Μουσεία

Τα κυριότερα μουσεία που πρέπει οποσδήποτε να επισκευθείτε και να εξερευνήσετε τους κρυμμένους θησαυρούς του πολιτισμού της Ελλάδας

Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1998, με την αρική ονομασία Μουσείο Αθλητισμού και αποτελεί το μοναδικό μουσείο στο είδος του στην Ελλάδα. Η δημιουργία του έγινε ύστερα από την πρωτοβουλία και συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού, της Ειδικής Γραμματείας Αθλητισμού Μακεδονίας - Θράκης και τη συμμετοχή εκπροσώπων από διάφορες Αθλητικές Ομοσπονδίες και Ενώσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο κύριος σκοπός του μουσείου, είναι η συλλογή, διατήρηση, καταγραφή και τεκμηρίωση της ιστορίας του αθλητισμού καθώς επίσης και η προαγωγή του αθλητισμού σε άτομα όλων των ηλικιών. Το Μουσείο Αθλητισμού στεγάστηκε αρχικά σε χώρο που παραχωρήθηκε από τον ΟΣΕ στο κέντρο της πόλης, φιλοξενώντας τις εκθεσιακές δραστηριότητες των πρώτων ετών λειτουργίας του μουσείου.

Το 2004 χρονιά διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα, το μουσείο μεταφέρθηκε σε νέο κτίριο κοντά στο Καυτανζόγλειο Στάδιο, στην ευρύτερη περιοχή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα νέο, σύγχρονο και μοντέρνο κτίριο συνολικής επιφάνειας 4500 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ.

Μετά από σχετική εισήγηση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτρπής, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή στις 30 Ιανουαρίου 2008, αναγωρίζοντας την προσφορά του μουσείου στον αθλητικό και πολιτιστικό χώρο, το μετονόμασε σε Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Το μουσείο είναι πλέον μέλος της ISHA (Διεθνή Ένωση Αθλητικής Κληρονομιάς), του ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων) και του Δικτύου Ολυμπιακών Μουσείων, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με διάφορους ευρωπαϊκούς φορείς αθλητικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Εκθέσεις και άλλες δραστηριότητες
Το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης διαθέτει τέσσερις αίθουσες εκθέσεων. Η πρώτη αίθουσα φιλοξενεί τη μόνιμη έκθεση, που είναι αφιερωμένη στους Ολυμπιακούς Αγώνες με τίτλο: «Ανάδειξη της Αθλητικής Ιστορίας και του Ολυμπιακού Πνεύματος», η δεύτερη αίθουσα τη μόνιμη διαδραστική έκθεση μηχανημάτων με τίτλο «Επιστήμη των Αθλημάτων», η τρίτη αίθουσα αποτελεί το μόνιμο εκθεσιακό χώρο με παράλληλη εκθεσιακή δράση και την προσομοίωση γηπέδου στίβου, και η τέταρτη τον εκθεσιακό χώρο των περιοδικών εκθέσεων.

Όλοι οι εκθεσιακοί χώροι του μουσείου, περιλαμβάνουν ειδικούς χώρους φιλοξενίας εκπαιδευτικών δράσεων καθώς επίσης και χώρους εκπαιδευτικών εργαστηρίων. Επιπλέον το μουσείο διαθέτει ένα αμφιθέατρο 300 ατόμων, δύο αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, ένα πωλητήριο και ένα μεγάλο χώρο υποδοχής κοινού, όπου μπορεί να φιλοξενήσει περιοδικές εκθέσεις μικρής έκτασης αλλά και εκδηλώσεις γενικού ενδιαφέροντος.

Η έκθεση φιλοξενεί ιστορικά αρχεία και αντικείμενα όλων των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, αντικείμενα Ελλήνων Ολυμπιονικών, μετάλλια, δάδες, ενθυμήματα από τις ολυμπιακές διοργανώσεις και εξοπλισμό αθλημάτων. Η καταγραφή και ανάδειξη της αθλητικής κληρονομιάς, η διαφύλαξη και προβολή της ολυμπιακής ιστορίας της χώρας και η ανάδειξη του ολυμπιακού ιδεώδους αποτελούν το νέο σκοπό του μουσείου.

Στον επίσημο ιστότοπο του μουσείου φιλοξενούνται δύο ψηφιακές διαδραστικές εκθέσεις με θέματα τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, τα Μετάλλια και τις Δάδες. Το μουσείο παράλληλα πραγματοποιεί και άλλες δράσεις, όπως την έκδοση εφημερίδας, ενώ στην εκδοτική του δραστηριότητα εντάσσονται και οι ειδικοί κατάλογοι των εκθέσεών του όπως και τα πρακτικά των διαφόρων συνεδρίων που κατά καιρούς οργανώνει.
Ιστότοπος: http://www.olympicmuseum-thessaloniki.org/
Διεύθυνση: Αγ.Δημητρίου & 3ης Σεπτεμβρίου, Θεσσαλονίκη 546 36
Τηλέφωνο: +30 23 1096 8531-2
Ώρες Λειτουργίας:
Δευ/Τρι/Τετ/Πεμ/Παρ: 9:00 - 19:00
Σαβ: 10:00 - 16:00
Κυρ: 10:00 - 14:00

Επιλογή Περιοχής

Βρείτε Ξενοδοχείο

Ενημερωτικά Δελτία

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία και μείνετε ενημερωμένοι

Αναζήτηση