Αρχαιολογικοί Χώροι

Ανακαλύψτε τους δημοφιλέστερους αρχαιολογικούς χώρους και περιηγηθείτε ακολουθώντας τα ίχνη του Ελληνικού πολιτισμού

Η Αρχαία Αγορά της Αθήνας

Η Αγορά αποτελούσε το διοικητικό, φιλοσοφικό, εκπαιδευτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και κυρίως το οικονομικό κέντρο της αρχαίας πόλης.

Ο ανοικτός χώρος που βρίσκεται κοντά στο βορειοδυτικό τμήμα της Ακρόπολης αποτελεί την Αρχαία Αγορά της Αθήνας, που στην αρχαιότητα υπήρξε το διοικητικό, φιλοσοφικό, εκπαιδευτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και κυρίως το οικονομικό κέντρο της πόλης. Η Αρχαία Αγορά διασχίζονταν από την Οδό των Παναθηναίων, απ' όπου κατά την διάρκεια των εορτασμών των Παναθηναίων διέρχονταν η μεγάλη πομπή προς την Ακρόπολη, που είχε θεσπίσει ο Πεισίστρατος και τελούνταν το τρίτο έτος κάθε Ολυμπιάδας.
Γενικά
Κατά την προϊστορική εποχή (3500 π.Χ.) η Αγορά ήταν χώρος κατοίκησης και ταφής, ενώ την χρήση του ως δημόσιος χώρος, σύμφωνα με την έννοια του όρου (αγορά < αγείρω = συγκεντρώνω) την απέκτησε μετέπειτα, από τον 6ο αιώνα π.Χ. και ύστερα για να καταλήξει στην οριστική του μορφή τον 2ο αιώνα μ.Χ.

Η Αρχαία Αγορά της Αθήνας λεηλετήθηκε και καταστράφηκε πολλές φορές, αρχικά από τους Πέρσες το 480 π.Χ., αργότερα από τους Ρωμαίους υπό τον Σύλλα το 86 π.Χ., στη συνέχεια από τους Ερούλους το 267 μ.Χ. και τελικά τους Σλάβους επιδρομείς το 580 μ.Χ., οπότε και εγκαταλείφθηκε ο χώρος αυτός.

Κατά τον 10ο αιώνα φέρεται ότι ξανακατοικήθκε και το 1000 περίπου χτίσθηκε ο ναοός των Αγίων Αποστόλων. Ακολουθεί νέα καταστροφή το 1204 από επιδρομείς του Λέοντος Σγουρού, δυνάστη του Ναυπλίου εκείνο τον καιρό και ακολούθησε νέα ερήμωση.

Την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 επήλθε η τελευταία καταστροφή. Έτσι λοιπόν ο 190ς αιώνας βρίσκει την αρχαία αγορά κυριολοκετικά θαμένη κάτω από την τότε πυκνοκατοικημένη νεότερη Αθήνα, η οποία το 1834 υποδέχονταν το βασιλέα Όθωνα για να ανακηρύξει την πόλη πρωτεύουσα του βασιλείου.
Αρχαία Αγορά Αθήνας
Ανασκαφές
Τον 19ο αίωνα ξεκινούν στο χώρο της αρχαίας αγοράς οι πρώτες ανασκαφές από την Αρχαιολογική Εταιρεία και Γερμανούς αρχαιολόγους. Όμως η συστηματική ανασκαφική αρχαιολογική έρευνα ξεκινά από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών το 1931 μέχρι το 1941 (α' περίοδος), από το 1946 μέχρι το 1960 (β' περίοδος), το 1969 (γ' περίοδος) και από το 1980 μέχρι και σήμερα.

Οι πρώτες ανασκαφές του χώρου της αρχαίας αγοράς ξεκίνησαν τον 19ο αιώνα από την Αρχαιολογική Εταιρία και από Γερμανούς αρχαιολόγους. Η συστηματική όμως ανασκαφική αρχαιολογική έρευνα ξεκίνησε από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών το 1931 μέχρι το 1941, (α΄ περίοδος), από το 1946 μέχρι το 1960, (β΄ περίοδος), το 1969 (γ΄ περίοδος) και από το 1980 που συνεχίζει μέχρι σήμερα.
Ιστότοπος: http://odysseus.culture.gr/h/3/gh351.jsp?obj_id=2485
Διεύθυνση: Ανδριανού 24, Αθήνα
Τηλέφωνο: +30 21 0321 0185
Ώρες Λειτουργίας:
Καθημερινά: 9:00 - 20:00
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

Βρείτε Ξενοδοχείο

Ενημερωτικά Δελτία

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία και μείνετε ενημερωμένοι

Αναζήτηση