Συνεντεύξεις

Προσωπικότητες που ξεχώρισαν σε κάθε τόπο της Ελλάδας μας μιλούν και δίνουν ενδιαφέρουσες απόψεις για πολλά θέματα

Γιάννης Αγρανιώτης: Η μουσική παιδεία στην Ελλάδα πάσχει εδώ και δεκαετίες!

Χρύσας Ξάνθη
της δημοσιογράφουΧρύσας Ξάνθη
Ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ <<Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού>>, κ. Γιάννης Αγρανιώτης, μιλάει αποκλειστικά στο gnoristetinellada.gr για τα Φεστιβάλ στην Ελλάδα και τα πολιτιστικά δρώμενα.
Το 2011 ιδρύσατε το <<Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού>>. Ένα φεστιβάλ που γνώρισε μεγάλη επιτυχία και συνεχίζει και σήμερα. Ποιοί ήταν οι λόγοι που σας οδήγησαν σε ένα τόσο εξειδικευμένο φεστιβάλ;

O βασικός λόγος ήταν το ενδιαφέρον μου για το συγκεκριμένο ρεπερτόριο. Ήθελα να παίξω συγκεκριμένα έργα με αγαπητούς  φίλους συναδέλφους και ήθελα επίσης να αποφασίζω εγώ σε μεγάλο βαθμό τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό. Αν δεν το ξεκινούσα ο ίδιος, δεν θα μου έδινε κάποιος αυτή τη δυνατότητα.

Ως καλλιτεχνικός διευθυντής, ποιά στοιχεία πιστεύετε ότι πρέπει να έχει ένα φεστιβάλ  για να θεωρηθεί επιτυχημένο;

Ενα φεστιβάλ είναι για μένα μια γιορτή, οπότε το ζητούμενο είναι να υπάρχει μια γιορτινή ατμόσφαιρα και μια αίσθηση στο κοινό ότι λαμβάνει χώρα κάτι ξεχωριστό. Από την άλλη πλευρά χρειάζεται και συνέχεια και σταθερότητα στον καλλιτεχνικό στόχο. Επιδιώκουμε μια τελειότητα, ενώ ξέρουμε ότι σπάνια την φτάνουμε.

Έχετε συνεργαστεί και με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Για ποιον λόγο θα προτρέπατε κάποιον να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη κλασσική μουσική;

Για να είμαστε ειλικρινείς, για να καταφέρει να ανταπεξέλθει κανείς στις απαιτήσεις τόσο των έργων, αλλά και των δύσκολων επαγγελματικών συνθηκών, πρέπει να έχει καλή παιδεία από νωρίς, μαζί με θέληση και ταλέντο. Η θέληση είναι ίσως το σημαντικότερο, όχι με την έννοια της προσωπικής φιλοδοξίας, αλλά ως περιέργεια να εμβαθύνει κανείς και να γίνεται καλύτερος συνεχώς.


Γιάννης Αγρανιώτης
Έχετε διατελέσει μέλος επιτροπών εθνικών διαγωνισμών. Θεωρείτε ότι οι Έλληνες έχουν την ανάλογη μουσική παιδεία, ώστε να ΄΄κυριαρχούν΄΄ έναντι άλλων Ευρωπαίων;»


Μπορώ να πω ευθέως ότι δεν την έχουμε, αλλά θα μπορούσαμε. Η μουσική παιδεία στην Ελλάδα πάσχει εδώ και δεκαετίες, για πολλούς και διάφορους λόγους. Υπάρχουν πολλοί εξαιρετικά ταλαντούχοι μουσικοί, οι περισσότεροι με σπουδές στο εξωτερικό
όμως. Επίσης θα έλεγα ότι δεν είναι τόσο ζήτημα «κυριαρχίας»  και ανταγωνισμού, αλλά εμπλουτισμού του πολιτισμού μας πολύ περισσότερο. 

Πώς κρίνετε τα πολιτιστικά δρώμενα της Ελλάδος; Πιστεύετε ότι πραγματοποιούνται αρκετές δράσεις ή πρέπει να ενισχυθούν και πώς;

Θα έλεγα ότι οι δράσεις δεν είναι λίγες αλλά ούτε και πολλές για το μέγεθος και την ιστορία της χώρας και του κοινού της. Αλλά δεν υπάρχει συνείδηση ποιο είναι το σημαντικό ρεπερτόριο, με αποτέλεσμα, σπουδαία έργα να μην παίζονται σχεδόν ποτέ και  να μην τα γνωρίζει το κοινό. Δυσκολευόμαστε π.χ. στην Ελλάδα να κατανοήσουμε πόσο σπουδαίος συνθέτης είναι π.χ. ο Joseph Haydn ή ο Felix Mendelssohn.

Ποιό είναι το προφίλ ενος επιτυχημένου καλλιτεχνικού διευθυντή κατά τη γνώμη σας;

H προσωπική μου διοικητική εμπειρία είναι από έναν μικρό οργανισμό σαν το Φεστιβάλ Σαρωνικού, οπότε δεν θεωρώ ότι η αποψή μου έχει βαρύτητα γενικότερα. Αυτό που θα μπορούσα να πω και από την εμπειρία μου στις ορχήστρες είναι ότι είναι πολύ
σημαντικό να υπάρχει καλό κλίμα, ειλικρίνεια, σεβασμός και κατανόηση των στόχων από όλες τις πλευρές, ώστε να λύνονται τα προβλήματα χωρίς εντάσεις και αρνητισμό. Ο διευθυντής πρέπει να συνθέτει τις διαφορετικές απόψεις και επιθυμίες και ταυτόχρονα να κατανοεί και αντιδρά στις εξωτερικές συνθήκες, ωστε να σχεδιάζει και να προγραμματίζει επιτυχώς.

Ποιά είναι τα επόμενα σχέδιά σας, όσον αφορά στα πολιτιστικά δρώμενα;

Τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσουμε να σχεδιάζουμε το 8ο φεστιβάλ, τον Σεπτέμβριο ξεκινάει η διδακτική χρονιά και η σαιζόν στις ορχήστρες. Πολύ συχνά ερωτόμαστε τελευταία στιγμή οι μουσικοί στην Ελλάδα για όποιες συνεργασίες δυστυχώς. Ο,τι προγραμματίζω μόνος μου ή με συνεργάτες, προσπαθώ να γίνεται εγκαιρώς.


Ενημερωτικά Δελτία

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία και μείνετε ενημερωμένοι

Αναζήτηση