Συνεντεύξεις

Προσωπικότητες που ξεχώρισαν σε κάθε τόπο της Ελλάδας μας μιλούν και δίνουν ενδιαφέρουσες απόψεις για πολλά θέματα

Ελένη Ανουσάκη: Δεν είμαι ξεπερασμένη, είμαι καλόγουστη!

Χρύσας Ξάνθη
της δημοσιογράφουΧρύσας Ξάνθη
Η Ελένη Ανουσάκη, σε μία εκ βαθέων εξομολόγηση, αποκλειστικά στο gnoristetinellada.gr!
 Η Κρήτη έχει έναν από τους αρχαιότερους πολιτισμούς. Ποια πιστεύετε είναι τα χαρακτηριστικά που κυριάρχησαν μέσα στους αιώνες μέχρι σήμερα;

Πιστεύω ότι η Κρήτη διαθέτει ένα καταπληκτικό κλίμα και μέσα από αυτό το κλίμα διαμορφώνονται και οι ποιητές, διαμορφώνονται και οι πολίτες. Ο Πολιτισμός  πρέπει να είναι κτήμα του λαού και μέσα από τον κόσμο να  μεταφέρεται, όλη αυτή η μαγεία της ατμόσφαιρας και  η μαγεία των ποιητών. Στον κρητικό πολιτισμό έχουμε  τον μεγάλο Βιτσέντζο Κορνάρο,  τον Νίκο Καζαντζάκη, οι οποίοι συνετέλεσαν στην ανάδειξη και στη διάδοσή του. Νομίζω ότι η Κρήτη είναι ένα νησί που όλο είναι μία έκθεση ζωγραφικής!

Όταν γυριζόταν  ο  Ζορμπάς,  υπήρχαν τα σπίτια τα παραδοσιακά, υπήρχαν οι αυλές, δεν υπήρχε, όμως,  η ρυμοτομία όπως είναι σήμερα.  Ο Πολιτισμός δεν είναι μόνο στα ευρήματα, μόνο στις εικόνες της Κρήτης, τις εκκλησιές και τα μοναστήρια. Είναι στον τρόπο που ζούμε!  Δυστυχώς, σήμερα δεν είναι έτσι. Σήμερα πολιτισμό λέμε οι άνθρωποι στενά τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τις εκθέσεις, τους ζωγράφους, τους ποιητές. Οι ποιητές που περνάνε μέσα στον κόσμο. Ο Βιτσέντζος Κορνάρος πέρασε μέσα στον κόσμο. Ο Πολιτισμός είναι πια μέλημα του ανθρώπου και όχι στα στενά όρια μιας παραγωγής ή μίας έκθεσης ζωγραφικής ή μίας έκθεσης πήλινων αγγείων και φορέων.

Η Κρήτη  έχει διατηρήσει, κατά τα γνώμη σας, τη πολιτισμική της ταυτότητα στη διατροφή;

Η Κρήτη έχει διατηρήσει τη πολιτισμική της ταυτότητα στη διατροφή διότι είναι αυτάρκης, τιμώντας ταυτόχρονα τη παράδοση. Ο Πολιτισμός σαν έννοια δεν είναι κάτι  ξεκομμένο. Κάνοντας μία περιήγηση,  στους Αμφορείς θα δει κανείς  πως ήταν ντυμένες οι γυναίκες τη μινωική εποχή και  θα καταλάβει τι θα πει κομψότητα. Εκείνη την εποχή, το ένδυμα ήταν ένα στοιχείο της τάξης που ήσουνα. Η Κρήτη είχε τάξεις και υπήρχε κανονισμός ευπρεπούς διαβίωσης.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας σημείο στη Κρήτη;

Το Παλιό Λιμάνι! Όταν κάναμε γυρίσματα για  τον Ζορμπά και έφτανε η ώρα του απογεύματος που θα πηγαίναμε να φάμε στα Καβούρια, όλοι λέγανε θα πεθάνουμε απόψε από την ομορφιά.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των τουριστών στα ελληνικά μουσεία. Παρόλα αυτά, πολλοί είναι οι τουρίστες που δεν έχουν τη σωστή περιβολή. Θεωρείτε ότι η ελληνική ιστορία και εικόνα «κινδυνεύει»;

Όχι, δεν θεωρώ ότι «κινδυνεύει». Απλά δείχνουν ότι  δεν σέβονται τον χώρο. Η περιβολή είναι μία συνέχεια της πράξης μας.  Πρέπει να υπάρχει αίσθηση του χώρου και του τρόπου.

Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο η φράση κάθε πέρυσι και καλύτερα. Πιστεύετε ότι ισχύει αυτό στον αθηναϊκό πολιτισμό;

Όχι, δεν είναι έτσι. Υπάρχουν πολύ καλά θέατρα και πολύ καλές ορχήστρες.  Όπως ,επίσης, σπουδαία μουσεία.  Ωστόσο στο δικό μας χώρο των ηθοποιών, όλες αυτές οι ηθοποιοί που λένε ότι είναι ηθοποιοί επειδή πήγαν σε ένα σεμινάριο πρέπει να εξαφανιστούν. Δεν είμαι ξεπερασμένη, είμαι καλόγουστη!

Ηθοποιός γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Για μένα ο ηθοποιός σαν έννοια είναι πολυσύνθετη. Ο ηθοποιός είναι  γενικής καλλιέργειας, είναι η αγάπη για το θέατρο, είναι ο περίγυρος, είναι η πόλη.

 Πιστεύετε ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σήμερα ως Χώρα, μας κάνουν πιο δυνατούς και πιο καλούς ανθρώπους;

Δυσκολίες υπάρχουν πάντα. Υπήρχαν και στις καλές εποχές. Τώρα ζούμε τη χειρότερη εποχή. Πρώτα απ’όλα, όταν έχεις έναν αρχηγό της κυβέρνησης να λέει ψέματα και να λέει ότι δεν λέει ψέματα είναι τραγικό. Είμαι πάρα πολύ απογοητευμένη σε αυτό το τομέα. Και στο ΠΑ.ΣΟ.Κ  υπήρχαν άνθρωποι που καταρράκωσαν κόσμο και γι αυτό δεν είμαι πλέον βουλευτής. Δεν συμφωνώ με αυτά.
anousaki-eleni-1.jpg
Πώς είδατε το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς;

Θα δούμε! Δεν είναι κακή σκέψη. Δεν ξέρω όμως αν είναι η λύση. Είναι σαν να μη πιστεύουμε ότι μπορούμε μόνοι μας, ότι ο κόσμος θα μας ξαναεμπιστευθεί. Έχουμε δηλαδή ενοχές και ανασφάλειες. Εγώ δεν έχω ενοχές και ανασφάλειες. Γι αυτό δεν συμμετέχω πολύ. Δεν μπορώ να πω ότι δεν τιμώ τον αγώνα των ανθρώπων, απλά δεν ξέρω αν τα νέα μέλη του φορέα είναι η λύση για τα στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Στο ΠΑ.ΣΟ.Κ υπάρχουν άνθρωποι που πήραν λεφτά και πάτησαν στο κόμμα για να κάνουν καριέρα. Η καριέρα γίνεται στο στίβο της ζωής και ασχολείσαι με τη πολιτική, κουβαλάς την επιτυχία ή την αποτυχία. Δεν χωρίζω τους ανθρώπους σε κόμματα. Τους χωρίζω σε ικανούς και μη ικανούς. Υπάρχουν και στη ΝΔ εξαιρετικοί πολιτικοί.

Ποια είναι η άποψή σας για το καθεστώς οικογενειοκρατίας στη πολιτική σκηνή;

Η πολιτική δεν είναι καριέρα. Πρέπει να αγωνιστείς. Σαφώς, είναι άσχημο! Δεν μπορούμε να πούμε όμως ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου επειδή υπήρξε γιος του Γεωργίου Παπανδρέου, δεν έπρεπε να ασχοληθεί με τη πολιτική. Η ο Κυριάκος Μητσοτάκης επειδή ήταν γιος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, δεν πρέπει να ασχοληθεί. Πρέπει να ξέρεις ότι όταν είσαι μέσα σε έναν χώρο, μεγαλώνεις σε έναν χώρο, παίρνεις πολλά στοιχεία και από τους δύο γονείς.

