Saturday, 13 July 2024, 00:55

Αθήνα: 30°C

  ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ

  Περιηγηθείτε μαζί μας στις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας και εξερευνήστε μοναδικές περιοχές με χαρακτηριστικές ομορφιές

  Οδοιπορικό Κεφαλονιά: Ένα νησί που σε μαγεύει…

  Οδοιπορικό Κεφαλονιά: Ένα νησί που σε μαγεύει…

  Ευαγγελίας Γουρνή
  της δημοσιογράφουΕυαγγελίας Γουρνή
  Η Κεφαλονιά είναι ένα νησί με πολλά θέλγητρα, σαν μια γυναίκα γεμάτη μυστικά και αντιθέσεις που σε μαγεύει, έτσι και η Κεφαλονιά είναι σίγουρο ότι θα κρατήσει τον επισκέπτη της «ερωτευμένο» μαζί της για πάντα…
  Η Κεφαλονιά είναι γεμάτη αντιθέσεις, αντιθέσεις που την κάνουν να είναι τόσο ξεχωριστή… Διαθέτει ένα μοναδικό συνδυασμό καταπράσινών ορεινών όγκων και βαθυγάλανων θαλασσών, παλιών κατοικιών, αγροτόσπιτων και αρχαίων μνημείων δίπλα σε ξακουστές παραλίες.

  Η παραλία του Μύρτου
  Η πιο γνωστή παραλία της Κεφαλονιάς και μία από τις γνωστότερες στην Ελλάδα είναι ο Μύρτος, ο οποίος βρίσκεται στη βορειοδυτική μεριά του νησιού και απέχει 9 χλμ. από το χωριό της Αγίας Ευφημίας. Η παραλία είναι διάσημη παγκοσμίως και θεωρείται μία από τις ομορφότερες παραλίες της Μεσογείου. Είναι τριγυρισμένη από τα ψηλά βράχια της περιοχής και έχει μια μοναδική λευκή άμμο.

  Εκτός, όμως, από τον Μύρτο, η Κεφαλονιά διαθέτει πολλές ακόμα πανέμορφες παραλίες που θα ικανοποιήσουν κάθε γούστο του επισκέπτη στο νησί. Πιο γνωστές είναι οι παραλίες: Ξι, Σκάλας, Κατελειός, Αντίσαμου η οποία έγινε διάσημη από την ταινία «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι», Καμίνια, Πετάνοι, Πλατιά Άμμος, Μακρύς Γιαλός, Δαφνούδι, Αλατιές, Αγία Ιερουσαλήμ, Φώκι, Βούτη, Αγία Κυριακή, Κορώνη, Σπαρτιά, Πάλιουρας, Πόρος, Τραπεζάκι κ.α.

  Η μοναδική ομορφιά του Αίνου
  Ο Αίνος είναι το ψηλότερο βουνό στη Κεφαλονιά αλλά και όλων των Επτανήσων με την ψηλότερη κορυφή του, το Μεγάλο Σωρό, να φτάνει τα 1.628 μέτρα. Εδώ φύεται η μοναδική στον κόσμο Κεφαλληνιακή ελάτη. Τα έλατα αυτά είναι από τα σπανιότερα που βρίσκει κανείς στην Ευρώπη και μάλιστα εξαιτίας της πυκνότητας του ελάτου οι Ενετοί του έδωσαν την ονομασία ''Monte Nero'', δηλαδή Μαύρο Βουνό.

  Στον Αίνο, όμως, ζουν και τα μικρόσωμα άλογα, γνωστά ως «άλογα του Αίνου».  Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό να τα συναντήσετε μιας και ζουν ελεύθερα στο βουνό. Τα άλογα αυτά αφέθηκαν ελεύθερα στην διάρκεια του μεσοπολέμου και αν και είναι απόγονοι ήμερων αλόγων, η έλλειψη καταφυγίου και τροφής, το μεγάλο υψόμετρο, η λειψυδρία, σε συνδυασμό με την ελεύθερη αναπαραγωγή τους στη φύση, οδήγησε στη δημιουργία αυτής της ξεχωριστής φυλής.
  Λιμνοσπήλαιο Μελισσάνης
  Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα αξιοθέατα όχι μόνο της Κεφαλονιάς αλλά ολόκληρης της Ελλάδας. Η Λίμνη Μελισσάνης βρίσκεται στον Καραβόμυλο σε απόσταση μόλις 2 χλμ. από τη πόλη της Σάμης. Είναι το μοναδικό βαραθρώδες λιμνοσπήλαιο μήκους 160 μ. και πλάτους 40 μ. με το βάθος των νερών του να φθάνει τα 39 μ.

