Αρχαιολογικοί Χώροι

Ανακαλύψτε τους δημοφιλέστερους αρχαιολογικούς χώρους και περιηγηθείτε ακολουθώντας τα ίχνη του Ελληνικού πολιτισμού

Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου

Αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε στο ταξίδι σας στην Ρόδο είναι φυσικά μια μεγάλη βόλτα στην Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου. Μόνο που εδώ δεν θα κάνετε μια βόλτα σε ένα καλά διατηρημένο μνημείο αλλά στην παλαιότερη κατοικούμενη μεσαιωνική πόλη της Ευρώπης. Μία ολοζώντανη πόλη 6.000 ανθρώπων, που ζουν και εργάζονται στα ίδια κτίρια στα οποία πριν από 6 αιώνες ζούσαν οι Ιωαννίτες Ιππότες.

Η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO από το 1988, αναπτύχθηκε χωρίς συγκεκριμένο πολεοδομικό σχεδιασμό γύρω από το φρούριο-ακρόπολη της αρχαίας πόλης της Ρόδου, πιθανώς μετά τον σεισμό του 515.

Ένα ξεχωριστό πραγματικά σύνολο με μεσαιωνικά κτίσματα, τζαμιά, παραδοσιακές κρήνες, ανατολίτικα σχέδια, βυζαντινές και γοτθικές εκκλησίες αλλά και καταστήματα και καφετέριες… Και μπορεί η κεντρική οδός της Παλιάς Πόλης να έχει όνομα, οδός Σωκράτους, αλλά υπάρχουν ακόμα περίπου 200 δρόμοι και σοκάκια που δεν έχουν…
Ρόδος - Μεσαιωνική - Πόλη
Το εντυπωσιακό Κάστρο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη ή Ιπποτών της Ρόδου πλέον βρίσκεται στη ΒΔ πλευρά του κάστρου της Παλιάς Μεσαιωνικής Πόλης, το επονομαζόμενο, κατά τα χρόνια της Ιπποτοκρατίας Κολλάκιο. Το Κολλάκιο περιελάμβανε τα Καταλύματα των Γλωσσών, δηλαδή τα καταλύματα των διαφορετικών εθνών ή εθνοτήτων, το νοσοκομείο, τις κατοικίες των ιπποτών, την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη και το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου.

Χωριζόταν από το πολύ μεγαλύτερο νότιο τμήμα, τη Χώρα ή Μπούργκο με ένα εσωτερικό τείχος ενώ τα δύο μέρη ένωνε μία πύλη. Στη Χώρα διέμενε και εργαζόταν ο ντόπιος πληθυσμός, δηλαδή οι Έλληνες, οι εβραίοι και οι Λατίνοι.

Η περιπλάνηση σας στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης θα σας φέρει μπροστά στην Οδό των Ιπποτών, που είναι χτισμένη πάνω σε δρόμο της αρχαίας πόλης. Πρόκειται για την κεντρική οδό της Παλιάς Πόλης, πλάτους 6 μέτρων, όπου θα συναντήσετε και τα περισσότερα μεσαιωνικά κτίρια. Εδώ βρίσκονται και τα καταλύματα των διαφόρων εθνοτήτων του τάγματος ή «Γλωσσών», με πιο εντυπωσιακό το Γαλλικό Κατάλυμα, την πρόσοψη του οποίου κοσμεί ο θυρεός του Μεγάλου Μάγιστρου.

Το Ανάκτορο του Μεγάλου Μαγίστρου κατεδαφίστηκε από έκρηξη πυρομαχικών το 1856, ανοικοδομήθηκε από τους Ιταλούς το 1940 και ξεχωρίζει χάρη στην επιβλητική του είσοδο, και τους καλοδιατηρημένους πύργους και επάλξεις. Το εσωτερικό του είναι εξίσου εντυπωσιακό, καθώς είναι διακοσμημένο με ανεκτίμητους θησαυρούς.   
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

Ενημερωτικά Δελτία

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία και μείνετε ενημερωμένοι

Αναζήτηση