Μουσεία

Τα κυριότερα μουσεία που πρέπει οποσδήποτε να επισκευθείτε και να εξερευνήσετε τους κρυμμένους θησαυρούς του πολιτισμού της Ελλάδας

Αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιόπολης Άνδρου

Το 2003 ιδρύθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Παλαιοπόλεως Άνδρου στο κτίριο της προϋπάρχουσας αρχαιολογικής συλλογής και είναι αφιερωμένο στις αρχαιότητες της Παλαιοπόλεως, με ιδιαίτερη έμφαση στην κλασική πόλη της Άνδρου, που αποτέλεσε για δώδεκα αιώνες (6ος αι. π.Χ. – 6ος αι. μ.Χ), μέχρι τις επιδρομές των Αράβων, την πρωτεύουσα του νησιού.

Στεγάζεται σε κτίριο της παλιάς κοινότητας, που διαμορφώθηκε με χορηγία του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Στο Μουσείο Παλαιόπολης εκτίθενται ευρήματα που καλύπτουν μεγάλο χρονολογικό φάσμα (5η χιλιετία π.Χ. έως 6ο αιώνα μ.Χ) και προέρχονται από ανασκαφές, επιφανειακές έρευνες και περισυλλογές όπως και από παραδόσεις πολιτών από την ευρύτερη περιοχή της Παλαιοπόλεως.
Άνδρος - Μουσείο - Παλαιόπολης
Η έκθεση του Μουσείου της Παλαιοπόλεως αναπτύσσεται σε τρεις κύριες θεματικές ενότητες, τα ποικίλα ευρήματα (Αίθουσα Α), τα γλυπτά (Αίθουσα Β) και τις επιγραφές (Αίθουσα Γ), ενώ στον χώρο της εισόδου και της Αίθουσας Α’ υπάρχει πληροφοριακό υλικό για τις σημαντικότερες αρχαιολογικές θέσεις και τα μνημεία της Άνδρου από την 5η χιλιετία π.Χ. μέχρι την ύστερη αρχαιότητα.

Τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου είναι:
1. Αρ. Μουσείου 206. Μαρμάρινο γλυπτό σύμπλεγμα του μυθικού φτερωτού αλόγου Πήγασου με τον αναβάτη του, Βελλερεφόντη. Αρχιτεκτονικό γλυπτό, ακρωτήριο κάποιου ναού. Βρέθηκε στην Παλαιόπολη και χρονολογείται στα τέλη του 6ου με αρχές του 5ου αιώνα π.Χ.

2. Αρ. Μουσείου 208. Μαρμάρινο λιοντάρι σε φυσικό μέγεθος. Επιτύμβιο γλυπτό, που βρέθηκε στο νεκροταφείο της αρχαίας Ανδρου (Παλαιόπολη). Χρονολογείται γύρω στο 320 π.Χ.

3. Αρ. Μουσείου 106. Ενεπίγραφη μαρμάρινη πλάκα. Σώζει 178 στίχους από τον ύμνο προς τιμήν της ανατολικής θεάς Ίσιδας. Η θεά υμνείται ως επίγεια, ουράνια και θαλάσσια θεά, εφευρέτης της ναυτιλίας κ.λ.π. Χρονολογείται στον 1ο αιώνα π.Χ.

4. Αρ. Μουσείου 209. Μαρμάρινο αγαλματίδιο Αρτέμιδος της ελληνιστικής εποχής. Χρονολογείται στον 3ο αιώνα π.Χ.
Διεύθυνση: Παλαιόπολη, Άνδρος (πάνω στον κεντρικό δρόμο Γαυρίου – Χώρας, στο κέντρο του οικισμού της Παλαιόπολης, που απέχει 20 χλμ. από τη Χώρα και 12 χλμ. από το Γαύριο)
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22820 41985
Ώρες Λειτουργίας: Χειμερινό (1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου 2016): Σάββατο 09:00-16:00 & Θερινό (1 Απριλίου - 31 Οκτωβρίου 2017): καθημερινά, εκτός Δευτέρας, από τις 09:00 έως τις 16:00
Ιστότοπος: Αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιόπολης Άνδρου 
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

Βρείτε Ξενοδοχείο

Ενημερωτικά Δελτία

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία και μείνετε ενημερωμένοι

Αναζήτηση