Μουσεία

Τα κυριότερα μουσεία που πρέπει οποσδήποτε να επισκευθείτε και να εξερευνήσετε τους κρυμμένους θησαυρούς του πολιτισμού της Ελλάδας

Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου»

Το κοινωφελές Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου» ιδρύθηκε το 1974, είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου  και έχει έδρα το Ναύπλιο. Σκοπός του είναι η έρευνα, η διάσωση, η μελέτη και η προβολή του νεότερου ελληνικού πολιτισμού.

Το Μουσείο «Β. Παπαντωνίου» στεγάζεται σε ένα ανακαινισμένο  νεοκλασικό κτίριο των αρχών του 20ού αιώνα, με πρώτη του έκθεση το 1974 τις αγροτικές και αστικές φορεσιές της Πελοποννήσου. Η αρχική δωρεά περιλάμβανε περίπου 6.000 αντικείμενα από την Ιωάννα Παπαντωνίου, ενώ σήμερα αριθμούν πάνω από 45.000 αντικείμενα άμεσα συνδεδεμένα με τον λαϊκό και τον νεότερο ελληνικό πολιτισμό, με τα περισσότερα να χρονολογούνται στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού.
Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου»
Το 1981 διαμορφώθηκε ο χώρος του ισογείου, προκειμένου να στεγάσει την έκθεση με θέμα τις φυσικές υφαντικές ύλες στην Ελλάδα, ενώ το 1986 αναμορφώνεται ο 1ος όροφος με τη διαμόρφωση αιθουσών έκθεσης, πωλητηρίου και βοηθητικών χώρων για να στεγάσει την έκθεση «Ελληνικές Φορεσιές», έτσι όπως διαμορφώθηκαν τα τελευταία 150 χρόνια στον ελλαδικό χώρο.

Από το 2006, στο ήδη αναμορφωμένο εσωτερικά κτίριο, παρουσιάστηκε η έκθεση με θέμα «Ελληνικόν Άστυ: Ναύπλιον 1822-1922». Η νέα μόνιμη έκθεση “Συλλογές: ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο” είναι αφιερωμένη στις συλλογές του Ιδρύματος όπου διαγράφεται η πορεία από τον 19ο στον 21ο αιώνα.

Επιλεγμένα αντικείμενα σε θεματικές ενότητες μας ταξιδεύουν στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον του ελληνικού ιστορικού χώρου και χρόνου. Στο ισόγειο του ΠΛΙ λειτουργεί το πωλητήριο του Μουσείου όπου διατίθενται οι εκδόσεις του ΠΛΙ (βιβλία, δίσκοι, αφίσες, κάρτες), καθώς και είδη δώρων.
Ιστότοπος: http://www.pli.gr
Διεύθυνση: Βασ. Αλεξάνδρου 1 & Σοφρώνη, Ναύπλιο 21 100
Τηλέφωνο: +30 27520 28379
Ώρες Λειτουργίας:
Καθημερινά: 09:00 - 14:30,
Κυριακή: 09:30 - 15:00
Κλειστά: 1η και 6η Ιανουαρίου, Πάσχα, 1η Μαΐου και Χριστούγεννα
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

Βρείτε Ξενοδοχείο

Ενημερωτικά Δελτία

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία και μείνετε ενημερωμένοι

Αναζήτηση