Thursday, 28 March 2024, 22:13

Αθήνα: 18°C

    ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ

    Περιηγηθείτε μαζί μας στις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας και εξερευνήστε μοναδικές περιοχές με χαρακτηριστικές ομορφιές

    Καλάβρυτα: Το ειδυλλιακό θέρετρο της Πελοποννήσου

    Καλάβρυτα: Το ειδυλλιακό θέρετρο της Πελοποννήσου

    Αλεξίας Φεσσά
    της αρθρογράφουΑλεξίας Φεσσά
    Τα γραφικά Καλαβρυτα είναι ένας χειμερινός προορισμός που συνδυάζει φυσικό κάλλος και τους ορεινούς όγκους με την ιστορικότητα και την θρησκευτικότητα, τα αξιοθέατα και τα πέτρινα καλοδιατηρημένα κτίρια. Προσφέρουν ιδανικό προορισμό για απόδραση τα Σαββατοκύριακα.
    Πηγές Αροάνιου Ποταμού

    Ο ποταμός πηγάζει κοντά στο χωριό Πλανητέρο μέσα σε πλατανόδασος από νερά της λεκάνης του Φενεού που φθάνουν εδώ από καταβόθρες. Αποτελείται από τα μικρότερα ρέματα Λαγκάδα και Χαλίκι και ρέει με νότια κατεύθυνση ώσπου να συναντηθεί με το Λάδωνα ποταμό όπου δημιουργείται ένα ειδυλλιακό τοπίο. Το μήκος του είναι περίπου 10 χιλιόμετρα. Η περιοχή είναι γνωστή και για το πεστροφείο – ιχθυοτροφείο.

    Η πηγή του Λάδωνα

    Ρέει στα όρια των νομών Αρκαδίας και Αχαΐας, ενώ πηγάζει σε ύψος 500μ. στην τοποθεσία Χελονοσπηλιά, κοντά στα χωριά Παγκράτι και Λυκούρια. Με μήκος75 χλμ.μαζί με τον ποταμό Ερύμανθο είναι οι δύο μεγάλοι παραπόταμοι του ποταμού Αλφειού.

    Φαράγγι Βουραϊκού - Οδοντωτός Σιδηρόδρομος

    Ο Οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού – Καλαβρύτων και η ιδιαίτερη διαδρομή του μέσα από το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού αποτελούν ένα από τα ωραιότερα φυσικά αξιοθέατα της χώρας μας. Έχει χαρακτηριστεί η θεαματικότερη σιδηροδρομική γραμμή των Βαλκανίων. Η διαδρομή διαρκεί μια ώρα και η ταχύτητα του συρμού κυμαίνεται από 30 έως 40 χιλ./ώρα στην απλή γραμμή και 6 έως 15 στα δόντια. Η μεγάλη κλίση της γραμμής δεν επιτρέπει την κυκλοφορία ενός συμβατικού συρμού, γι' αυτό ανάμεσα στις σιδηροτροχιές τοποθετήθηκε ένας οδοντωτός άξονας που επιτρέπει με τη λειτουργία ενός μηχανισμού, να ανέβει από το επίπεδο της θάλασσας στο σταθμό των Καλαβρύτων με υψόμετρο 750 μέτρα. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1889 και διήρκησε 7 χρόνια, κάνοντας το πρώτο του δρομολόγιό στις 10 Μαρτίου το 1896. Δίπλα από τις γραμμές του τρένου υπάρχει μονοπάτι που παλιότερα χρησιμοποιούνταν από τους κατοίκους της περιοχής, σήμερα η ίδια χάραξη έχει σηματοδοτηθεί με σύμβολα του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4 που χρησιμοποιείται για πεζοπορία.

    Ύδατα Στυγός

    Η ανάβαση γίνεται από το χωριό Περιστέρα (ή Σόλος). Σημείο μεγάλης ομορφιάς είναι η λίμνη Τσιβλού μέσα στο δάσος, μερικά χιλιόμετρα πριν από την Περιστέρα. Ξεκινάμε από δασικό δρόμο που μας βάζει σε δάσος με πεύκα και συνεχίζουμε σε μονοπάτι μέχρι ένα χαρακτηριστικό σημείο με θαυμάσια θέα (δυόμισι ώρες). Εδώ επειδή το μονοπάτι έχει πέσει μας μπερδεύει λίγο στο πέρασμα αλλά σε άλλη μισή ώρα μάς φέρνει στη βάση του Καταρράκτη των Yδάτων της Στυγός. Τα Ύδατα Στυγός βρίσκονται στην επιβλητική, βραχώδη Νεραϊδοράχη του όρους Χελμός και σε υψόμετρο 2.100μ. Ένας εντυπωσιακός καταρράκτης σχηματίζεται από την πτώση νερών από 200 περίπου μ. και χύνονται στον ποταμό Κράθι. Οι Αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν ότι τα νερά της Στύγας φρουρούσαν τον Άδη και τρομοκρατούσαν θεούς και θνητούς που ορκίζονταν ψέματα.

