Μουσεία

Τα κυριότερα μουσεία που πρέπει οποσδήποτε να επισκευθείτε και να εξερευνήσετε τους κρυμμένους θησαυρούς του πολιτισμού της Ελλάδας

Μουσείο Ελιάς & Λαδιού Πηλίου

Στο κέντρο του μεγάλου Αη-Γιωργήτικου ελαιώνα, σε ένα καταπράσινο περιβάλλον σπάνιου φυσικού κάλλους στο κέντρο του οικισμού της Άνω Γατζέας, το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου σας δίνει την δυνατότητα να γνωρίσετε μία από τις οικοτεχνικές μονάδες διαλογής και επεξεργασίας βρώσιμης ελιάς και αποθήκευσης ελιάς και λαδιού.

Το μουσείο στεγάζεται σε ένα καλά σωζόμενο «καλύβι» της Άνω Γατζέας, στο πέτρινο δίπατο κτήριο του Γιάννη Βογιατζή. Το ισόγειο – κατώι αποκαταστάθηκε και μετατράπηκε σε επισκέψιμο μουσειακό χώρο για να προσφέρει στον επισκέπτη κάθε ηλικίας την δυνατότητα να προσεγγίσει πολιτισμικά τον πολύτιμο καρπό της ελιάς, αλλά και να εξοικειωθεί με τις παλαιές και πατροπαράδοτες τεχνικές της επεξεργασίας του.
Μουσείο Ελιάς & Λαδιού Πηλίου
Το εν λόγω κτίσμα διατηρεί τους δύο κύριους χώρους του και τον αυθεντικό εξοπλισμό του, όπως τον πάγκο διαλογής, τις «κάδες» για την βρώσιμες ελιές, τις «αρκάδες» για τη μεταφορά του ελαιόκαρπου και τα πιθάρια για την αποθήκευση του λαδιού στο «λαδοκάτοικο» ή «μπουντρούμι»κ.α. Στο εσωτερικό του κτηρίου, ο ένας χώρος (άνω των 100 τμ) αποτελεί το κυρίως Μουσείο και ο μικρότερος (περίπου 20τ.μ.), που ήταν χώρος αποθήκευσης λαδιού με τέσσερα πιθάρια εντοιχισμένα,  διαμορφώθηκε σε χώρο προβολών με καθίσματα, βιντεοπροβολέα, οθόνη κλπ.

Τα εκθέματα ευρίσκονται στο εσωτερικό κτήριο, αλλά και στον αύλιο χώρο. Υπάρχουν πιθάρια αποθήκευσης λαδιού, διαφόρων μεγεθών, στεφάνια από κάδες (σαν ξύλινα βαρέλια, όπου παρασκευάζονται οι βρώσιμες ελιές), δόγες (τα μακριά ξύλινα κομμάτια που κατασκευάζουν τις κάδες) και μία εντυπωσιακή κάδη ύψους 2,20 μ και διαμέτρου 3 μ, ή οποία αποσυναρμολογήθηκε από τον εσωτερικό χώρο και συναρμολογήθηκε στον εξωτερικό για να λειτουργήσει για εκπαιδευτικούς σκοπούς
Ιστότοπος: https://mouseioelias.wordpress.com
Διεύθυνση: Πλατεία Σιδηροδρομικού Σταθμού, Άνω Γατζέα Πηλίου 38500
Τηλέφωνο: +30 24230 22009
Ώρες Λειτουργίας:
1 Απριλίου ως 31 Οκτωβρίου:
Σάββατο και Κυριακή 10:30 με 11:00 & 15:30 -16:00 καθώς και κατόπιν συνεννόησης.

12 Ιουλίου ως την 1η Σεπτεμβρίου:
Καθημερινά 10:30 με 11:00 & 15:30 -16:00
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

Βρείτε Ξενοδοχείο

Ενημερωτικά Δελτία

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία και μείνετε ενημερωμένοι

Αναζήτηση