Μουσεία

Τα κυριότερα μουσεία που πρέπει οποσδήποτε να επισκευθείτε και να εξερευνήσετε τους κρυμμένους θησαυρούς του πολιτισμού της Ελλάδας

Εκκλησιαστική Συλλογή Πύργου

Μια μόνιμη έκθεση ιερών εικόνων και εκκλησιαστικών κειμηλίων λειτουργεί στο Κάστρο του Πύργου, στην Αγία Τριάδα. Ήταν Kαθολικό μικρής γυναικείας μονής και ερειπώθηκε από τον σεισμό του 1956. Με πρωτοβουλία της αείμνηστης Λίζας Μαρίνου, Προέδρου του Συλλόγου Πυργίων Θήρας, και των κατοίκων, η εκκλησία αναστηλώθηκε.

Η  Κοινότητα Πύργου-Καλλίστης την περίοδο 1995-1998, αφού φρόντισε να συλλέξει και να συνητρήσει τα κειμήλια, με τη συνεργασία της 2ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και τη στήριξη της Μητρόπολης Θήρας, εγκαινίασε το χώρο ως μόνιμη έκθεση τον Αύγουστο του 1997.
Σαντορίνη - εκκλησιαστική - συλλογή
Περιλαμβάνει εικόνες Κρητικών και ντόπιων αγιογράφων, έργα ξυλογλυπτικής και μεταλλοτεχνίας, κεραμικά, εκκλησιαστικά κεντήματα, άμφια, λειτουργικά βιβλία και άλλα αντικείμενα εκκλησιαστικής χρήσης, που χρονολογούνται κυρίως από το 17ο- 18ο αι. Μεταξύ αυτών τα χρυσοκέντητα επιμάνικα με παραστάσεις των Εισοδίων της Θεοτόκου και της Υπαπαντής και η «ποδέα» (ποδιά), κέντημα που τοποθετείται κάτω από την εικόνα της Παναγίας.

Η πρώτη εικόνα της συλλογής είναι η Παναγία Βρεφοκρατούσα, η δεύτερη η σύνθεση Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια ο επισκέπτης θα δει την εικόνα του Αγίου Ιωάννη, του Αγίου Γεωργίου, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, του 17ου αι., του Χριστού ως Μεγάλου Αρχιερέως που προέρχεται από το ναό της Παναγίας, του Αγίου Ιακώβου, βυζαντινή εικόνα από τον ομώνυμο ναό.

Επίσης, δεσποτικές εικόνες από το ξωκλήσι της Φανερωμένης με την ένθρονη Παναγία Βρεφοκρατούσα και τον Χριστό σε μπούστο. Από τον παλιό ναό της Φανερωμένης προέρχεται η εικόνα της Αγίας Αικατερίνης.

Εκτός, όμως, από τις εικόνες πολλά ακόμα εκθέματα θα τραβήξουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη όπως ο Σταυρός με τα τρίλοβα άκρα των κεραιών που αποτελεί εξαιρετικό δείγμα ξυλογλυπτικής τέχνη. Ακόμα, τα τρία αρτοφόρια και ο Επιτάφιος συμπληρώνουν τη συλλογή των ξυλόγλυπτων του 18ου και 19ου αι.
Ωράριο λειτουργίας: Ανοιχτό από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο.
Διεύθυνση: Πύργος Καλλίστης, Φήρα 84700.
Τηλέφωνο: 22860 31812.
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

Ενημερωτικά Δελτία

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία και μείνετε ενημερωμένοι

Αναζήτηση