Συνεντεύξεις

Προσωπικότητες που ξεχώρισαν σε κάθε τόπο της Ελλάδας μας μιλούν και δίνουν ενδιαφέρουσες απόψεις για πολλά θέματα

Σωτήρης Ευαγγέλου: Χωρίς ποιοτικά προϊόντα, δεν υπάρχουν μεγάλοι σεφ!

Χρύσας Ξάνθη
της δημοσιογράφουΧρύσας Ξάνθη

Ο πολυβραβευμένος σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου μιλάει αποκλειστικά στο «Γνωρίστε την Ελλάδα» για τη μεταγραφή του στο Makedonia Palace, τον Ιβάν Σαββίδη και τον Πάοκ.

Πρόσφατα αναλάβατε τη «γαστρονομική ταυτότητα» του ανανεωμένου Makedonia Palace. Ποιό ήταν το έναυσμα για αυτή σας την απόφαση, δεδομένου ότι αφήσατε πίσω σας μία επιτυχημένη οκταετή πορεία στη Μεγάλη Βρετάνια; Συνετέλεσε σε αυτό και η αγάπη σας για τον ΠΑΟΚ;

Όπως λέτε και εσείς μετά από μία επιτυχημένη 8ετή πορεία στην Μεγάλη Βρεταννία θεώρησα ότι ο κύκλος μου έκλεισε. Το προϊόν που βρήκα στην Μεγάλη Βρεταννία με αυτό που άφησα ήταν «η μέρα με την νύχτα». Έτσι αισθάνθηκα μέσα μου ότι ήθελα κάτι καινούργιο, μία νέα πρόκληση. Πέραν τούτου και για να λέμε τα πράγματα όπως είναι, η πρόταση που δέχθηκα ήταν τέτοια που δεν μπορούσα να την αρνηθώ.

Τώρα όσο αφορά την αγάπη μου για τον ΠΑΟΚ, αυτό ισχύει αλλά δεν θα μπορούσα ποτέ να σκεφτώ έτσι, να μπερδέψω τα επαγγελματικά μου με την ποδοσφαιρική μου ομάδα. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα και η απόφαση μου δεν είχε καμία σχέση με αυτό.
 
Το Makedonia Palace έχει επέρθει πλέον στον επιχειρηματία κ. Ιβάν Σαββίδη. Πώς θα χαρακτηρίζατε τη σχέση σας μαζί του και ποιό είναι το όραμά σας για το ξενοδοχείο;

Ο κύριος Σαββίδης είναι ένας «τεράστιος» επιχειρηματίας και με ότι ασχολείται θέλει να το βλέπει πρώτο στην κορυφή. Το ίδιο είναι και το δικό μου όραμα για το εμβληματικό Makedonia Palace, να προσφέρουμε Μοναδικές, Αυθεντικές Εμπειρίες στους πελάτες μας και το προϊόν μας να είναι αξεπέραστο.

Έχοντας συνεργαστεί με τον Alain Ducasse, τί σας εντυπωσίασε στη συνεργασία σας;

Κοιτάξτε να δείτε, έχω τελειώσει την σχολή του Alain Ducasse στο Παρίσι και είχα την τιμή να κάνω κάποια stages στις κουζίνες του στο Παρίσι, στο Μονακό και στην Προβηγκία. Το ότι βρέθηκα εκεί και είδα το επίπεδο και τον τρόπο της δουλειάς τους, τον σεβασμό στην πρώτη ύλη, το πάθος και την αφοσίωση σε αυτό που κάνουν αλλά και το πνεύμα που κυριαρχεί μέσα στον χώρο με βοήθησε και εμένα να αναθεωρήσω και να επαναπροσδιορίσω κάποιες σκέψεις που είχα στο μυαλό μου για την δουλειά μου. Δεν ήμουν συνεργάτης του Alain Ducasse αλλά ένας Μάγειρος και στρατιώτης στις κουζίνες του. 

Τί είναι για εσάς ποιοτικό φαγητό;

Το ποιοτικό φαγητό για εμένα είναι τα ‘προϊόντα’. Τα φρέσκα, βιολογικά, εποχιακά προϊόντα που καλλιεργούνται με ιδιαίτερη φροντίδα και αγάπη στην γη τους, στον χώρο τους, στην εποχή τους έχουν μία μοναδική ασύγκριτη γεύση και δίνουν την δυνατότητα στους Μαγείρους να μεγαλουργήσουν. Χωρίς αυτά τα προϊόντα δεν υπάρχουν μεγάλοι Σεφ.
Σωτήρης Ευαγγέλου
Έχετε δηλώσει οπαδός των ελληνικών προϊόντων. Δεδομένου ότι δουλέψατε σε αρκετές χώρες, τί είναι αυτό που κάνει τα ελληνικά προϊόντα πιο γευστικά;

Όπως είπαμε και παραπάνω τα ελληνικά προϊόντα που καλλιεργούνται με ιδιαίτερη φροντίδα και αγάπη στην γη τους και στην εποχή τους και το μεσογειακό κλίμα που επικρατεί στην χώρα μας τα κάνει μοναδικά.

