στον ιερό βράχο της ακρόπολης της Λίνδου μπορείτε να δείτε τα ιπποτικά τείχη, την ελληνιστική εξέδρα, βωμούς και βάσεις αγαλμάτων, την Ελληνιστική στοά, ένα ανάγλυφο καράβι, το Ναό της Παρθένου Λινδίας Αθηνάς, έναν ναό του Αγίου Ιωάννου του 13ου αιώνα αλλά και την μοναδική θέα της Λίνδου.

Την Ακρόπολη της Λίνδου μπορείτε να την επισκεφτείτε με τα πόδια όπου θα κάνετε περίπου 15 λεπτά ή με ένα ταξί από την Λίνδο, είτε ακόμα και με γαϊδουράκι. Ο χώρος είναι ανοιχτός για το κοινό καθημερινά.

Το συγκρότημα των Ιαματικών Πηγών Καλλιθέας
Το κτιριακό συγκρότημα στις ιαματικές πηγές της Καλλιθέας είναι έργο του Ιταλού Αρχιτέκτονα Pietro Lombardi που το έκτισε το 1929 έπειτα από διαταγή του Ιταλού Διοικητής των Δωδεκανήσων. Επισήμως εγκαινιάστηκε την 1 η Ιουλίου 1929 με μεγαλόπρεπη τελετή.

Το σημερινό κτιριακό συγκρότημα παρουσιάζει πολύ μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και αποτελείται από 3 διακεκριμένα τμήματα: την κυκλική πλατεία με το ωραίο συντριβάνι μπροστά στην κεντρική είσοδο, ένα ημικυκλικό αίθριο που χρησίμευε για την διανομή του νερού και το συγκρότημα που χρησίμευε για τις υγειονομικές εγκαταστάσεις. Σήμερα, το συγκρότημα είναι εδώ και πολλά χρόνια εγκαταλελειμμένο αλλά σχεδιάζεται η αναμόρφωση του χώρου και η εκμετάλλευσή του.

Φάρος Αγίου Νικολάου στο Μανδράκι
Ο φάρος του Αγίου Νικολάου πήρε το όνομα του από το φρούριο του Αγίου Νικολάου πάνω στο οποίο χτίστηκε το 1863 από την γαλλική εταιρεία οθωμανικών φάρων. Το ύψος του φάρου είναι έξι μέτρα και το εστιακό του ύψος είκοσι πέντε μέτρα. Το φρούριο του Αγίου Νικολάου κατασκεύασαν οι Ιππότες της Ρόδου το 1464 σε αυτή τη θέση που δεσπόζει στο λιμάνι της Ρόδου.

Εθνικό Θέατρο Ρόδου
Το κτίριο που στεγάζεται το Εθνικό Θέατρο κτίστηκε από τους Ιταλούς κατακτητές το 1937 και το πρώτο του όνομα ήταν «Θέατρο Πουτσίνι» προς τιμήν του μεγάλου Ιταλού συνθέτη Τζιάκομο Πουτσίνι. Το όνομα του Ιταλού αρχιτέκτονα του κτιρίου δεν είναι γνωστό αλλά πρόκειται για το σημαντικότερο δείγμα της λεγόμενης «κανναβικής τεχνολογίας» (Finta pietra) με υαλότουβλα στον ελλαδικό χώρο.

Το Εθνικό Θέατρο της Ρόδου βρίσκεται στην κεντρική Πλατεία του Δημαρχείου της πόλης της Ρόδου και η σκηνή του εντυπωσιάζει με το μεγάλο της βάθος και το τεράστιο ύψος της, όπως επίσης εντυπωσιακός είναι και ο τεράστιος εξώστης και τα πολυτελή θεωρεία για επισήμους.
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

Βρείτε Ξενοδοχείο

Ενημερωτικά Δελτία

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία και μείνετε ενημερωμένοι

Αναζήτηση