  Οι σταλακτίτες έχουν ηλικία άνω των 16.000 χρόνων, ενώ στο κέντρο της λίμνης όπου αρχίζει το σκεπασμένο τμήμα της, υπάρχει νησάκι. Στο χώρο της Μελισσάνης έχουν γίνει ανασκαφές όπου έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα κυρίως του 3ου και 4ου π.Χ. αιώνα, που πιστοποιούσαν τη λατρεία του θεού Πάνα και την παρουσία γυναικείων μορφών, των γνωστών Νυμφών.

  Ο επισκέπτης της Λίμνης επιβιβάζεται σε βάρκες που κάνουν τον γύρο της λίμνης και μπορεί να θαυμάσει τους υπέροχους χρωματισμούς των νερών που αλλάζουν ανάλογα την ώρα της ημέρας. Η Λίμνη Μελισσάνης είναι ανοικτή για τους επισκέπτες της από τις 9 το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα όλες τις ημέρες και για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 26740 22997.

  Η Κουνόπετρα
  Λίγα χιλιόμετρα, περίπου 9, έξω από το Ληξούρι, θα συναντήσετε ένα από τα άλυτα μυστήρια, την Κουνόπετρα. Εδώ ο επισκέπτης συναντά ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο. Από την θάλασσα ξεπροβάλει ένας τεράστιος βράχος, “η Κουνόπετρα”, η οποία πριν από τον σεισμό του 1953 κινούνταν περιοδικά και ρυθμικά και αυτός είναι και ο λόγος που πήρε το όνομα της.

  Μετά τον σεισμό η βάση του βράχου μετατοπίστηκε και δυστυχώς σταθεροποιήθηκε. Σύμφωνα με την παράδοση, τα Αγγλικά πλοία αφού έδεσαν την “Κουνόπετρα” με χονδρά σχοινιά και αλυσίδες προσπάθησαν ανεπιτυχώς να την μετακινήσουν.

  Βοτανικός κήπος στο Αργοστόλι
  Ο Βοτανικός Κήπος Κεφαλονιάς δημιουργήθηκε το 1998 με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Φωκά-Κοσμετάτου, στοχεύοντας στην ανάδειξη των αυτοφυών φυτών και την προώθηση περιβαλλοντικών προβληματισμών. Βρίσκεται στις παρυφές του Αργοστολίου σε ένα κτήμα συνολικής έκτασης 28 στρεμμάτων.

  Ο Βοτανικός Κήπος σήμερα καλύπτει τα 10 από τα 28 στρέμματα του προϋπάρχοντος παλιού ελαιώνα, ο οποίος έχει οριοθετηθεί και διαμορφωθεί σε διάφορα επίπεδα. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε πληκτρολογώντας www.focas-cosmetatos.gr και στο τηλέφωνο 26710 26595.

  Οι Καταβόθρες του Αργοστολίου
  Ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο θα έχουν την δυνατότητα να δουν οι επισκέπτες στην περιοχή Φανάρι. Πρόκειται για τις διάσημες Καταβόθρες στην άκρη της Χερσονήσου του Αργοστολίου. Οι Καταβόθρες είναι ρωγμές – ανοίγματα δίπλα στη θάλασσα, όπου μπαίνει το νερό και ακολουθεί μια μεγάλη διαδρομή διασχίζοντας υπόγεια σχεδόν ολόκληρο το νησί.

  Το γεγονός αυτό αποκαλύφθηκε το 1963 όταν ο Γιάννης Πετρόχειλος και οι γεωλόγοι Βίκτορ Μάουριν και Γιόζεφ Τσέτλ από το Πολυτεχνείο του Γκρατς, έριξαν 160 κιλά βαφής σε μία από τις καταβόθρες. Δύο βδομάδες αργότερα ίχνη χρώματος βρέθηκαν σε πηγές στην άλλη πλευρά του νησιού, 14 χλμ. μακριά, όπως επίσης και στο λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης.

  Το Φανάρι των Αγίων Θεοδώρων
  Πρόκειται για φάρο, ο οποίος βρίσκεται κοντά στο Αργοστόλι, στον γύρο της Λάσσης και έγινε γνωστός ως Φανάρι. Κτίστηκε το 1820 πάνω σε ένα ιδιαίτερο αγγλικό αρχιτεκτονικό σχέδιο. Αν και ο αρχικός Φάρος κατέρρευσε στη διάρκεια του σεισμού του 1953, ανοικοδομήθηκε στην αρχική του  μορφή.

  Τα Κυκλώπεια Τείχη
  Τα Κυκλώπεια Τείχη βρίσκονται έξω από το χωριό Ραζάτα και αποτελούν ερείπια των τειχών της αρχαίας πόλης Κράνης, τα οποία είχαν περίμετρο περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων. Ονομάστηκαν έτσι εξαιτίας του μεγέθους τους και θεωρούνται σημαντικά κυρίως για τις πληροφορίες που μπορούμε να αντλήσουμε από αυτά για την ελληνική οχυρωματική τέχνη την Μυκηναϊκή εποχή.