    Λίμνη Δόξας

    H τεχνητή αυτή λίμνη καταλήγει στο ναό του Aγίου Φανουρίου. Βόρειά της δεσπόζει το υπέροχο μοναστήρι του Aγίου Γεωργίου, με αξιοθαύμαστη αρχιτεκτονική, εξαιρετικής τέχνης τοιχογραφίες του και το χώρο του «Kρυφού Σχολειού».

    Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος

    Χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 κάηκε ολοσχερώς από τους Γερμανούς. Μετά την απελευθέρωση ανακατασκευάστηκε και το 1986 κηρύχθηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού και αποφασίστηκε να στεγάσει το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.
    Μνημείο Αγωνιστών 1821

    Το Ηρώο των αγωνιστών της Επανάστασης του 1821 στο λόφο βόρειας της Μονής της Αγίας Λαύρας, απαρτίζεται από τρεις ανδριάντες που συμβολίζουν τη συμμετοχή του κλήρου και των αγωνιστών στην Επανάσταση του 1821 και την ελευθερία του Ελληνικού Έθνους από τον Τούρκικο ζυγό. Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου στη σημερινή του μορφή πραγματοποιήθηκαν στις 24 Μαρτίου 1971. Κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις της Εθνικής Επετείου αρχίζουν από το Ηρώο, όπου τελείται τρισάγιο στην μνήμη των ενδόξων ηρώων.

    Ο Τόπος Θυσίας

    Εκεί ,στο λόφο του Καπή, στις 13 Δεκεμβρίου 1943, οδηγήθηκαν από τους Γερμανούς όλοι οι άνδρες από 14 ετών και πάνω, όπου και εκτελέστηκαν. Σήμερα, στο σημείο αυτό βρίσκεται ένας μεγάλος Σταυρός που θυμίζει το φριχτό έγκλημα. Στις στήλες που περιβάλλουν τον κεντρικό χώρο αναγράφονται τα ονόματα των οικογενειών των Εκτελεσθέντων. Στην κατακόμβη είναι αναρτημένα μικρά καντήλια ισάριθμα με τις οικογένειες των εκτελεσθέντων. Παράπλευρα της κατακόμβης δεσπόζει το πέτρινο γλυπτό της πονεμένης μάνας, έμβλημα του Δήμου που φιλοτέχνησε η τότε σπουδάστρια της σχολής Καλών Τεχνών Άννα Βαφεία. Κάθε χρόνο στις 13 Δεκεμβρίου, μετά το μνημόσυνο στον καθεδρικό ναό της πόλης καταλήγει η πένθιμη πομπή στον Τόπο Θυσίας, όπου τελείται επιμνημόσυνη δέηση και προσκλητήριο Πεσόντων.

    Αρχοντικό της Παλαιολογίνας

    Είναι ένα σπάνιας ομορφιάς χαρακτηριστικό οικοδόμημα του 15ου αιώνα, βρίσκεται επί της οδού Αγίου Αλεξίου, έχει αναστηλωθεί στην πρωταρχική του μορφή και μεταφέρει τον επισκέπτη στην εποχή της ένδοξης οικογένειας των Παλαιολόγων. Σήμερα, λειτουργεί ως πολυχώρος για συναντήσεις, συνέδρια, ημερίδες κ.α.

    Τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος»

    Βρίσκεται στο Νεραϊδοχώρι, στην κορυφή του όρους Χελμού και σε ύψος 2.340 μ. και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα της Ευρώπης με διάμετρο κατόπτρου 2,3μ. Το τηλεσκόπιο έχει μεγάλο οπτικό πεδίο που είναι ιδανικό για συμμετοχή σε διεθνή προγράμματα, πολύ καλή ποιότητα οπτικών τα οποία έχουν ευκρίνεια ειδώλων, δυνατότητα τηλεχειρισμού και προγραμματιζόμενη λειτουργία μέσω δικτύου από την έδρα του Αστεροσκοπείου στην Αθήνα ή και από άλλα συνεργαζόμενα Αστεροσκοπεία της Ελλάδας ή και του εξωτερικού, εξοπλισμό με υπερσύγχρονα αστρονομικά όργανα. Η λειτουργία του τηλεσκοπίου είναι οπτοηλεκτρομηχανική, φιλική με το περιβάλλον

    Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Βλασίας

    Βρίσκεται πάνω από το χωριό Βλασία και σύμφωνα με την παράδοση, χτίστηκε τον 7ο αιώνα μ.Χ. από έναν μοναχό που ήρθε από το Άγιο Όρος. Η Μονή τρεις φορές καήκε και τρεις φορές ξαναχτίστηκε. Τελευταία ανακαίνιση στο καθολικό της πραγματοποιήθηκε το 1892. Έχει μοναδική θέα. Σήμερα είναι εντελώς έρημη.

    Μονή της Αγίας Λαύρας

    Εγκαινιάστηκε το 10ο αιώνα από έναν ερημίτη. Κάηκε ολοσχερώς από τους Τούρκους το 1585 και το 1827 και από τους Γερμανούς το 1943. Μετέπειτα, επαναοικοδομήθηκε στη σημερινή του θέση και μορφή. Το 1821 αποτέλεσε το κέντρο της Επανάστασης. Ο πολυτιμότερος θησαυρός που βρίσκεται στο μοναστήρι είναι το Λάβαρο της ορκωμοσίας των αγωνιστών του 1821, η πρώτη δηλαδή σημαία του Ελληνικού Έθνους, ο Επιτάφιος του 1754 κεντημένος στη Σμύρνη, η εικόνα του Αγίου Γεωργίου κεντημένη στην Κωνσταντινούπολη από την Κωκώνα του Ρολογά κ.ά..
    Αρχαίος Κλείτωρ

    Ο λόγος για αρχαία Αρκαδική πόλη κοντά στην Κλειτορία, από τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες της εποχής της. Ιδρύθηκε από τον Κλείτωρα, γιό του Αζάνα και εγγονό του Αρκάδα. Εκεί σώζονται ευρήματα όπως επιτύμβια, αρχαίο θέατρο, επιγραφές κ.α. της αρχαίας πόλης Κλείτωρ, μια από τις πλουσιότερες και ισχυρότερες αρκαδικές πόλεις από το 1600 π.Χ. έως το 395 π.Χ.

    Αρχαίοι Λουσοί

    Είναι μια από τις γνωστότερες αρκαδικές πόλεις που έλεγχε ολόκληρο τον Επανώκαμπο. Το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο έχει φέρει στο φως τη σπουδαία αρκαδική πόλη Λουσοί, ενώ οι ανασκαφές συνεχίζονται. Ήδη έχουν ανασκαφεί ο ναός της Αρτέμιδος Ημερησίας κτίσμα του 3ου αιώνα π.Χ., Μυκηναϊκοί τάφοι, η αγορά της πόλης και αρκετές ιδιωτικές οικίες. Οι Λούσοι φημίζονται για την ομορφιά και την ιστορία τους. Λίγο χαμηλότερα έχει ανασκαφεί μια σημαντική ελληνιστική οικία με κεντρική αυλή, ενώ ανασκάπτονται τώρα λίγο χαμηλότερα ένας ακόμα σημαντικός ναός και μία στοά στη θέση «Στάδιο». Η ακρόπολη της αρχαίας πόλης εντοπίστηκε πριν από λίγα χρόνια αλλά δεν έχει ανασκαφτεί ακόμα.

    Κλήμα Παυσανία

    Τρεις εντυπωσιακά υπερμεγέθεις κορμοί αναρριχώνται στα υπεραιωνόβια πουρνάρια, δίπλα στο εκκλησάκι Αγίου Νικολάου στο Χάνι Κοτσιολέτη του οικισμού Σελλά. Το κλήμα αυτό το χαρακτηρίζει ο περιηγητής Παυσανίας στα «Αρκαδικά» του ως «αξιοπερίεγο φαινόμενο», ενώ ο μύθος ο συνδέει και με έναν από τους άθλους του Ηρακλή. Πιθανολογείται ότι η ηλικία του κλήματος ξεπερνά τα 3000 χρόνια. έλαβε την ονομασία αυτή γιατί το επισκέφθηκε ο Παυσανίας. Το κλήμα έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο της φύσης.

