Αρχαιολογικοί Χώροι

Ανακαλύψτε τους δημοφιλέστερους αρχαιολογικούς χώρους και περιηγηθείτε ακολουθώντας τα ίχνη του Ελληνικού πολιτισμού

Απολιθωμένο Δάσος στο Σιγρί

Στη Δυτική Λέσβο, φυτικά απολιθώματα παρατηρούνται ανάμεσα στα ηφαιστειακά πετρώματα… Πρόκειται για το Απολιθωμένο Δάσος στο Σιγρί, το οποίο καλύπτει μια έκταση 150.000 τ.μ. και είναι ένα από τα δύο μεγαλύτερα απολιθωμένα δάση στον κόσμο (το άλλο είναι το Εθνικό Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους στην Αριζόνα).

Ο σχηματισμός του απολιθωμένου δάσους σχετίζεται με την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα που έλαβε χώρα στη Λέσβο περίπου πριν 20 εκατομμύρια χρόνια. Στη περιοχή έχουν καταγραφεί συστάδες απολιθωμένων κορμών δένδρων και εντυπωσιακοί ηφαιστειακοί γεώτοποι. Οι επιστήμονες που ερευνούν και μελετούν το Απολιθωμένο Δάσος μιλούν για ένα μοναδικό δασικό οικοσύστημα, όπου ο μεγάλος αριθμός ιστάμενων απολιθωμένων κορμών και ριζικών του συστημάτων σε πλήρη ανάπτυξη, αποδεικνύει την αυτοχθονία του.

Η άριστη κατάσταση διατήρησης των απολιθωμένων δένδρων και η μεγάλη ποικιλία απολιθωμένων φυτών που έχουν βρεθεί αποδεικνύουν την τεράστια επιστημονική του αξία. Η σύνθεση της απολιθωμένης χλωρίδας αποτελεί έναν σημαντικό δείκτη των κλιματικών συνθηκών. Στο Απολιθωμένο Δάσος, καταγράφονται πληροφορίες για τα είδη των φυτών που αποτελούσαν τη χλωρίδα του νησιού καθώς και για τα ευρήματα του Δεινοθήριου, του παλαιότερου θηλαστικού που εμφανίστηκε στην Ελλάδα, και τις γεωλογικές συνθήκες που επικρατούσαν στον χώρο του Αιγαίου πριν 20 εκατομμύρια χρόνια.

Λέσβος - Σιγρρί
Αναγνωρίζοντας την τεράστια περιβαλλοντική, γεωλογική και παλαιοντολογική αξία του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου, το Ελληνικό Κράτος χαρακτήρισε το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου ως «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης». Μάλιστα, το 1995 ιδρύθηκε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με σκοπό τη μελέτη, προστασία, έκθεση και ανάδειξη αυτού του μοναδικού μνημείου της φύσης.

Ένα δίκτυο περιπατητικών διαδρομών έχει δημιουργηθεί συνδέοντας τις κύριες θέσεις ενδιαφέροντος (απολιθωματοφόρες θέσεις, ηφαιστειακές δομές, φυσικά, πολιτιστικά και αρχαιολογικά μνημεία). Κατά μήκος των μονοπατιών ο επισκέπτης μπορεί να συναντήσει χώρους ανάπαυσης.

Ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί και το Θαλάσσιο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Νησιώτης, απέναντι από το Σιγρί, όπου μπορεί να θαυμάσει αξιόλογες συγκεντρώσεις απολιθωμένων δένδρων που συναντώνται στις ακτές και τον θαλάσσιο πυθμένα.
Ώρες Λειτουργίας του Πάρκου: Θερινή περίοδος: από Δευτέρα έως Κυριακή από τις 08:30-έως τις 19:00, Χειμερινή περίοδος: από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 08:30 έως τις 16:30

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22530  54434

Πληροφορίες: www.petrifiedforest.gr   
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

Βρείτε Ξενοδοχείο

Ενημερωτικά Δελτία

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία και μείνετε ενημερωμένοι

Αναζήτηση