  Ο Βράχος του Βύρωνα
  Ο μεγάλος φιλέλληνας ποιητής Λόρδος Βύρωνας έζησε κάποια χρόνια της ζωής του στην Κεφαλονιά και πιο συγκεκριμένα στη Λακήθρα. Μάλιστα, θεωρείται, ότι στην Κεφαλονιά έγραψε μερικά από το πιο γνωστά ποιήματά του και συγκεκριμένα καθισμένος πάνω σε ένα βράχο, γνωστός ως ο «Βράχος του Βύρωνα».

  Ο βράχος αυτός βρίσκεται στο χωρίο Λακήθρα κοντά στη τοποθεσία Καλλιθέα και από εκεί κανείς έχει θέα μέχρι την Ζάκυνθο. Μάλιστα, πάνω στο βράχο υπάρχει μια πλάκα με χαραγμένα τα λόγια του ίδιου του Βύρωνα: «Αν είμαι ποιητής, το οφείλω εις τον αέρα της Ελλάδος».
  Τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Κράνης
  Σύμφωνα με αναφορές του Θουκυδίδη και του Ηρόδοτου, η αρχαία Κράνη ήταν μία από τις εξέχουσες πόλεις του νησιού κατά την μυκηναϊκή εποχή. Τα ερείπια της αρχαίας πόλης βρίσκονται στην όχθη της λιμνοθάλασσας του Κούταβου, στον κόλπο του Αργοστολίου σε μια καταπράσινη περιοχή με πολλά τρεχούμενα νερά.

  Οι ανασκαφές έφεραν στο φως ερείπια κτιρίων, τειχών καθώς και ενός ναού δωρικού ρυθμού αφιερωμένου στην θεά Δήμητρα, τα οποία χρονολογούνται από τον 7ο και τον 6ο αιώνα π.Χ. 

  Το Μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου
  Ο Άγιος Γεράσιμος είναι ο πολιούχος της Κεφαλονιάς και ο προστάτης Άγιός της. Η μονή του Άγιου Γεράσιμου βρίσκετε στο οροπέδιο των Ομαλών. Η παλιά εκκλησία, όπου έζησε και ασκήτεψε ο μοναχός από τα Τρίκαλα Κορινθίας,  χτίστηκε το 16ο αιώνα.

  Αν βρεθείτε στην Μονή θα διαπιστώσετε ότι χιλιάδες είναι οι επισκέπτες που έρχονται για να προσκυνήσουν το σκήνωμά του, που σήμερα βρίσκεται στη καινούργια εκκλησία, η οποία χτίστηκε μετά τους σεισμούς του 1953. Εορτάζεται στις 16 Αυγούστου και στις 20 Οκτωβρίου, οπότε και γίνεται μεγάλη λιτανεία. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 26710 86205 & 26710 86385.

  Το παραδοσιακό Φισκάρδο
  Το Φισκάρδο είναι χωριό στη βόρεια Κεφαλονιά, στο πλησιέστερο σημείο Κεφαλονιάς-Ιθάκης. Πήρε το όνομά του από τον Νορμανδό κατακτητή Ροβέρτο Γυισκάρδο, που το 1085 πολιόρκησε την περιοχή. Το χωριό είναι από τα λίγα του νησιού που διατηρεί τον παλιό αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του, καθώς δεν έπαθε σοβαρές ζημιές από το καταστροφικό σεισμό του 1953, και αποτελεί αγαπημένο προορισμό των επισκεπτών του νησιού. Επιπλέον, το Φισκάρδο είναι επίσης τόπος καταγωγής του ποιητή Νίκου Καββαδία.

  Σπήλαιο Δρογκαράτης
  Το σπήλαιο Δρογκαράτης στη Κεφαλονιά είναι ίσως από τα σπάνια αξιοθέατα που συναντάμε. Οι σταλαγμίτες και οι σταλακτίτες που έχουν δημιουργηθεί πριν εκατομμύρια χρόνια, δημιουργούν ένα μοναδικό σπάνιο έργο γλυπτικής. Απέχει 3 χλμ. από τη Σάμη και θα το βρείτε σε υψόμετρο 120 μέτρων και με το βάθος του να φθάνει τα 95 μέτρα.

  Το Σπήλαιο Δρογκαράτης χρονολογείται άνω των 2.000.000 ετών και είναι επισκέψιμο από το 1963. Οι σπηλαιολόγοι που το εξερεύνησαν θεωρούν ότι επικοινωνεί και με άλλα σπήλαια που υπάρχουν στη περιοχή, όπως το Σπήλαιο Αγγαλάκι και το Σπήλαιο των Αγίων Θεοδώρων.

