Αρχαιολογικοί Χώροι

Ανακαλύψτε τους δημοφιλέστερους αρχαιολογικούς χώρους και περιηγηθείτε ακολουθώντας τα ίχνη του Ελληνικού πολιτισμού

Δρακόσπιτα: τα πελώρια σπίτια της Όχης!

Τα Δρακόσπιτα τα συναντάμε ανάμεσα στην Κάρυστο και τα Στύρα και πρόκειται για εντυπωσιακά κτίσματα από τεράστιους λίθους, 25 στον αριθμό, τα οποία δεν έχουν σαφή χρονολογία κτίσης – κατά άλλους τον 12 π.Χ. αιώνα και κατά άλλους τον 6 αιώνα π.Χ.-.

Κάτι που παραμένει άγνωστο ή, πιο σωστά, δέχεται πολλές ερμηνείες είναι και η ιδιότητα τους… Γιατί χτίστηκαν; Ως κατοικίες θεών; Ανθρώπων; Ταφικά μνημεία; Ναοί; Καταφύγια λατόμων; Και ποιοι είναι οι χτίστες τους; Ήταν οι Δρύοπες, μυθικοί κάτοικοι της Καρυστίας, που με τόση επιδεξιότητα κατασκεύασαν αυτά τα μεγαλιθικά οικοδομήματα; Ή μήπως ήταν οι Κάρες, ορεινός λαός της ανατολής γνωστός για τα αρχιτεκτονήματά του στην Αλικαρνασσό, που έχουν αρκετές ομοιότητες με τα αντίστοιχα ευβοϊκά;

Η μοναδικότητα, πάντως, των Δρακόσπιτων αποτελεί πειστικό επιχείρημα ότι δημιουργήθηκαν από φορείς ενός ντόπιου πολιτισμού με αξιοθαύμαστες ικανότητες στην κατεργασία της πέτρας και βαθιές γνώσεις αρχιτεκτονικής. Η στέγη των δρακόσπιτων, είναι φτιαγμένη κατά το λεγόμενο "εκφορικό" σύστημα. Για την κατασκευή στέγης με το εκφορικό σύστημα, χρειάζεται καλός υπολογισμός και πολύ μεγάλη δεξιοτεχνία.
Κάρυστος - Δρακόσπιτα
Από όλα τα Δρακόσπιτα, το σπουδαιότερο και ποιο εντυπωσιακό είναι αυτό που είναι κατασκευασμένο στη κορυφή του όρους Όχη πάνω από την Κάρυστο, σε υψόμετρο περίπου 1.400 μέτρα, ίσως το υψηλότερο σημείο του βουνού. Έχει φτιαχτεί με μεγάλους ογκόλιθους που έχουν αποκοπεί από τον γύρο χώρο, έχουν πελεκηθεί και έχουν ταιριαχθεί ο ένας με τον άλλον με θαυμάσιο τρόπο και χωρίς να έχει χρησιμοποιηθεί κανενός είδους συνδετικό υλικό. Αυτοί που ξεκίνησαν την κατασκευή του, προχώρησαν αρκετά στον εσωτερικό χώρο, αλλά εξωτερικά για κάποιον άγνωστο λόγο το έργο σταμάτησε.

Το 1959 ο Καθηγητής της αρχιτεκτονικής σχολής της Θεσσαλονίκης, Νικ. Μουτσόπουλος, έκανε πολυήμερη έρευνα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται περί δρυοπικού ναού που έχει χτιστεί πριν από το 700 π.χ., ενώ άλλοι αρχαιολόγοι και ερευνητές υποστηρίζουν ότι έχει κατασκευαστεί πριν από τον Τρωικό πόλεμο.
Πληροφορίες
Τα Δρακόσπιτα βρίσκονται διάσπαρτα ανάμεσα στην Κάρυστο και τα Στύρα, ενώ το πιο μεγάλο και καλοδιατηρημένο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.400 μέτρων στο όρος Όχη.
Ιστότοπος: Δρακόσπιτα  
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

Ενημερωτικά Δελτία

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία και μείνετε ενημερωμένοι

Αναζήτηση