 Είστε ευτυχισμένη από την μέχρι τώρα πορεία σας;

Αυτό δεν το ξέρω. Η πορεία μου δεν έχει τελειώσει. Βαδίζω στον δρόμο μου και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Είμαι ευχαριστημένη, όμως, από τον εαυτό μου που είναι απαιτητικός.

 Σε μία εποχή που επιβραβεύεται το , ο σκοπός αγιάζει τα μέσα , η ηθική πιστεύετε έχει πάρει «διαζύγιο»  από τη τέχνη;

Αυτό είναι πολύπλοκο. Η ηθική είναι μία φύση που καλλιεργεί ο άνθρωπος, ο καθένας από εμάς βάζει τα όριά του στην ηθική. Η ηθική δεν είναι φατούρο . Πρέπει να είσαι δίκαιος.  Εγώ έχω έγνοια να είμαι δίκαιη. Και όταν μου λένε είστε σκληρή αλλά είστε δίκαιη, μ΄αρέσει πάρα πολύ. Τέτοια παράσημα έχω πάρα πολλά. Ο μεγαλύτερός μου αντίπαλος και ο μεγαλύτερός μου μαθητής είναι ο εαυτός μου. Δεν εξαιρώ τον εαυτό μου.

Το άγχος της επιβίωσης αποτελεί κατά τη γνώμη σας ανασταλτικό παράγοντα για τη δημιουργία ή μήπως αποτελεί κίνητρο;

Το άγχος της επιβίωσης είναι τραγικό για όλους τους ανθρώπους. Αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη βία είναι αυτό το άγχος και η ανεργία. Αυτή είναι η βία των καιρών. Είναι τραγική η κατάσταση.  Αναρωτιέμαι αν τελικά μας έκανε καλό η ένταξη και η υποταγή στο ευρώ. Νομίζω ότι χάθηκε ο άνθρωπος στην αξία του ευρώ και των τραπεζών.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι επαγγελματική επιτυχία και προσωπική ευτυχία δεν συμβαδίζουν. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Όχι, συμβαδίζουν. Είναι θέμα στιγμών. Όσον αφορά στη λέξη επιτυχία, είναι παγίδα. Δεν είναι υποχρεωτικό να έχεις επιτυχία. Ποτέ κανείς μας δεν μετράει επιτυχία αλλά αφήνει έναν αέρα γύρω του ανεξαρτήτως επαγγέλματος. Έχει να κάνει με την αύρα του καθενός. Πρέπει να αγωνιστούμε για πάρα πολλά πράγματα για να ξαναβρούμε τον εαυτό μας. Πάνω από όλα όμως πρέπει να αγωνιστούμε για τη λαίλαπα της καθημερινότητας και τη βία του τρόπου ζωής σήμερα, όπως όλα τείνουν να γίνουν.

 Ποια είναι η θέση του θεάτρου στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα;

Το θέατρο έχει πληγεί, απόρροια των οποίων είναι η μεταφορά  ελληνικών ταινιών στη θεατρική σκηνή, κάτι το οποίο θεωρώ γελοίο.  Πλέον, το θέατρο  έπαψε να είναι επάγγελμα. Οι ηθοποιοί πληρώνονται με ποσοστά και  δουλεύουνε δύο τρείς φορές την εβδομάδα. Προσωπικά, πιστεύω ότι πρέπει να ανακαλύψουμε και πάλι το θέατρο. Υπάρχουν σπουδαίοι καλλιτέχνες.
 
Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό και ανεβαίνουνε αυτού του είδους οι παραστάσεις; Μήπως  υπάρχει έλλειψη φαντασίας στις μέρες μας;

Όχι! Ζούμε στην εποχή fast food. Το θέατρο έχει χάσει τη μεγάλη του μαγεία.

 Κλείνοντας, τη τελευταία φορά σας είδαμε στη τηλεοπτική σειρά «Υπέροχα Πλάσματα». Υπάρχει περίπτωση να σας ξαναδούμε κάπου;

Θα το ήθελα! Τα «Υπέροχα Πλάσματα»  ήταν μία καλή δουλειά αλλά σταμάτησε  γιατί τσακωθήκανε μεταξύ τους οι ηθοποιοί. Εγώ ποτέ δεν τσακωνόμουνα. Διεκδικούσα χωρίς να τσακώνομαι με τον συνάδελφο.
Ετικέτες:

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Please enable the javascript to submit this form

Αναζήτηση