Μουσεία

Τα κυριότερα μουσεία που πρέπει οποσδήποτε να επισκευθείτε και να εξερευνήσετε τους κρυμμένους θησαυρούς του πολιτισμού της Ελλάδας

Μέγαρο Γκύζη

Το Μουσείο στεγάζεται στο Πνευματικό Κέντρο Mέγαρο Γκύζη στα Φηρά και φιλοξενεί πολλές και ενδιαφέρουσες συλλογές χαρακτικών, εγγράφων και πινάκων της Σαντορίνης. Πρόκειται για μη κερδοσκοπικό οργανισμό και ιδρύθηκε το 1980 με την πρωτοβουλία και οικονομική ενίσχυση της Καθολικής Επισκοπής Θήρας.

Στεγάζεται σε ένα αναγεννησιακό αρχοντικό του 1700. Μετά τους σεισμούς του 1956 από το επιβλητικό μέγαρο απέμεινε μόνο το κατώι, όπου ήταν οι βοηθητικοί χώροι του παλιού αρχοντικού. Είναι το μοναδικό κτίσμα εκείνης της εποχής, όπου οι ισόγειοι χώροι αναπτύσσονται γύρω από ένα «πάτιο» -και αυτό προσδίδει μία ιδιαίτερη αρχιτεκτονική χάρη στον εσωτερικό αίθριο χώρο που δημιουργείται, ο οποίος είναι εν μέρει στεγασμένος με ένα υπέροχο σταυροθόλιο και εν μέρει ασκεπής.

Με φροντίδα και δαπάνες της Καθολικής Επισκοπής Θήρας αναπαλαιώθηκε ώστε να διατηρηθούν ανέπαφοι οι χώροι, να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα στοιχεία της τοπικής αρχιτεκτονικής και να εξυπηρετήσει τη λειτουργία του Πνευματικού Κέντρου.
Σαντορίνη - Μέγαρο - Γκύζη
Σήμερα στο Μουσείο του Μεγάρου Γκύζη φιλοξενούνται πέντε Μόνιμες Συλλογές:
1η. Αυθεντικών χαρακτικών

2η. Παλαιών ιστορικών θηραϊκών εγγράφων: Παρουσιάζονται έγγραφα που ανήκουν στο Αρχείο της Καθολικής Επισκοπής Σαντορίνης, το οποίο έχει διαιρεθεί σε δύο μεγάλα τμήματα. Το Πολιτειακό και το Εκκλησιαστικό. Το Πολιτειακό τμήμα περιέχει περίπου 3.500 έγγραφα, διαθήκες, αγοραπωλησίες, προικοσύμφωνα, μαρτυρίες, παροχές πατριμονίου, ανταλλαγές και δάνεια.

Το Εκκλησιαστικό τμήμα περιέχει λυτά έγγραφα αναφερόμενα στη διοίκηση της Καθολικής Εκκλησίας, κυρίως όμως περιέχει βιβλία γάμων, βαπτίσεων και θανάτων. Γενικά, πρόκειται για έγγραφα ιδιωτικά και δημόσια, γραμμένα τα περισσότερα στα ελληνικά και μάλιστα στο τοπικό ιδίωμα. Δεν λείπουν όμως και μερικά στα οθωμανικά, τα λατινικά και τα ιταλικά.

3η. Έργων ζωγραφικής, δωρεά του ζεύγους Πίντου

4η. Παλαιών φωτογραφιών της Σαντορίνης

5η. Πετρωμάτων της Σαντορίνης

Παράλληλα στο Μέγαρο Γκύζη λαμβάνουν χώρα, προπάντων την θερινή περίοδο, πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως εκθέσεις ζωγραφικής και συλλογών έργων τέχνης, συναυλίες, ρεσιτάλ, μουσικές βραδιές, διαλέξεις, θεατρικές παραστάσεις, φωτογραφικές εκθέσεις καθώς και το Φεστιβάλ του Μεγάρου Γκύζη.
Ωράριο λειτουργίας: Το Μουσείο παραμένει ανοιχτό από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, Δευτέρα με Σάββατο, από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, ενώ την Κυριακή από τις 10:30- 16:30.
Διεύθυνση: Φηρά, έναντι Καθολικής Μητρόπολης, 84700.
Τηλέφωνο: 22860 23077.
Ιστότοπος: http://www.megarogyzi.gr 
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

Βρείτε Ξενοδοχείο

Ενημερωτικά Δελτία

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία και μείνετε ενημερωμένοι

Αναζήτηση