Μουσεία

Τα κυριότερα μουσεία που πρέπει οποσδήποτε να επισκευθείτε και να εξερευνήσετε τους κρυμμένους θησαυρούς του πολιτισμού της Ελλάδας

Πολιτιστικό Κέντρο - Μουσείο Ανθέμιον

Ένα μέρος στημένο με μεράκι, αγάπη και ευαισθησία για το νησί τους, την Πάρο και τις Κυκλάδες… Το «Ανθέμιον» είναι το δημιούργημα ορισμένων ανθρώπων, οι οποίοι έκαναν αυτή την ευαισθησία, σκοπό ζωής, μόχθο και απόλαυση.

Βασικός οραματιστής, η Κυριακή Ραγκούση - Κοντογιώργου, η οποία αναζήτησε με πάθος, εδώ και 40 χρόνια, κάθε στοιχείο, που έχει να κάνει με ην ιστορία και τη ζωή του νησιού, μια ιστορία πλούσια και μοναδική στον Αιγαιοπελαγίτικο χώρο.

Η οικογένεια Αλ. Κοντογιώργου ανέλαβε, με δικά της έξοδα, να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις στέγασης και έκθεσης των συλλόγων. Παραχώρησε και διασκεύασε ιδιωτικό χώρο σε μουσειακό, με όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας και συντήρησης των έργων.

Σε κάθε καλαίσθητο και ευρύχωρο κτίριο, με θαυμάσιους υπαίθριους χώρους όπου παντού είναι έντονη η Κυκλαδική αρχιτεκτονική εκτίθενται οι συλλογές, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου εμπλουτίζονται με νέα στοιχεία.
Πάρος - Ανθέμιον
Τα πολιτιστικά αγαθά του «Ανθέμιου» συγκροτούν ενιαία σύνολα (συλλογές), με ιδιαίτερη ιστορική και επιστημονική αξία για την Πάρο και την ευρύτερη περιοχή:

Μέτρα και Σταθμά
Μια από τις πληρέστερες συλλογές του είδους, με αντικείμενα από το Βυζάντιο ή και παλαιότερα μέχρι σήμερα.

Τάματα και λατρευτικά είδη
Αντιπροσωπευτική συλλογή με μεγάλο αριθμό αντικειμένων, μερικά από τα οποία κρίνονται σπάνια.

Ξίφη και Πιστόλες
Παλιά ξίφη, πιστόλες και πολεμικά είδη από τους αγώνες των Ελλήνων.

Κοσμήματα – Κεντήματα
Πλούσια συλλογή από κοσμήματα φερμένα από ξένους τόπους για τις γυναίκες της περιοχής και κεντήματα, αριστουργήματα της λαϊκής τέχνης.

Χρηστικά αντικείμενα
Κεραμικά, ξύλινα, μπρούτζινα, γυάλινα, χάλκινα, άργυρα, διάφορα χρηστικά είδη από τα νοικοκυριά, σημαντικές πηγές άντλησης ιστορικών πληροφοριών. Η συλλογή είναι πλούσια και  μερικά είδη είναι σπάνια.

Οικόσημα και μετάλλια
Μικρή συλλογή από τις αναπαραστάσεις των οικοσήμων 12 παριανών οικογενειών και από αναμνηστικά μετάλλια, αγώνων και εκδηλώσεων.

Χαρακτικά
Πρόκειται για μια συλλογή με το μεγαλύτερο αριθμό χαρακτικών της περιόδου 1500-1900 που αναφέρονται κυρίως στα νησιά Πάρο και Αντίπαρο. Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει τις εξής επί μέρους συλλογές: Χάρτες-πορτολάνοι-ναυτικά όργανα, παριανές ενδυμασίες, παριανός χορός, σπήλαιο της Αντιπάρου, αρχαία λατομεία, διάφορες σκηνές της ζωής του νησιού.

Νομίσματα
Μια πλούσια συλλογή παλαιών και νεότερων νομισμάτων, με ξεχωριστή θέση για τα αρχαία, τα νομίσματα των αποικιών της Πάρου και εκείνα της Γαλλοβελγικής εταιρείας για εκμετάλλευση των μαρμάρων του 19ου αιώνα.

Γραμματόσημα
Παλαιά και νεότερα μαζί με φακέλους πρώτης ημέρας κυκλοφορίας και παλαιά επιστολικά δελτάρια και γράμματα από και προς την Πάρο.

Φωτογραφίες
Πλουσιότατη συλλογή με παλιές φωτογραφίες της εποχής που έφυγε. Αποτέλεσε κατά καιρούς πηγή άντλησης στοιχείων για μελετητές και συγγραφείς.

Ακόμα, το «Ανθέμιον» διαθέτει βιβλιοθήκη, η οποία περιλαμβάνει πέντε χιλιάδες βιβλία, περιοδικά, έντυπα, που αντιπροσωπεύουν στο μεγαλύτερο μέρος τους, συγγραφείς που κατάγονται ή ζουν στην Πάρο, ή οποιαδήποτε έκδοση αναφέρει πληροφορίες για την Πάρο και την Αντίπαρο για τις Κυκλάδες γενικότερα, χωρίς να παραβλέπονται τα βιβλία γενικότερου ενδιαφέροντος.
Διεύθυνση: Παροικιά, Πάρος 84400

Τηλέφωνο: 22840 91010 & 6937887257 (για τις ώρες επισκέψεων)
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

Ενημερωτικά Δελτία

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία και μείνετε ενημερωμένοι

Αναζήτηση