Μουσεία

Τα κυριότερα μουσεία που πρέπει οποσδήποτε να επισκευθείτε και να εξερευνήσετε τους κρυμμένους θησαυρούς του πολιτισμού της Ελλάδας

Μουσείο Προϊστορικής Θήρας

Την πορεία της Θήρας στους Προϊστορικούς χρόνους μέσω επιλεγμένων ευρημάτων θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε όσοι επισκεφθείτε το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας στα Φηρά. Ένα μουσείο από τα σημαντικότερα της Ελλάδας με ευρήματα τόσο από το Ακρωτήρι, όσο και από ολόκληρο το νησί.

Η ιδέα για την ανέγερση τοπικού μουσείου αποκλειστικά για τα ευρήματα των ανασκαφών του Ακρωτηρίου ανήκει στον ανασκαφέα του προϊστορικού οικισμού, καθηγητή Σπυρίδωνα Μαρινάτο. Το οικόπεδο δωρίθηκε από τον Ευάγγελο Νομικό και σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ιωάννη Κουμανούδη, ξεκίνησε η ανέγερση του στις αρχές της δεκαετίας του 1970 με την ολοκλήρωση του να λαμβάνει χώρα δέκα περίπου χρόνια αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Τον Αύγουστο του 1999 διατέθηκαν οι σχετικές πιστώσεις για την οργάνωση της έκθεσης, η οποία άρχισε αμέσως και περατώθηκε σε οκτώ μήνες, ενώ ο δεύτερος όροφος διαμορφώθηκε κατάλληλα ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός σύγχρονου μουσείου.
Σαντορίνη - Μουσείο - Προϊστορικής
Το μουσείο μπορεί να θεωρηθεί ως προέκταση του αρχαιολογικού χώρου του Ακρωτηρίου, αφού στεγάζει τις τοιχογραφίες και τα κινητά ευρήματα του αστικού αυτού κέντρου στην περίοδο της μεγάλης ακμής του (17ος αι. π.Χ.).

Παράλληλα, φιλοξενεί ευρήματα και από πολλές άλλες θέσεις της Θήρας που χρονολογούνται από την 5η χιλιετία π.Χ. (Νεώτερη Νεολιθική περίοδος) ως τον 17ο αι. π.Χ. και δείχνουν το πέρασμα των ποικίλων πολιτισμών από το Αιγαίο. Στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας θα δείτε:

Μόνιμες εκθέσεις
Η Θήρα από τη Νεολιθική εποχή ως τη σεισμική καταστροφή: Στις προθήκες της αίθουσας Γ σκιαγραφείται η πορεία του νησιού από τη Νεότερη Νεολιθική Περίοδο (4.500 π.Χ.) μέχρι τις αρχές της Υστεροκυκλαδικής Περιόδου (αρχές 17ου αι. π.Χ.). Περιλαμβάνεται νεολιθική κεραμική, πρωτοκυκλαδικά ειδώλια και αγγεία, πρωτοκυκλαδική κεραμική κ.α.

Η ανακάλυψη ενός αρχαιολογικού χώρου: Στον προθάλαμο Α του Μουσείου εκτίθενται εικόνες και κείμενα που αναφέρονται στην ιστορία της έρευνας της προϊστορικής Θήρας. Παρουσιάζονται οι ανασκαφές που έγιναν στο νησί στα τέλη του 19ου αιώνα, στη Θηρασιά, στο Ακρωτήρι και αλλού.

Η γεωλογία της Θήρας: Η μικρή έκθεση στο χώρο Β εξιστορεί τη γεωλογική πορεία της Θήρας, με την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα, που φαίνεται να άρχισε περίπου πριν από 1,5 εκατομμύριο χρόνια.

Η πόλη του Ακρωτηρίου στην ακμή της: Η περίοδος της ακμής του Ακρωτηρίου (17ος αι. π.Χ.) ζωντανεύει με την ανάπτυξη τομέων της ζωής και της δραστηριότητας των κατοίκων της προϊστορικής πόλης.

Οι τοιχογραφίες
Από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα του μουσείου είναι τα τοιχογραφικά σύνολα και αποσπάσματα άλλων, που βρέθηκαν σε ιδιωτικά και δημόσια κτίρια της πόλης του Ακρωτηρίου και εκτίθενται στην αίθουσα Δ3: τοιχογραφία Γυναικών και Παπύρων, τοιχογραφία της Ανοιξης με τα ερωτοτροπούντα χελιδόνια, τοιχογραφία Πιθήκων, Αφρικανός, Σεβίζοντες πίθηκοι, Πτηνό, φυτικά θέματα, είναι τα πιο γνωστά.

Κοσμήματα, αγγεία, λίθινα σκεύη
Τα κοσμήματα που βρέθηκαν στο Ακρωτήρι είναι λιγοστά, προφανώς γιατί οι κάτοικοι πριν εγκαταλείψουν την πόλη πήραν μαζί τους τα πολύτιμα αντικείμενα. Χάντρες και περόνες από ημιπολύτιμους λίθους, οστό και και χαλκό, εκτίθενται στην αίθουσα Δ6. Στην αίθουσα Δ7 εκτίθενται πήλινα αγγεία από διάφορες περιοχές του Αιγαίου, λίθινα σκεύη από την Κρήτη και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τοιχογραφίες με εξωτικά θέματα.
Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά εκτός Δευτέρας από τις 08:30 έως τις 15:00.
Διεύθυνση: Φηρά Θήρας 84700.
Τηλέφωνο: 22860 23217.
Ιστότοπος: Μουσείο Προϊοστορικής Θήρας 
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

Ενημερωτικά Δελτία

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία και μείνετε ενημερωμένοι

Αναζήτηση