Μουσεία

Τα κυριότερα μουσεία που πρέπει οποσδήποτε να επισκευθείτε και να εξερευνήσετε τους κρυμμένους θησαυρούς του πολιτισμού της Ελλάδας

Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας

Η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας δραστηριοποιείται από το 1993 με την οργάνωση εκθέσεων, την επιμέλεια εκδόσεων και την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Η αποδοχή από το Δήμο Καρδίτσας μίας σημαντικής δωρεάς (έργα του Γιώργου Βαλταδώρου, 1993) και άλλης μίας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (έργα του Δημήτρη Γιολδάση, 1994) επέβαλε τη δημιουργία της. Τα έργα αυτά αποτελούν τον αρχικό πυρήνα της εικαστικής συλλογής της και διαμορφώνουν το χαρακτήρα των πρώτων χρόνων λειτουργίας της.

Από το 2002 στεγάζεται σε ένα σύγχρονο ιδιόκτητο κτίριο στο κέντρο της πόλης που υλοποιήθηκε με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μέσω του 2ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης) και του Δήμου Καρδίτσας.

Διαθέτει μία εκτεταμένη συλλογή έργων που συγκροτήθηκε με δωρεές καλλιτεχνών και συλλεκτών και καλύπτει δύο βασικούς άξονες ενδιαφέροντος.
Ο πρώτος αφορά σε τοπικούς καλλιτέχνες, όπου ξεχωρίζει η συλλογή ολόκληρου σχεδόν του εντοπισμένου και σωζόμενου ζωγραφικού έργου του Γιώργου Βαλταδώρου (δωρεά 1993 της Ελισάβετ Γιαννίκα), τα σχεδόν 2.500 του Δημήτρη Γιολδάση (δωρεά 1994 και 2000 της Στέλλας Γιολδάση), θεατρικές μακέτες και ζωγραφικά έργα του Κώστα Παύλου – Πωλ (δωρεά 1996 της Νατάσας Παύλου), έργα του Γιάννη Αντωνόπουλου, Γιώργου Γούλα, Νικολάου Δόντα, Νίκου Καυχίτσα, Παντελή Σαμπαλιώτη, Χρήστου Σκόνδρα, Παλαιολόγου Σουλικιά κ.ά.

Ο δεύτερος συγκροτείται κυρίως με αφετηρία τη δωρεά του Απόστολου Κάρκα (2002), στην πορεία εμπλουτίζεται με άλλες μεμονωμένες δωρεές και αφορά σε έργα σύγχρονων ελλήνων δημιουργών που υπερβαίνουν τα στενά γεωγραφικά όρια της Καρδίτσας∙ πρόκειται κυρίως για έργα ζωγραφικής και λιγότερο γλυπτικής, χαρακτικής, φωτογραφίας κ.ά.

Πληροφορίες

Διεύθυνση: Τζέλλα Βαΐου & Βασιαρδάνη, Καρδίτσα, 43131
Τηλέφωνο: 2441079119
Είσοδος: ελεύθερη
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

Βρείτε Ξενοδοχείο

Ενημερωτικά Δελτία

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία και μείνετε ενημερωμένοι

Αναζήτηση