Μουσεία

Τα κυριότερα μουσεία που πρέπει οποσδήποτε να επισκευθείτε και να εξερευνήσετε τους κρυμμένους θησαυρούς του πολιτισμού της Ελλάδας

Μουσείο των Σπετσών

Σε ένα επιβλητικό κτίριο, το Αρχοντικό του Χατζηγιάννη Μέξη – ενός από τους πρώτους άρχοντες των Σπετσών στον αγώνα για την Εθνική Ανεξαρτησία-, στεγάζεται το Μουσείο των Σπετσών, με αρχαιολογικές αλλά και λαογραφικές συλλογές από την ζωή του νησιού.

Το επιβλητικό κτίριο με τις υψηλές καμάρες, που χτίστηκε ανάμεσα στο 1795 και το 1798 σε σχήμα Π και έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο από το 1924, έγινε δωρεά στο Κράτος το 1938 από τους κληρονόμους του Χατζηγιάννη Μέξη και το 1939 άρχισε να λειτουργεί ως Αρχαιολογική Ιστορική και Λαογραφική Συλλογή του νησιού. Σήμερα  φιλοξενεί αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν περισσότερα από 4000 χρόνια πολιτιστικής ιστορίας του νησιού.
Μουσείο Σπετσών
Το Μουσείο των Σπετσών αποτελείται από το ισόγειο και δύο ορόφους.  Στο ισόγειο που βρίσκονταν τα ιδιαίτερα διαμερίσματα του Χατζηγιάννη Μέξη, (το γραφείο του, η τραπεζαρία και το δωμάτιο με το χρηματοκιβώτιο) στεγάζονται σήμερα τα ευρήματα του προμυκηναϊκού ναυαγίου των Ιρίων περί το 1200 Π.Χ.

Στον πρώτο όροφο υπάρχουν δύο ευρύχωρα δωμάτια που χρησίμευαν ως ξενώνες, ενώ στο δεύτερο όροφο υπήρχε ο τυπικός ενιαίος χώρος του σπετσιώτικου σπιτιού με εξαιρετικό ξυλόγλυπτο ταβάνι.

Σε αυτούς τους δύο ορόφους εκτίθενται τα εκθέματα του Μουσείου Σπετσών, τα οποία – μεταξύ άλλων- περιλαμβάνουν:
  • Κεραμικά και αγγεία της Πρωτοελλαδικής και Κλασικής περιόδου.
  • Επιτύμβιες στήλες, γλυπτά και νομίσματα της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής περιόδου.
  • Συλλογή μεταβυζαντινών και ρωσικών εικόνων και άλλα εκκλησιαστικά αντικείμενα.
  • Κεραμικά ανατολίτικης και ευρωπαϊκής τέχνης, από τα ταξίδια των Σπετσιωτών ναυτικών στα τέλη του 18ου αιώνα.
  • Τοπικές ενδυμασίες Σπετσιωτών, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, δείγματα ξυλογλυπτικής (κασέλες, έπιπλα), και κεντήματα.
  • Σημαντικά κειμήλια της Επανάστασης του 1821, μεταξύ των οποίων τη σημαία της Επανάστασης, την οστεοθήκη της Μπουμπουλίνας, όπλα της ίδιας και άλλων αγωνιστών, ιστορικά έγγραφα, προσωπικά αντικείμενα κ.α.
Ιστότοπος: http://odysseus.culture.gr/h/1/gh155.jsp?obj_id=3378
Διεύθυνση: Ντάπια, Σπέτσες 180 50
Τηλέφωνο: +30 22980 72994
Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά (εκτός Δευτέρας) από τις 08:30 έως τις 14:00
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

Βρείτε Ξενοδοχείο

Ενημερωτικά Δελτία

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία και μείνετε ενημερωμένοι

Αναζήτηση