Αρχαιολογικοί Χώροι

Ανακαλύψτε τους δημοφιλέστερους αρχαιολογικούς χώρους και περιηγηθείτε ακολουθώντας τα ίχνη του Ελληνικού πολιτισμού

Ο οικισμός της Παλαιόπολης

Τα ερείπια της αρχαίας πρωτεύουσας του νησιού, ο αρχαιολογικός δηλαδή χώρος της Παλαιόπολης βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νησιού. Η Παλαιόπολη είναι η αρχαία πρωτεύουσα της Άνδρου που άκμασε από την κλασική εποχή μέχρι τη ρωμαιοκρατία, ενώ παρέμεινε εκεί μέχρι και την Πρωτοβυζαντινή περίοδο.

Σήμερα είναι ένα καταπράσινο χωριό στην πλαγιά του όρους Πέταλο, που στο ψηλότερο σημείο του υπάρχουν οι μοναδικοί ίσως καταρράκτες των Κυκλάδων. Η αρχαία πολιτεία ήταν αρκετά χαμηλότερα, κοντά στο λιμάνι, του οποίου ο μισοβυθισμένος μώλος φαίνεται από το χωριό.
Άνδρος - Παλαιόπολη
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους η πόλη χτίστηκε στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. αιώνα. Έχουν αποκαλυφθεί τμήματα τριών πλακόστρωτων δρόμων και δύο στοών, καθώς και κτηρίου με μνημειακό πρόπυλο και περίστυλη αυλή στο εσωτερικό, ελληνιστικών χρόνων. Έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη και αρχαιότερων φάσεων του κτηρίου με το πρόπυλο, υστέρων κλασικών και πρώιμων ελληνιστικών χρόνων. Ο χώρος της αγοράς φαίνεται ότι ερημώθηκε στο πρώτο μισό του 7ου αιώνα.

Από τις ανασκαφές που έγιναν το 1956 από τον καθηγητή Κοντολέων, ήρθαν στο φως κατοικίες, ναοί, θέατρα, λείψανα της αγοράς, στοές, αγγεία, γλυπτά, νομίσματα και άλλα ευρήματα πολλά από τα οποία εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο της Παλαιόπολης. Το σημαντικότερο εύρημα της περιοχής είναι το άγαλμα του Ερμή που ανακαλύφθηκε τυχαία από έναν χωρικό το 1832.
Πληροφορίες
Τον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιόπολης θα τον συναντήσετε στον  κεντρικό δρόμο του νησιού που οδηγεί από Γαύριο προς Χώρα, περίπου στα μέσα της διαδρομής. Μπορείτε να πάτε με δικό σας αυτοκίνητο ή με λεωφορείο του ΚΤΕΛ Άνδρου.
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

Ενημερωτικά Δελτία

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία και μείνετε ενημερωμένοι

Αναζήτηση