Έχετε βραβευτεί αρκετές φορές για τις επιδόσεις σας στη μαγειρική τέχνη. Πώς είδατε τους φετινούς Χρυσούς Σκούφους;

Οι ‘Χρυσοί Σκούφοι είναι ένας θεσμός στην χώρα μας ο οποίος έχει βοηθήσει την Ελληνική Γαστρονομική Σκηνή να βελτιώνεται, εξελίσσεται και με την πάροδο των χρόνων να γίνεται ολοένα και καλύτερη. Το θέμα του φετινού γαστρονομικού gala ήταν η βρετανική κουζίνα και μας δόθηκε η ευκαιρία να την δούμε και να την γευτούμε στην αυθεντική της μορφή από έναν κορυφαίο εκπρόσωπο της.

Περάσατε και μία περιπέτεια υγείας. Πιστεύετε ότι το επάγγελμα του σεφ είναι αρκετά αγχωτικό;

Ναι, η πίεση του να νικάς και να ξεπερνάς τα εξωτερικά και τα εσωτερικά εμπόδια, να ξεπερνάς δηλαδή τα όρια σου, να δουλεύεις κάθε μέρα όλο και πιο σκληρά, να ‘περπατάς’ πιο γρήγορα και καλύτερα είναι ο κανόνας μου. Την πίεση στον εαυτό μου
την βάζω μόνος μου. Το να δουλεύω τόσα χρόνια σε υψηλό επίπεδο και στην πρώτη γραμμή με έκαναν να αισθάνομαι το άγχος ως δημιουργία. 

Ποιά είναι η γνώμη σας για τις τηλεοπτικές εκπομπές Masterchef; Θεωρείτε ότι ένα νέο παιδί μπορεί να εξελιχθεί μέσα από κάτι τέτοιο;

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ο χώρος της τηλεόρασης έχει κατακλειστεί από εκπομπές μαγειρικής. Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης αυτά είναι παραγωγές που δεν κοστίζουν πολλά χρήματα και τα τηλεοπτικά κανάλια τις χρησιμοποιούν σε υπερθετικό βαθμό για να γεμίσουν τα προγράμματα τους. Από την άλλη πλευρά πρέπει να παραδεχτούμε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο και υπάρχουν υψηλές θεαματικότητες.

Από αυτό δεν μπορεί να εξελιχθεί κανείς ως μάγειρας της πρώτης γραμμής στα εστιατόρια και στα ξενοδοχεία και να κάνει μεγάλη  καριέρα παρά μόνο ίσως όταν κάποιο παιδί «γράφει» στην κάμερα  και είναι επικοινωνιακό άτομο μπορεί να κάνει καριέρα ως τηλεμάγειρας. 

Με ποιά κριτήρια επιλέγετε τους συνεργάτες σας;

Εξαρτάται από την θέση και το πόστο , διαφορετικά είναι τα κριτήρια για έναν βοηθό και διαφορετικά είναι για έναν Chef de partie. Πέραν από την προφορική συνέντευξη καλό είναι να υπάρχει και ένα δοκιμαστικό δύο ημερών στην Κουζίνα για να υπάρχει μία ξεκάθαρη εικόνα. 

Τέλος, τί άρωμα έχει για εσάς η ελληνική κουζίνα;

Τα αρώματα της ελληνικής κουζίνας έχουν να κάνουν με τα προϊόντα της. Το κρασί το  ελαιόλαδο, τις ελιές, τον ανθό αλατιού, τα αρωματικά βότανα, τα λαχανικά, τα φρούτα. Είναι ένα τεράστιο φυσικό μπουκέτο γεύσεων και αρωμάτων της ελληνικής γης που μας συνοδεύει κάθε στιγμή σε ένα μοναδικό και αυθεντικό και μοναδικό ταξίδι που σε συναρπάζει και σε γοητεύει από την αρχή ως το τέλος.
Ετικέτες:

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Please enable the javascript to submit this form

Αναζήτηση