Οδοιπορικά

Περιηγηθείτε μαζί μας στις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας και εξερευνήστε μοναδικές περιοχές με χαρακτηριστικές ομορφιές

Πάτρα: Ξενάγηση στην πρωτεύουσα της Δυτικής Ελλάδας

Αλεξίας Φεσσά
της αρθρογράφουΑλεξίας Φεσσά
Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, η Πάτρα συνδυάζει μία ρομαντική ατμόσφαιρα άλλης εποχής, με τη ζωντάνια ενός πολιτιστικού κέντρου που προσφέρει εκατοντάδες επιλογές. Είναι μια πόλη που εκπλήσσει με τα όμορφα αξιοθέατά της.
Χαμάμ

Τα Λουτρά xτίστηκαν, κατά το 16ο αιώνα, επί Ενετοκρατίας και διατηρήθηκαν αργότερα από τους Τούρκους για τους οποίους είχε ιδιαίτερη σημασία η συνήθεια των θερμών λουτρών. Λειτουργούν, από τότε μέχρι και σήμερα, και συγκαταλέγονται στα παλιότερα σωζόμενα, σε χρήση, θερμόλουτρα στην Ευρώπη.

Θέατρο «Απόλλων»

Σχεδιάστηκε το 1872 από τον Τσίλερ και ήταν ένα από τα πρώτα θέατρα όπερας στην Ευρώπη, ενώ σήμερα εκεί στεγάζεται το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας. Είναι το παλιότερο από τα σωζόμενα κλειστά θέατρα των νεότερων χρόνων στην Ελλάδα και ίσως το εντυπωσιακότερο αρχιτεκτονικό στολίδι της Πάτρας.

Ρωμαϊκό Ωδείο

Δεσπόζει στην Άνω πόλη και ανεγέρθηκε το 170 π.Χ.. Σύμφωνα με τον Παυσανία, η διακόσμηση και η μεγαλοπρέπειά του μπορεί να συναγωνιστεί την αρτιότητα του μεγάλου ωδείου των Αθηναίων. Το ωδείο ήταν συνέχεια της αγοράς και εντός αυτού φιλοξενούνταν το επιβλητικό άγαλμα του Απόλλωνα. Με το πέρασμα των αιώνων δέχτηκε πολλές καταστροφές που άφησαν ορατό μόνο ένα μικρό τμήμα του. Ξαναήρθε στο φως το 1889 όμως τα έργα αναστήλωσης άρχισαν μόλις το 1956. Η χωρητικότητά του ανέρχεται στις 2.300 θεατές και εδώ διεξάγονται μερικές από τις σπουδαιότερες θεατρικές και μουσικές παραστάσεις.
Αχάια Κλάους

Ο Πύργος της Αχάια Κλάους είναι το πρώτο ελληνικό οινοποιείο που χτίστηκε το 1861 και μέχρι σήμερα παράγει μερικά από τα πιο διάσημα ελληνικά κρασιά. Ιδρυτής της είναι ο Βαυαρός Γουστάβος Κλάους ο οποίος έφτασε στην Πάτρα το 1854 με σκοπό να εργαστεί σε μία γερμανική εταιρία παραγωγής σταφίδας. Στους χώρους του, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το καταπράσινο περιβάλλον, τα ιστορικά κτίρια, τα ξυλόγλυπτα βαρέλια παλαίωσης από το 1873 της φημισμένης Μαυροδάφνης, καθώς επίσης, στην Κάβα Δανιηλίδος, να δοκιμάσει μερικά από τα εκλεκτά κρασιά του οινοποιείου. Η Αχάια Κλάους με το πέρασμα των χρόνων έχει τιμηθεί με 15 μεγάλα βραβεία, 51 χρυσά μετάλλια, 38 αργυρά και 32 διπλώματα.

Το Κάστρο της Πάτρας

Το μεσαιωνικό κάστρο της πόλης είναι χτισμένο σε χαμηλό λόφο του Παναχαϊκού όρους σε απόσταση 800 μ. περίπου από την ακτή. Οικοδομήθηκε από τον Ιουστινιανό περίπου το 551 μ.Χ. για την άμυνα της περιοχής και των κατοίκων της. Τα τείχη του περικλείουν μια έκταση μεγαλύτερη των 22 στρεμμάτων και το οχυρωματικό σύμπλεγμα τάφρων πύργων και προμαχώνων συγκροτούσε μια ιδιαίτερα αποτελεσματική άμυνα για την πόλη έως τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Αξίζει να αναφερθεί και ο μύθος της «Πατρινέλας». Σε ειδική εσοχή στην τοιχοποιία του φρουρίου είναι εντοιχισμένος κορμός αγάλματος με κεφάλι, των Ρωμαϊκών χρόνων. Το παραμορφωμένο αυτό άγαλμα πήρε μυθικές διαστάσεις στα μάτια των κατοίκων της πόλης. Έγινε το στοιχειό της Πάτρας, η «Πατρινέλα». Η παράδοση λέει ότι ήταν γυναίκα μεταμορφωμένη σε άνδρα στα χρόνια της τουρκοκρατίας που φυλάει την πόλη από επιδημίες και κλαίει τις νύχτες όταν πεθαίνει κάποιος γνωστός πατρινός.

