Μουσεία

Τα κυριότερα μουσεία που πρέπει οποσδήποτε να επισκευθείτε και να εξερευνήσετε τους κρυμμένους θησαυρούς του πολιτισμού της Ελλάδας

Ιακωβάτειος Μουσείο – Βιβλιοθήκη

Η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη του Ληξουρίου αποτελεί μια από τις σημαντικότερες βιβλιοθήκες φιλοξενώντας περισσότερους από 30.000 τίτλους βιβλίων που χρονολογούνται από τις αρχές του 16ου αιώνα μέχρι και σήμερα. Στους ίδιους χώρους λειτουργεί και μουσείο με αντικείμενα της Κεφαλονιάς από την ίδια περίοδο.

Η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη βρίσκεται στο δυτική άκρη του Ληξουρίου και στεγάζεται στο  προσεισμικό αναστηλωμένο αρχοντικό των Τυπάλδων‐Ιακωβάτων, μια από τις εξέχουσες οικογένειες του νησιού η οποία και το δώρισε στο ελληνικό δημόσιο, και αναπαλαιώθηκε το 1984.

Η βιβλιοθήκη στεγάζεται στο ισόγειο του κτηρίου, ενώ ο δεύτερος όροφος φιλοξενεί τα εκθέματα του Μουσείου Τυπάλδων – Ιακωβάτων. Αποτελείται από 14 δωμάτια, τα οποία είναι διακοσμημένα με φατνώματα στην οροφή, που  είναι και το κύριο χαρακτηριστικό του αρχοντικού.
Κεφαλονιά - Ιακωβάτειο - Μουσείο
Το Μουσείο της Βιβλιοθήκης περιλαμβάνει χειρόγραφα των αδελφών Ιακωβάτων, εκκλησιαστικά άμφια, παλαιά έπιπλα  (π.χ. κρεβατοκάμαρα του Μητροπολίτη), προσωπογραφίες, μολυβδόβουλο του 1854, ψαλτήρι  τετράγλωσσο, , αρχιερατικές στολές, εγκόλπια κ.ά.

Επίσης περιλαμβάνει 36 σπουδαίες εικόνες καθώς και 3 χειρόγραφα Ευαγγέλια από περγαμηνή του 10ου, 14ου και 15ου αιώνα σε δέρμα ζώου και γραμμένα με το χέρι. Επιπλέον, στον προαύλιο χώρο του, ο οποίος είναι ένας πλούσιος κήπος και αυλή, διοργανώνονται συχνά πολιτιστικές εκδηλώσεις, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο.
Διεύθυνση: Αικατερίνης Τουλ 1, Ληξούρι Κεφαλονιάς 28200
Τηλέφωνο: 26710 91325
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο, από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ.
Ιστότοπος: www. http://vivl-lixour.kef.sch.gr 
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

Βρείτε Ξενοδοχείο

Ενημερωτικά Δελτία

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία και μείνετε ενημερωμένοι

Αναζήτηση