  Με τη θερμοκρασία να είναι σχεδόν πάντα στους 18ο Κελσίου, το Σπήλαιο θεωρείται από τα καλύτερα στην Ελλάδα και είναι το μοναδικό με τόσο μεγάλη αίθουσα, ενώ διαθέτει μια μοναδική ακουστική και για το λόγο αυτό έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές συναυλίες.

  Το σπήλαιο Δρογκαράτης με αυτό το σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο έχει αξιοποιηθεί τουριστικά από το Δήμο Σάμης, είναι επισκέψιμο όλες τις ημέρες και ώρες από το πρωί μέχρι το βράδυ. Το Σπήλαιο βρίσκεται στην περιοχή Χαλιωτάτα της Σάμης, τηλ. 26740 23302.

  Το μικρότερο αρχαίο θέατρο στο Φισκάρδο
  Μικρό θεατράκι ή ωδείο με 4 σειρές ειδωλίων στο κοίλου μήκους 7,65μ. με διάμετρο ορχήστρας 5,45μ. διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση, εκτός από ένα τμήμα του που καταστράφηκε στην διάρκεια της εκσκαφής. Χρονολογείται στον 2ο με 3ο αιώνα μ.Χ. κ είναι το πρώτο θέατρο αυτής της μορφής που αποκαλύπτεται σε όλη την Ελλάδα.

  Φρούριο (Κάστρο) Αγίου Γεωργίου
  Το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου υψώνεται πάνω από το χωριό Περατάτα σε έναν λόφο 300 μ. ύψους στην νότια πλευρά του Αργοστολίου. Πιθανότατα κτίστηκε τον 12ομ.χ. αιώνα από τους Βυζαντινούς Αυτοκράτορες. Έχει έκταση 16.000 τ.μ. και περίμετρο τειχών 600 μέτρων και σχήμα πολυγωνικό που αποτελείται από τρία μέρη: Το εξωτερικό περιτείχισμα, τον εσωτερικό περίβολο και μια βραχώδη κορυφή που βρίσκεται στο κέντρο του περιβόλου όπου σώζονται και τα ερείπια του Παλαιού Φρουρίου.

  Το μυστήριο της λίμνης Άκωλη
  Η λίμνη Άβυθος ή Άκωλη βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Στάβερη κοντά στο χωριό Άγιος Νικόλαος βορειοδυτικά του Πόρου. Το όνομα της προέρχεται από το γεγονός πως, όσο και να προσπαθούσαν, κάτοικοι και επιστήμονες δεν μπορούσαν να ανακαλύψουν το βάθος της αποτελώντας για πολλά πολλά χρόνια ένα ακόμα μυστήριο του νησιού.

  Η απάντηση στο μυστήριο αυτής της λίμνης, πάντως, ήταν ιδιαίτερα απλή: Ο λόγος για τον οποίο δεν μπορούσαν οι επιστήμονες να μετρήσουν το βάθος της ήταν γιατί, τα όργανα βυθομέτρησης που χρησιμοποιούσαν παρασύρονταν από ένα υπόγειο ποτάμι, δίνοντας έτσι λανθασμένες μετρήσεις.  Όταν ένας κάτοικος απλά έδεσε ένα μεγάλο σίδερο στην άκρη ενός σχοινιού, ανακαλύφθηκε πως η λίμνη έχει μόλις 11 μέτρα βάθος. Βέβαια, παρά το γεγονός ότι το μυστήριο της λίμνης λύθηκε, αποτελεί ένα από τα μοναδικά γεωλογικά φαινόμενα αφού το υπόγειο ποτάμι της την ενώνει με την άλλη άκρη του νησιού πολλά χιλιόμετρα μακριά.

  ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

  Αναζήτηση

  Αποθήκευση
  Cookies user preferences
  Χρησιμοποιούμε cookies βασισμένα στο νόμιμο συμφέρον και τη συγκατάθεσή σας για να διασφαλίσουμε την ορθή χρήση του δικτυακού μας τόπου. Με την απόρριψη τους η σελίδα μπορεί να μην αποκρίνεται όπως πρέπει.
  Αποδοχή όλων
  Απόρριψη όλων
  Περισσότερα
  Marketing
  Set of techniques which have for object the commercial strategy and in particular the market study.
  Facebook
  Αποδοχή
  Απόρριψη
  DoubleClick/Google Marketing
  Αποδοχή
  Απόρριψη
  Analytics
  Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
  Snowplow
  Αποδοχή
  Απόρριψη
  Google Analytics
  Αποδοχή
  Απόρριψη
  Cookies
  SpCookie
  Αποδοχή
  Απόρριψη