Αρχαιολογικοί Χώροι

Ανακαλύψτε τους δημοφιλέστερους αρχαιολογικούς χώρους και περιηγηθείτε ακολουθώντας τα ίχνη του Ελληνικού πολιτισμού

Αρχαία Αγορά Θεσσαλονίκης: Εδώ χτυπούσε η καρδιά της πόλης!

Η Αρχαία Αγορά της συμπρωτεύουσας αποτελούσε το διοικητικό κέντρο στην καρδιά της αρχαίας Θεσσαλονίκης και εκτείνονταν σε έκταση δύο περίπου εκταρίων. Λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από την πλατεία Αριστοτέλους βρίσκεται η καρδιά του Ρωμαϊκού παρελθόντος της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για το Ρωμαϊκό Φόρουμ το οποίο είναι επίσης γνωστό και ως «Αρχαία Αγορά», η οποία βρίσκεται μεταξύ των οδών Φιλίππου, Αγνώστου Στρατιώτου, Ολύμπου και Μακεδονικής Αμύνης, βόρεια και σε μικρή απόσταση από την οδό Εγνατία. Αποκαλύφθηκε στις αρχαιολογικές ανασκαφές του 1966. Άρχισε να κατασκευάζεται στο τέλος του 2ου αι. μ.Χ., στη θέση μιας προϋπάρχουσας αγοράς των πρώτων αυτοκρατορικών χρόνων.
Αρχαία Αγορά Θεσσαλονίκης

Το συγκρότημα της Αρχαίας Αγοράς ήταν οργανωμένο γύρω από μια ορθογώνια πλακοστρωμένη πλατεία. Στις τρεις πλευρές υπήρχαν στοές με διπλή σειρά κιόνων, σε άμεση επικοινωνία με περιμετρική ζώνη δημόσιων χώρων. Η νότια στοά εδραζόταν πάνω σε μια διπλή θολωτή υποδομή, που κατά το ένα τμήμα της ήταν ημιυπόγεια. Στο κέντρο της ανατολικής πτέρυγας εντάχθηκε κτίριο θεαμάτων, καταλαμβάνοντας τη θέση προγενέστερου βουλευτηρίου, ενώ, σύμφωνα με μια επιγραφή, λειτουργούσε ως ωδείο.

Εκτός, από τα κυρίως ευρήματα, οι ανασκαφές έφεραν στο φως πλήθος ασημένιων νομισμάτων, μαρμάρινων γλυπτών και επιγραφών τα οποία συντηρήθηκαν και φιλοξενούνται σε διάφορα μουσεία. Οι εκτεταμένες εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης άρχισαν το 1989 και οδήγησαν σε έναν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα αρχαιολογικό χώρο.

Ιστότοπος: http://www.byzantinemuseum.gr/
Διεύθυνση: Ολύμπου 75, Θεσσαλονίκη 546 31
Τηλέφωνο: +30 231 022 1260
Ώρες Λειτουργίας:
Δευ-Κυρ: 8:00 - 15:00
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Please enable the javascript to submit this form

Αναζήτηση