    Η Ιερά Μονή Μέγα Σπηλαίου

    Βρίσκεται 10 χιλιόμετρα βορειανατολικά των Καλαβρύτων και κατασκευάστηκε το 362 στο άνοιγμα ενός φυσικού σπηλαίου της οροσειράς του Χελμού, απ’ όπου πήρε και το όνομά της, σε ύψος 924 μέτρων. Οι τοίχοι της εκκλησίας στο μοναστήρι καλύπτονται με νωπογραφίες από το 1653. Επίσης εκεί φυλάσσονται και χειρόγραφα Ευαγγέλια και άμφια.

    Το Σπήλαιο των Λιμνών

    Δεσπόζειστα Καστριά και έχει 13 καταπληκτικές υπόγειες λίμνες και σπάνιους σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης στους πρόποδες του Xελμού. Εκεί θα θαυμάσεις τους τη στιγμή που 13 λίμνες διαδέχονται η μία την άλλη. Το σπήλαιο διαθέτει λαβυρινθώδεις διαδρόμους, μυστηριώδεις στοές και ιδιαίτερους σταλακτικούς σχηματισμούς, αλλεπάλληλες κλιμακωτές, σε τρείς ορόφους λίμνες και αυτό το καθιστούν μοναδικό στο είδος του στον κόσμο. Η διάβαση των λιμνών γίνεται από υπερυψωμένες τεχνητές γεφυρούλες. Στον κάτω όροφο του Σπηλαίου βρέθηκαν απολιθωμένα οστά ανθρώπου και διαφόρων ζώων μεταξύ των οποίων και ιπποπόταμου. Περιλαμβάνει εγκατάσταση καλλιτεχνικού φωτισμού.

    Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων

    Λειτουργεί από το 1988 και έδωσε μεγάλη ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Βρίσκεται 14 χλμ από την πόλη των Καλαβρύτων και δέχεται πάνω 100.000 επισκέπτες κάθε χρόνο. Προσφέρεται για χιονοδρομία όλων των επιπέδων και αποτελεί παράδεισο των χειμερινών σπορ. Διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις με 8 αναβατήρες και 13 πίστες όλων των κατηγοριών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το μεγάλο ξύλινο, φινλανδικό σαλέ των 1.200 τ.μ. Στις εγκαταστάσεις του υπάρχουν χώροι στάθμευσης, καφετέριες και εστιατόρια, κατάστημα πώλησης και ενοικίασης εξοπλισμού χιονοδρομίας, ειδών φωτογραφίας καθώς και σταθμός Α΄Βοηθειών.

    Εθνικό Πάρκο Χελμού-Βουραϊκού

    Αποτελεί μία εκ των πέντε περιοχών της χώρας που έχουν ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο των Γεωπάρκων της UNESCO. Το Δίκτυο μέχρι σήμερα αποτελείται από 140 περιοχές με γεωλογική κληρονομιά ή γεωποικιλότητα παγκόσμιας σημασίας, σε 38 χώρες του κόσμου. Φιλοξενεί υψηλό αριθμό φυτικών και ζωικών ειδών, μοναδικά τοπία πολιτιστικής κληρονομιάς και άρτιες επιστημονικές, εκπαιδευτικές και τουριστικές υποδομές.

    Επιλογή Περιοχής

    ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

    Αναζήτηση

    Αποθήκευση
    Cookies user preferences
    Χρησιμοποιούμε cookies βασισμένα στο νόμιμο συμφέρον και τη συγκατάθεσή σας για να διασφαλίσουμε την ορθή χρήση του δικτυακού μας τόπου. Με την απόρριψη τους η σελίδα μπορεί να μην αποκρίνεται όπως πρέπει.
    Αποδοχή όλων
    Απόρριψη όλων
    Περισσότερα
    Marketing
    Set of techniques which have for object the commercial strategy and in particular the market study.
    Facebook
    Αποδοχή
    Απόρριψη
    DoubleClick/Google Marketing
    Αποδοχή
    Απόρριψη
    Analytics
    Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
    Snowplow
    Αποδοχή
    Απόρριψη
    Google Analytics
    Αποδοχή
    Απόρριψη
    Cookies
    SpCookie
    Αποδοχή
    Απόρριψη