Οδοιπορικά

Περιηγηθείτε μαζί μας στις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας και εξερευνήστε μοναδικές περιοχές με χαρακτηριστικές ομορφιές

Οδοιπορικό Σκιάθος: Ταξίδι στην κοσμοπολίτισσα των Σποράδων

Ευαγγελίας Γουρνή
της δημοσιογράφουΕυαγγελίας Γουρνή
Το ταξίδι σας στην Σκιάθο δείτε το σαν ένα διήγημα του «Αγίου των γραμμάτων» Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, διαθέστε όσο χρόνο χρειάζεται ώστε να ανακαλύψετε σελίδα – σελίδα τις μοναδικές ομορφιές της. Γιατί η Σκιάθος είναι ένα νησί που διαθέτει ένα φυσικό κάλλος που δεν πρόκειται να απογοητεύσει κανέναν. Αρκεί να της διαθέσει χρόνο και διάθεση για να του αποκαλυφθεί…
Το Μπούρτζι
Το παλιό και το νέο λιμάνι της Σκιάθου χωρίζονται από μια Χερσόνησο, ένα νησάκι ουσιαστικά, το Μπούρτζι. Το 1207 τα αδέλφια Γκίζη κατέβαλαν το νησί και έχτισαν το μικρό ενετικό φρούριο, Μπούρτζι. Το 1660 καταστράφηκε από το διάσημο Βενετό ναύαρχο Μοροσίνι . Στην επίσκεψη σας στο νησί μπορείτε να δείτε τα χαλάσματα του κάστρου και το σημείο που ήταν χτισμένη η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και η δεξαμενή του κάστρου.

Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, στο Μπούρτζι λειτούργησε το πρώτο λοιμοκαθαρτήριο του νησιού, ενώ το 1906 στο κέντρο της χερσονήσου χτίστηκε δημοτικό σχολείο, δωρεά του Ανδρέα Συγγρού, το οποίο σήμερα έχει μεταμορφωθεί σε πολιτιστικό κέντρο όπου δίνονται κάθε καλοκαίρι θεατρικές παραστάσεις. Αν βρεθείτε στο νησάκι μπορείτε να ξεκουραστείτε και να δροσιστείτε στο δημοτικό καφενείο που λειτουργεί εκεί.

Οι σπηλιές στην παραλία Λαλάρια
Αποτελεί την πιο πολυφωτογραφημένη, ίσως, παραλία του νησιού κυρίως λόγω της άγριας ομορφιάς της. Πρόκειται για μια παραλία με λευκά χαλίκια, τα λαλάρια, στη βορειότερη ακτή, η οποία είναι προσβάσιμη μόνο με καραβάκι. Οι λευκοί απόκρημνοι βράχοι στέκουν επιβλητικοί ενάντια στον άνεμο, ενώ η πασίγνωστη «Τρύπια Πέτρα» είναι το σήμα κατατεθέν της παραλίας.

Στα Λαλάρια, κοντά στην παραλία, υπάρχουν δύο σπηλιές, η σκοτεινή σπηλιά και η γαλάζια αν θέλετε να τις εξερευνήσετε. Η σκοτεινή είναι πολύ στενή και χαμηλή σπηλιά που γίνεται προσβάσιμη μόνο με μικρά καραβάκια.

Οι διάσημες Κουκουναριές
Ακόμα και αν κάποιος δεν έχει πάει ποτέ στην Σκιάθο είναι σίγουρο ότι θα γνωρίζει την διασημότερη παραλία της, τις Κουκουναριές. Πρόκειται για μια απέραντη, χρυσαφένια αμμώδης παραλία, που έχει χαρακτηριστεί ως η φυσικότερη της Μεσογείου, την οποία αγκαλιάζει ένα πυκνό πευκοδάσος που σταματά λίγα μέτρα πριν την θάλασσα. Στις Κουκουναριές θα βρείτε όλα τα υπέρ μιας πλήρους οργανωμένης παραλίας, ενώ αν θέλετε μπορείτε να δοκιμάσετε και κάποιο θαλάσσιο σπορ.

