Εκδηλώσεις

Βρείτε πληροφορίες για τις καλύτερες εκδηλώσεις και φεστιβάλ, που μπορείτε να παρακολουθήσετε αυτή τη περίοδο!

Ιανουάριος στα Μνημεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης παρουσιάζει διαδικτυακά σύντομες ιστορίες, μικρές αφηγήσεις για περιοχές, μνημεία και μεμονωμένα ευρήματα της Θεσσαλονίκης, για να φωτίσει άγνωστες πτυχές της ιστορίας και της πορείας της πόλης στον χώρο και τον χρόνο. Τις «Ιστορίες της πόλης» θα μοιραζόμαστε μαζί σας σε τακτά διαστήματα μέσα από τη σελίδα μας στο facebook. Οι ιστορίες του Ιανουαρίου είναι «Η γειτονιά της αριστοκρατίας στο αρχαίο νεκροταφείο της Πολίχνης» και «Προσχέδια τοιχογραφιών από την Αχειροποίητο Θεσσαλονίκης».

Τον Δεκέμβριο…

και πιο συγκεκριμένα, την παραμονή των Χριστουγέννων, το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει τηλεοπτικά τη Ροτόντα μέσω της παρουσίασης του μουσικού έργου για φωνές και έγχορδα του Δημήτρη Μαραμή με τίτλο «Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΡΟΤΟΝΤΑΣ».

«Η μουσική της Ροτόντας» δημιουργήθηκε όταν το 2017 το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανέθεσε στον συνθέτη Δημήτρη Μαραμή να δημιουργήσει ένα μουσικό έργο, το οποίο θα αξιοποιεί όλες τις ακουστικές ιδιαιτερότητες του μνημείου. Από τον Μάρτιο του 2018 μέχρι σήμερα «Η Μουσική της Ροτόντας» έχει παρουσιαστεί στο μνημείο, με μεγάλη επιτυχία, τέσσερις φορές. Με αφορμή τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε, το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανέλαβε, με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, την παραγωγή και διοργάνωση της μαγνητοσκόπησης του έργου στη Ροτόντα, χωρίς κοινό, και την παρουσίασή του μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ3.

Έτσι, την παραμονή των Χριστουγέννων, το κοινό παρακολούθησε σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση τη «Μουσική της Ροτόντας» του Δημήτρη Μαραμή στην ολοκληρωμένη και τελική της μορφή, στην οποία συμμετέχουν 16 φωνές της Μικτής Χορωδίας Θεσσαλονίκης (Διδασκαλία: Μαίρη Κωνσταντινίδου). Συμμετείχε επίσης κουαρτέτο εγχόρδων αποτελούμενο από τους Κωνσταντίνο Παυλάκο (βιολί), Δημοσθένη Φωτιάδη (βιόλα), Μυρτώ Ταλακούδη (τσέλο), Μιχάλη Σαπουντζή (κοντραμπάσο), καθώς και η διεθνούς φήμης σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου, η οποία εκτέλεσε σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση την Aria Vocalise που συνέθεσε ειδικά για το συγκεκριμένο δρώμενο ο συνθέτης. Τη σκηνοθετική επιμέλεια και τον σχεδιασμό των φωτισμών ανέλαβε ο Αθανάσιος Κολαλάς. Υπεύθυνη παραγωγής ήταν η Μαριάννα Αλεξανδρή.


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης εύχεται το 2021 να είναι γεμάτο φως, υγεία, ειρήνη, αισιοδοξία, ελπίδα, αγάπη και δημιουργικότητα!
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Please enable the javascript to submit this form

Αναζήτηση