Ναός του Αγίου Ανδρέα

Είναι ένα πραγματικό αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα με μοναδικές αγιογραφίες και δεσπόζει στην ομώνυμη παραλιακή οδό. Ο τρούλος του ναού του πολιούχου της Πάτρας φτάνει σε ύψος τα 46 μέτρα και εκεί στηρίζεται ο επίχρυσος σταυρός 5 μέτρων που συμβολίζει τον Χριστό, ενώ οι 12 μικρότεροι, που τον περικλείουν, συμβολίζουν τους μαθητές του. Ο παλιός ναός ανεγέρθηκε μεταξύ 1836 και 1843 στο σημείο που μαρτύρησε ο Απόστολος Ανδρέας. Ο νέος μεγαλοπρεπέστατος ναός θεμελιώθηκε το 1908 και εγκαινιάστηκε το 1974. Είναι ο μεγαλύτερος ναός των Βαλκανίων και ένας από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης. Δίπλα στο ναό σώζεται μέχρι τις μέρες μας το πηγάδι του Αγίου Αντρέα, ο χώρος στον οποίο δίδασκε και στον οποίο σταυρώθηκε.

Φάρος Πάτρας

Αποτελεί σύμβολο της πόλης. Κάθε φορά που ένα καράβι ξένης εθνικότητας έμπαινε στο λιμάνι, ένας ναύτης του καραβιού έβαζε τη σημαία της χώρας του να ανεμίσει στον φάρο και η ορχήστρα υποδεχόταν το νεοφερμένο καράβι, παίζοντας τον εθνικό του ύμνο. Ο Φάρος της Πάτρας αρχικά και ήταν ξύλινος και είχε χτιστεί στον μόλο του Αγίου Νικολάου, όπου και παρέμεινε μέχρι το 1972, όταν κατεδαφίστηκε. Το 1999 το τοπικό συμβούλιο της πόλης αποφάσισε να ξαναχτιστεί ο φάρος, νοτιότερα στην περιοχή του ναού του Αγίου Ανδρέα. Ο νέος αυτός φάρος δεν έχει ναυτιλιακή χρήση αλλά κυρίως πολιτισμική, αποτελώντας ένα από τα αξιοθέατα της πόλης.
Γέφυρα Ρίο-Αντίρριο

Ο λόγος φυσικά για τη μεγαλύτερη σε μήκος (2280 μέτρα) καλωδιωτή γέφυρα στον κόσμο, ένα επίτευγμα της σύγχρονης τεχνολογίας και επιστήμης. Αποτελεί σημείο αναφοράς της περιοχής αφού συνέβαλε στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας. Από αρχιτεκτονικής άποψης η γέφυρα έχει σχεδιαστεί με εντυπωσιακές αντοχές. Μπορεί να αντεπεξέλθει σε σεισμό της τάξης των 7,4 Ρίχτερ, να αντέξει την πρόσκρουση τάνκερ εκτοπίσματος 180.000 τόνων, και να συνεχίσει να στέκεται όρθια μετά το πέρασμα ακόμα και ενός τυφώνα. Ονομάστηκε «Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης» ώστε να τιμήσει τον πολιτικό του οποίου όραμα ήταν η γέφυρα.

Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών

Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο μουσείο σε πανελλήνιο επίπεδο. Βρίσκεται στη βόρεια είσοδο της πόλης, ενώ η δημιουργία του ήταν όραμα της πρώην υπουργού πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη. Έχει συνολικό εμβαδό 5.955 τ.μ. και διαθέτει τρεις μεγάλες αίθουσες για τη μόνιμη έκθεση, μία αίθουσα για περιοδικές εκθέσεις, σύγχρονους χώρους υποδοχής και εξυπηρέτησης κοινού, αμφιθέατρο, αναψυκτήριο, εργαστήρια συντήρησης, αποθήκες αρχαίων και υπαίθριο χώρο, ο οποίος εξυπηρετεί και τη στάθμευση των οχημάτων των επισκεπτών. Οι περισσότεροι αρχαιολόγοι επισημαίνουν πως η ίδρυση του μουσείου ήταν απαραίτητη, καθώς το 70% των εκθεμάτων είχαν ανακαλυφθεί τα τελευταία 30 χρόνια και δεν υπήρχε δυνατότητα έκθεσης τους.

Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας Πανεπιστημίου

Εγκαινιάστηκε το 2001 ως εργαστήριο της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών και στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου, στο Ρίο. Το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας (Μ.Ε.Τ.) ασχολείται κυρίως με την απόκτηση και τη μελέτη τεκμηρίων που αφορούν τις επιστήμες και την τεχνολογία.

Παραλίες

Ο νομός Αχαΐας, πέρα από το ορεινό του τμήμα, διαθέτει μεγάλες ακτογραμμές με πολλές και όμορφες παραλίες. Δίπλα στον οικισμό της Αιγείρας βρίσκεται η όμορφη παραλία της που σχηματίζει μικρά φυσικά λιμανάκια. Καλυμμένη με βότσαλα βρέχεται από μία γαλάζια και πεντακάθαρη θάλασσα. Κοντινές παραλίες με βαθιά και καθαρά νερά νερά είναι της Ποροβίτσας και του Κρυονερίου. Η παραλία της Πούντας θεωρείται μια από τις καλύτερες παραλίες στη Βόρεια Πελοπόννησο. Έχει δροσερά και κρυστάλλινα νερά και μικρό βότσαλο, ενώ είναι βραβευμένη με Γαλάζιες Σημαίες. Άλλες αξιόλογες παραλίες είναι ο Ελαιώνας, η παραλία Διγελιωτίκων, ο Λόγγος, Οι παραλίες της Παναγοπούλας, ο Ψαθόπυργος, το Γιαννισκάρι και η Καλόγρια.
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Please enable the javascript to submit this form

Αναζήτηση