Μουσεία

Τα κυριότερα μουσεία που πρέπει οποσδήποτε να επισκευθείτε και να εξερευνήσετε τους κρυμμένους θησαυρούς του πολιτισμού της Ελλάδας

Βυζαντινή Και Μεταβυζαντινή Συλλογή Χανίων

Το μουσείο στεγάζεται από το 1997 στο καθολικό της μονής του San Salvatore, η οποία χρονολογείται τον 15ο αιώνα, δίπλα στον ομώνυμο προμαχώνα, στη δυτική πλευρά των ενετικών οχυρώσεων, ενώ στη νότια πλευρά σώζεται ακόμη η σκεπαστή στοά, όπου υπήρχαν τα κελιά των Φραγκισκανών μοναχών.

Τα εκθέματα του προέρχονται από αρχαιολογικό υλικό που έχει συλλεχθεί από τις ανασκαφικές δραστηριότητες της 13ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, από συλλογές και δωρεές. Μέσω του υλικού αυτού σκιαγραφείται η ιστορική και καλλιτεχνική φυσιογνωμία του νομού κατά τους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους. Τα αυστηρά επιλεγμένα αντικείμενα, λόγω χώρου, δεν εξαντλούν το θέμα αλλά είναι αντιπροσωπευτικά παραδείγματα της πολύχρονης ιστορικής διαδρομής του νομού Χανίων.
Χανιά - Μουσείο - Βυζαντινό
Στόχος της παρουσίασης του υλικού της Συλλογής είναι η σκιαγράφηση της ιστορικής και της καλλιτεχνικής φυσιογνωμίας του νομού Χανίων κατά τους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους. Τα εκθέματα ομαδοποιήθηκαν κατά είδος σε ενότητες: ψηφιδωτά, επιτύμβιες επιγραφές, τοιχογραφίες, εικόνες, αρχιτεκτονικά γλυπτά, έργα κεραμικής και μικροτεχνίας, νομίσματα.

Τα έργα της κάθε ενότητας παρουσιάζονται σε χρονολογική διαδοχή, ενώ χάρτες και επεξηγηματικοί πίνακες κατατοπίζουν τον επισκέπτη σχετικά με την προέλευση των εκθεμάτων και το ιστορικό πλαίσιο της κάθε εποχής.

Μερικά από τα εκθέματα που θα συναντήσει ο επισκέπτης είναι το ψηφιδωτό δάπεδο από βασιλική του 6ου αιώνα, τοιχογραφίες και φορητές εικόνες με εξαιρετικό δείγμα την εικόνα του έφιππου Αγίου Γεωργίου του Εμμανουήλ Τζάνε (χρονολογείται στα 1660-1680), την αναθηματική επιγραφή του 1623 με οικόσημα ενετικών οικογενειών, τα δύσμορφα προσωπεία, τμήματα τοιχογραφιών και άλλα σημαντικά ευρήματα.
Διεύθυνση: Θεοτοκόπουλου 82, Χανιά 731 31, τηλ. 28210 90334
Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά (εκτός Δευτέρας) από τις 08:30-15:00
Ιστότοπος: Βυζαντινό Μουσείο 
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

Βρείτε Ξενοδοχείο

Ενημερωτικά Δελτία

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία και μείνετε ενημερωμένοι

Αναζήτηση