Υδροβιότοπος λίμνης Στροφιλίας
Ένας σπάνιος υδροβιότοπος σας περιμένει κοντά στις Κουκουναριές… Πρόκειται για τον υδροβιότοπο της λίμνης Στροφιλίας, ένα προστατευόμενο υδροβιότοπο με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Η λίμνη αυτή αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό της ειδικής γεωγραφίας του νησιού της Σκιάθου και προστατεύεται από το Δήμο Σκιάθου μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.
Παραλίες
Εκτός από τα διάσημα Λαλάρια και Κουκουναριές, η Σκιάθος έχει πολλές παραλίες για όλα τα γούστα. Η λίστα ανεξάντλητη και εσείς καλείστε να διαλέξετε… Μεγάλη Μπανάνα, Τρούλλος, Αγία Παρασκευή, Καναπίτσα, Ξάνεμος, Μεγάλος Ασέληνος, Βρωμόλιμνος, Αχλαδιές, Βασιλιάς, Μανδράκι, Κρυφή άμμος, Κάστρο, Κεχριά, Ελιάς, Αγία Ελένη κ.α.

Ο Τσουγκιάς & τα άλλα νησάκια
Μια ομάδα μικρών ακατοίκητων νησιών βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από την Σκιάθο, περίπου 3 ν.μ. Το πιο διάσημο από αυτά είναι ο Τσουγκιάς, το οποίο συγκεντρώνει τους περισσότερους επισκέπτες με τα καταγάλανα τιρκουάζ νερά και την παρθένα ομορφιά του.

Στον Τσουγκιά, αν έχετε όρεξη να τον εξερευνήσετε θα ανακαλύψετε δύο μικρές λιμνούλες καθώς και ένα ερειπωμένο ελαιοτριβείο, λόγω μάλλον των πολλών ελιών που υπάρχουν στο νησί. Ειδυλλιακό είναι και το εκκλησάκι του Αγίου Φλώρου. Και στις δύο πλευρές του νησιού υπάρχουν καντίνες για τα απαραίτητα, ενώ εδώ θα έρθετε με τα καραβάκια από το λιμάνι της Σκιάθου.

Το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας
Χτίστηκε το 1794 στο βορειοανατολικό τμήμα του ορεινού όγκου της Σκιάθου. Οι οι οχυρωμένοι της τοίχοι μοιάζουν με μονή του Αγίου Όρους και αυτό προφανώς οφείλεται στους χτίστες της, μια μικρή ομάδα μοναχών που άνηκαν στο κίνημα των «Κολλυβάδων» και αναγκάστηκαν να αποχωρίσουν από το Άγιο Όρος με τον αναβρασμό που επικρατούσε εκείνη την εποχή για την ημέρα (Σάββατο ή Κυριακή) που έπρεπε να τελούνται τα μνημόσυνα.

Η Μονή της Ευαγγελίστριας έγινε γνωστή το 1807 όταν εκεί σχεδιάστηκε, υφάνθηκε, ευλογήθηκε αλλά και υψώθηκε η πρώτη Ελληνική σημαία με τον Λευκό Σταυρό στη μέση και το γαλάζιο φόντο.

Στην Μονή υπάρχουν ακόμα τα κελιά, η τράπεζα, το νοσοκομείο, ο ξενώνας, η εστία, το ζυμωτήριο και οι φούρνοι, ελαιοτριβείο, βιβλιοθήκη, τα παρεκκλήσια του Αγίου Δημητρίου, ο σταύλος, οι αποθήκες κ.α. Στο μικρό μουσείο της Ιεράς Μονής εκτίθενται σπάνια εκκλησιαστικά αρχαία αντικείμενα, βυζαντινές εικόνες, βιβλία και χειρόγραφα.

Η Μονή βρίσκεται 5 χλμ. από τη πόλη της Σκιάθου και μπορείτε να την προσεγγίσετε είτε με δικό σας μέσο, είτε με ταξί, είτε με μέσο μαζικής μεταφοράς. Περισσότερες πληροφορίες: http://monievaggelistrias.gr/ 

