Μουσεία

Τα κυριότερα μουσεία που πρέπει οποσδήποτε να επισκευθείτε και να εξερευνήσετε τους κρυμμένους θησαυρούς του πολιτισμού της Ελλάδας

Δημοτική Πινακοθήκη Τρικάλων

Η Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης των Τρικάλων στεγάζεται στην Δωροθέα Σχολή και απαρτίζεται από τις συλλογές των Καταφυγώτη, Γιολδάση αλλά και τη Συλλογή διαφόρων καλλιτεχνών.

H Δωροθέα Σχολή ιδρύθηκε το 1875 με δωρεά του Δωρόθεου Σχολάριου, διακεκριμένου κληρικού και εθνικού ευεργέτη. To κτήριο της Πινακοθήκης χαρακτηρίστηκε ιστορικό διατηρητέο και είναι στο διαρκή κατάλογο των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Ελλάδας.
Δημοτική Πινακοθήκη Τρικάλων

Η Δημοτική Πινακοθήκη Τρικάλων αποτελείται από τις εξής πτέρυγες:

Πτέρυγα του Μενέλαου Καταφυγιώτη (1926 - 1997)
Ο ζωγράφος και γλύπτης Μενέλαος Καταφυγιώτης καταγόταν από τα Τρίκαλα. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών κοντά στους Α. Γεωργιάδη, Γ. Μόραλη και στο γλύπτη Μ. Τόμπρο. Συνέχισε την καλλιτεχνική του δραστηριότητα στην Αμερική, όπου και διακρίθηκε.

Εκφραστής του εξπρεσιονισμού, με τάσεις σουρεαλιστικές, το έργο του διακρίνεται αγια την χρωματική ενότητα και τους συμβολικούς υπαινιγμούς. Στο ξεκίνημα της καλλιτεχνικής του δράσης, φιλοτέχνησε αγάλματα, εκκλησιαστικά τέμπλα, προτομές. Εξέφρασε την αγάπη του για την ιδιαίτερη πατρίδα του, με έργα που αναφέρονται στον θεσσαλικό κάμπο, ενώ  δώρισε στον Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Τρικάλων δεκατέσσερις πίνακες ζωγραφικής και δύο γλυπτά έργα.

Πτέρυγα του Δημήτρη Γιολδάση (1897 - 1993)
Ο Δημήτρης Γιολδάσης καταγόταν από το Μορφοβούνι Καρδίτσας. Φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών, δίπλα στους Σ. Γερανιώτη, Σ Βικάτο, Γ. Ιακωβάκη. Αρχικά στράφηκε στην προσωπογραφία, σταδιακά όμως η θεματική του απόδοση στράφηκε στην απόδοση όψεων του θεσσαλικού κάμπου και των ανθρώπων. Με αυτό το θέμα ασχολήθηκε αποκλειστικά από το 1966 ως το θάνατό του. Τα έργα του δώρισε στον Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Τρικάλων η  κόρη του Στέλλα Γιολδάση.

Πτέρυγα έργων διαφόρων ζωγράφων
Σε αυτήν την πτέρυγα της πινακοθήκης θα βρείτε αντιπροσωπευτικά έργα μιας πλειάδας ζωγράφων, καταγόμενων ή μη από τα Τρίκαλα, οι οποίοι κατά καιρούς έχουν πραγματοποιήσει εκθέσεις στην πόλη και έχουν δωρίσει έργα τους.

Ιστότοπος: http://www.byzantinemuseum.gr/
Διεύθυνση: Στρατηγού Σαράφη 42, Τρίκαλα
Τηλέφωνο: +30 2431 353569 & 24310 74435
Ώρες Λειτουργίας:
Δευτέρα με Παρασκευή: 10 π.μ. – 1μ.μ. & 6-8 μ.μ.
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Please enable the javascript to submit this form

Αναζήτηση