Εκδηλώσεις

Βρείτε πληροφορίες για τις καλύτερες εκδηλώσεις και φεστιβάλ, που μπορείτε να παρακολουθήσετε αυτή τη περίοδο!

To Σκάκι… φέρνει τουρίστες στο Πήλιο

Το 1ο Διεθνές Τουρνουά Σκακιού θα πραγματοποιηθεί στον Άγιο Ιωάννη Πηλίου, από τις 16 έως και τις 23 Ιουνίου, με τη συνδιοργάνωση της περιφέρειας Θεσσαλίας και της Σκακιστικής Ένωσης Βόλου.

Σκοπός του τουρνουά είναι η διάδοση του αθλήματος του ζατρικίου, δηλαδή του σκακιού, καθώς και η ανάδειξη της ευγενούς άμιλλας μεταξύ των παικτών. Το ζατρίκιο προσφέρει ισόρροπη ανάπτυξη του σώματος και του πνεύματος και άψογη αθλητική και κοινωνική συμπεριφορά. Σήμερα το σκάκι χαρακτηρίζεται ως «βασιλιάς των παιχνιδιών» και ως το δυσκολότερο, επιστημονικότερο και ωραιότερο πνευματικό άθλημα.

Παράλληλα, θα δοθεί η ευκαιρία στους συμμετέχοντες και στους επισκέπτες, να γνωρίσουν τις ομορφιές του Πηλίου.

Το αίτημα του Σίσσα

Αν και ιστορικά το διεκδικούν πολλές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Κίνα και η Αίγυπτος, το σκάκι πιθανολογείται ότι προέρχεται από την Ινδία και συγκεκριμένα εφευρέτης του είναι ο βραχμάνος Σίσσα, σε εποχή όμως απροσδιόριστη. Η βάση της εκδοχής αυτής, στηρίζεται κυρίως στην περίφημη παράδοση με τον διπλασιασμό των σπόρων: όταν κάποτε ο ηγεμόνας της περιοχής όπου ζούσε ο βραχμάνος Σίσσα, τον κάλεσε για να επιδείξει το παιχνίδι που είχε εφεύρει, γοητεύτηκε τόσο πολύ που ρώτησε τον Σίσσα τι θα ήθελε ως ανταμοιβή. Τότε ο σοφός βραχμάνος ζήτησε τόσους κόκκους σιτάρι όσους θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στα 64 τετράγωνα της σκακιέρας βάζοντας στο πρώτο ένα κόκκο, στο δεύτερο δύο, στο τρίτο τέσσερις, στο τέταρτο οκτώ και πάει λέγοντας, διπλασιάζοντας έτσι κάθε φορά τους σπόρους στο επόμενο τετράγωνο.

Ο ηγεμόνας, έκρινε ασήμαντο το αίτημα του Σίσσα και τον παρακίνησε να ζητήσει μια σοβαρότερη ανταμοιβή. Όμως ο Σίσσα επέμεινε στο αρχικό του αίτημα και ο έτσι ο ηγεμόνας διέταξε ν΄ αδειάσουν μια φορτωσιά καμήλας σιτάρι δίπλα του. Η έκπληξή του όμως υπήρξε μεγάλη όταν ο θησαυροφύλακάς του και προϊστάμενος των αποθηκών του ανέφερε ότι όχι μόνο το σιτάρι της ηγεμονίας, αλλά και όλων των γύρω ηγεμονιών να συγκεντρωθε, δεν φθάνει να ικανοποιήσει το αίτημα του Σίσσα.

Πράγματι το σιτάρι που χρειάζονταν ανέρχονταν σε 18.446.744.073.709.551.615 κόκκους, που αυτοί μεταφρασμένοι σε βάρος, λαμβάνοντας υπόψη ότι το βάρος ενός κόκκου ισούται με 0, 053 γραμμάρια, ισοδυναμούσαν στη ασύλληπτη ποσότητα των 977.677.436.907 τόνων. Συνεπώς, μπορεί κανείς να φανταστεί ότι μάλλον ο ηγεμόνας δεν θα νίκησε ποτέ τον Σίσσα στο σκάκι…
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

Βρείτε Ξενοδοχείο

Ενημερωτικά Δελτία

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία και μείνετε ενημερωμένοι

Αναζήτηση