Βόλτες στην παλιά πόλη
Δώστε ραντεβού στην οδό Παπαδιαμάντη, εδώ όπου χτυπά η καρδιά του νησιού και περάστε ένα απόγευμα με βόλτες στην παλιά μεσαιωνική πόλη της Σκιάθου. Διαβείτε τα πέτρινα σοκάκια της και θαυμάστε τις μοναδικές παραδοσιακές της επαύλεις, ένα μοναδικό μείγμα νησιώτικης αλλά και πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής. Φυσικά, μην παραλείψετε να απολαύσετε τον καφέ ή το γλυκό σας σε κάποιο από τα καφενεδάκια της.
Το σπίτι του Παπαδιαμάντη
Το σπίτι όπου γεννήθηκε, έζησε και πέθανε ένας από τους μεγαλύτερους έλληνες συγγραφείς. Ο Παπαδιαμάντης υπήρξε μια σεβάσμια φιγούρα του νησιού που προσέφερε σημαντικά στην τοπική κουλτούρα μέσα από τα διηγήματα του, αν και ο ίδιος έζησε μια ταπεινή ζωή.

Το σπίτι στις μέρες μας λειτουργεί ως μουσείο και αξίζει τον κόπο να το επισκεφθείτε καθώς το οίκημα είναι ένα μνημείο από μόνο του και χαρακτηριστικό δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του νησιού.

Το Κάστρο
Το σημείο που είναι χτισμένο το κάστρο, κυριολεκτικά κόβει την ανάσα. Χτίστηκε την εποχή που η Σκιάθος χτυπήθηκε από πειρατές και οι κάτοικοι με κάθε τρόπο προσπάθησαν να σώσουν την περιουσία τους και τους εαυτούς τους. Δυστυχώς, όταν επέστρεψαν στην πόλη της Σκιάθου σημειώθηκαν σημαντικές καταστροφές στα μνημεία του αλλά όπως και να έχει αξίζει να το επισκεφθείτε.

Η Παναγία η Κουνίστρα
Η Ιερά Μονή της Παναγίας της Εικονίστριας ή Κουνίστρας (σύμφωνα με την παράδοση η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε σε ένα πεύκο και κουνιόταν εξ ου και το χαρακτηριστικό Κουνίστρα) είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου και αποτελεί τον πλέον ιερό τόπο του νησιού.

Η παράδοση θέλει την εικόνα να έχει βρεθεί στο σημείο που κτίστηκε η μικρή εκκλησία γύρω στο 1650 και να είναι πολύ θαυματουργή. Φυλάσσεται όλο το χρόνο στην Αγία Τριάδα στην πόλη της Σκιάθου και επιστρέφει με όλες τις τιμές στο μοναστήρι της στις 21 Νοεμβρίου. Η Ιερά Μονή βρίσκεται 13 χλμ. δυτικά της πόλης της Σκιάθου, 2ο χλμ. του δρόμου που οδηγεί στην παραλία της Ασέληνου.

Εκδρομές με καραβάκι
Στο λιμάνι της Σκιάθου θα βρείτε από καραβάκια μέχρι και καταμαράν, τα οποία διοργανώνουν εκδρομές στα γύρω νησιά (π.χ. Σκόπελος), είτε εξορμήσεις σε παραλίες (Λαλάρια, Κουκουναριές, Κάστρο κ.α.) και στα κοντινά μικρά νησάκια (Τσουγκιάς) ή ακόμα και τον γύρο του νησιού. Κατεβείτε στο λιμάνι, λοιπόν, και αφιερώστε μια μέρα των διακοπών σας για θαλασσινές περιπέτειες.

Θαλάσσιες δραστηριότητες, Ιππασία ή βόλτα με άμαξα;
Στην Σκιάθο ότι τύπος και αν είστε θα μπορέσετε να βρείτε κάποια δραστηριότητα που να σας αρέσει… Μπορείτε σε κάποια από τις παραλίες της να κάνετε όποιο θαλάσσιο σπορ θέλετε αλλά και καταδύσεις, ενώ είναι το ιδανικό μέρος για περπάτημα αλλά και για mountain bike ή ακόμα και για ιππασία.

Αν είστε πιο ρομαντικός τύπος, θα έχετε την ευκαιρία κάνετε την βόλτα σας σε όλο το μήκος του λιμανιού της Σκιάθου με τις παραδοσιακές άμαξες, που βρίσκονται εκεί για να σας ταξιδέψουν σε λίγα μονάχα λεπτά στην γραφική απλότητα του νησιού.
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

Βρείτε Ξενοδοχείο

Ενημερωτικά Δελτία

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία και μείνετε ενημερωμένοι

Αναζήτηση