Αρχαιολογικοί Χώροι

Ανακαλύψτε τους δημοφιλέστερους αρχαιολογικούς χώρους και περιηγηθείτε ακολουθώντας τα ίχνη του Ελληνικού πολιτισμού

Αρχαία Λατομεία Μαράθι: Το διάσημο παριανό μάρμαρο

Υπολογίζεται ότι το 70% των γλυπτών στις περιοχές που βρέχονται από το Αιγαίο είναι από παριανό μάρμαρο. Το περίφημο παριανό μάρμαρο αποτελούσε κύρια πηγή πλούτου για το νησί σε όλες τις περιόδους της ιστορίας. Στα Αρχαία Λατομεία στο Μαράθι έχετε την δυνατότητα να ανακαλύψετε την «αρχή» της ιστορίας του.

Ο δρόμος που ενώνει την Παροικιά, με τις Λεύκες, συναντάει στο 4ο χλμ το Μαράθι, έναν όμορφο, καταπράσινο, γραφικό οικισμό, με άσπρα σπίτια και τρεις μικρές εκκλησίες. Πολύ κοντά, στα ανατολικά του οικισμού, συναντάμε τα αρχαία λατομεία μαρμάρου.

Η εξόρυξη του μαρμάρου άρχισε ήδη από την πρωτοκυκλαδική εποχή (3200 π.Χ. - 2000 π.Χ.). Η λειτουργία των λατομείων σταμάτησε στα τέλη του 19ου αιώνα. Το παριανό μάρμαρο ονομαζόταν λυχνίτης γιατί εξορυσσόταν από βαθιές στοές κάτω από το φως των λύχνων. Σώζονται μέχρι τις μέρες μας οι διάδρομοι, οι στοές και οι επιγραφές των αρχαίων καλλιτεχνών. Σήμερα είναι δυνατή η επίσκεψη από δύο εισόδους.
Πάρος - Μαράθι
Κύριο χαρακτηριστικό του παριανού μαρμάρου είναι η καθαρότητα και η διαύγειά του. Έχει μοναδική διαφάνεια αφού επιτρέπει στο φως να φθάσει στο βάθος των 3,5 εκατοστών (στο ξακουστό ιταλικό μάρμαρο της Καράρας φθάνει στα 2,5 εκ. και στο μάρμαρο της Πεντέλης στο 1,5 εκ.).

Στο μάρμαρο της Πάρου έδωσαν μορφή διάσημοι γλύπτες όπως ο Φειδίας, ο Αγοράκριτος, ο Πραξιτέλης, ο Σκόπας. Από το κατάλευκο αυτό μάρμαρο δημιουργήθηκαν τα αριστουργήματα της αρχαιότητας: η Αφροδίτη της Μήλου, ο Ερμής του Πραξιτέλη, οι Κόρες της Ακρόπολης, η Νίκη της Δήλου, ο ναός του Απόλλωνα και ο θησαυρός των Σίφνιων στους Δελφούς, ο ναός του Δία στην Ολυμπία, ο ναός του Απόλλωνα στην Δήλο.
Διεύθυνση: 4ο χλμ. Παροικιάς – Λευκών, Μαράθι, Πάρος 84400.
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

Βρείτε Ξενοδοχείο

Ενημερωτικά Δελτία

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία και μείνετε ενημερωμένοι

Αναζήτηση