Αρχαιολογικοί Χώροι

Ανακαλύψτε τους δημοφιλέστερους αρχαιολογικούς χώρους και περιηγηθείτε ακολουθώντας τα ίχνη του Ελληνικού πολιτισμού

Ακρωτήρι: Μια αρχαία πόλη μας αποκαλύπτεται

Ο Προϊστορικός οικισμός στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης είναι το σημαντικότερο αρχαιολογικό εύρημα του νησιού και ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στο Αιγαίο…

Ο οικισμός του Ακρωτηρίου βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού και απέχει 15 χλμ. από την πρωτεύουσα του, τα Φηρά. Οι ανασκαφές εκεί ξεκίνησαν συστηματικά το 1967 από τον καθηγητή Σπύρο Μαρινάτο, ενώ μετά το θάνατό του, τη διεύθυνση ανέλαβε ο καθηγητής κ. Χρίστος Ντούμας.
Σαντορίνη - Ακρωτήρι
Οι πρώτες εγκαταστάσεις στο Ακρωτήρι χρονολογούνται από την Ύστερη Νεολιθική Εποχή (τουλάχιστον από την 4η χιλιετία π.Χ.). Οικισμός υπήρξε κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3η χιλιετία π.Χ.). Στη Μέση και Πρώιμη Υστερη Εποχή του Χαλκού (20ος-17ος αιώνας π.Χ.) ο οικισμός επεκτάθηκε και αναδείχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα αστικά κέντρα του Αιγαίου.

Ακολούθησε η έκρηξη του ηφαιστείου και τα ηφαιστειακά υλικά που κάλυψαν την πόλη και ολόκληρο το νησί προστάτευσαν ως σήμερα τα κτίρια και το περιεχόμενό τους. Μέρος των ευρημάτων θα θαυμάσετε στο μουσείο Προϊστορικής Θήρας, στα Φηρά.

Τα σημαντικότερα μνημεία:

Ξεστή 3:
Μεγάλο, διώροφο τουλάχιστον, κτίριο με 14 δωμάτια σε κάθε όροφο με πολλά από τα δωμάτια να συνδέονται μεταξύ τους ενώ είναι και τοιχογραφημένα.

Τομέας Β: Περιλαμβάνει πιθανότατα δύο ξεχωριστά κτίρια κολλημένα το ένα στο άλλο. Από τον όροφο του δυτικού κτιρίου προήλθαν οι τοιχογραφίες με τις Αντιλόπες και τους Πυγμάχους, ενώ από το ανατολικό η τοιχογραφία των Πιθήκων.

Δυτική οικία: Μικρό αλλά οργανωμένο κτίριο. Στο ισόγειο υπάρχουν αποθήκες τροφίμων, εργαστηριακοί χώροι και μαγειρείο. Ο πρώτος όροφος έχει ένα ευρύχωρο δωμάτιο, όπου ήταν εγκατεστημένοι αργαλειοί, μία αποθήκη σκευών και τροφίμων, αποχωρητήριο και δύο συνεχόμενοι τοιχογραφημένοι χώροι.

Συγκρότημα Δ: Αποτελείται από τέσσερα κτίρια. Ενα δωμάτιο του ανατολικού κτηρίου βρέθηκε διακοσμημένο με την τοιχογραφία της Άνοιξης, ενώ όλα τα κτίρια του Συγκροτήματος Δ έδωσαν σπουδαία κινητά ευρήματα.

Οικία των Γυναικών: Στο κτίριο αυτό βρέθηκε η τοιχογραφία των Γυναικών και των Παπύρων.

Ξεστή 4: Ένα μεγαλόπρεπο τριώροφο οικοδόμημα, το μεγαλύτερο που ανασκάφηκε ως τώρα και πρόκειται, πιθανότατα, για δημόσιο κτίριο.
Ώρες επισκέψεων: 10:00 με 17:00.
Τηλέφωνα: 22860 81939 (Ακρωτήρι) & 22860 23217 (Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, Φηρά).
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

Ενημερωτικά Δελτία

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία και μείνετε ενημερωμένοι

Αναζήτηση