Μνημεία

Γνωρίστε τα σπουδαιότερα μνημεία της Ελλάδος και μάθετε για τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα με τα οποία συνδέονται

Ένα «Μολυβένιο τζαμί» στα Τρίκαλα…

Ο επισκέπτης της πόλης των Τρικάλων έχει πολλά και ενδιαφέροντα μέρη και μνημεία για να δει… Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα είναι το τέμενος του Οσμάν Σάχ ή Κουρσούμ τζαμί (Μολυβένιο τζαμί), το μόνο σωζόμενο από τα πολλά οθωμανικά τζαμιά που υπήρχαν κάποτε στην πόλη των Τρικάλων…

Το Κουρσούμ Τζαμί βρίσκεται στην άκρη της πόλης των Τρικάλων, στον οδό Καρδίτσας νότια των φυλακών και του ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και ονομάζεται έτσι από την τουρκική λέξη κουρσούμ, που σημαίνει μόλυβδος, καθώς ο θόλος του είναι μολυβοσκέπαστος.
Κουρσούμ Τζαμί Τρικάλων
Ιδρυτής του ήταν ο Οσμάν Σαχ, γιός του Μουσταφά Πασά που παντρεύτηκε την κόρη του σουλτάνου Σελίμ Α. Ο Οσμάν Σάχ όταν, μαζί με τη γυναίκα του, βρέθηκε διοικητής στα Τρίκαλα, έχτισε το τέμενος αυτό επειδή, κατά την παράδοση, στα Τρίκαλα θεραπεύτηκε από αρρώστια που τον ταλαιπωρούσε...  
 
Πιθανότερη ημερομηνία κτίσης του είναι δέκα χρόνια περίπου πριν από το θάνατο του Οσμάν Σάχ, ο οποίος τάφηκε στον γειτονικό τουρμπέ (μαυσωλείο) το 1567/8. Το Κουρσούμ Τζαμί είναι χτισμένο στις όχθες του ποταμού Ληθαίου και περιβαλλόταν από τα άλλα ιδρύματα που έχτισε ο Οσμάν Σάχ, όπως το πτωχοκομείο, το σχολείο, ο μεντρεσές, το χάνι κ. ά. Από τα κτίσματα αυτά σήμερα σώζεται μόνο το τέμενος (τζαμί) και ο τουρμπές (μαυσωλείο) στο οποίο ετάφη ο Οσμάν Σάχ.
 
Το τέμενος είναι ένα από τα 79 τζαμιά και το μοναδικό που σώζεται σε ελληνικό έδαφος που έχτισε ο ονομαστός αρχιτέκτονας του 16ου αιώνα Σινάν… Το τζαμί σήμερα είναι μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO και χρησιμεύει σαν χώρος εκδηλώσεων.
Διεύθυνση: Οδός Καρδίτσας, Τρίκαλα 4210
Τηλέφωνο: +30 24310 76647
Ώρες Λειτουργίας:
Καθημερινά 08:30 με 15:00
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

Βρείτε Ξενοδοχείο

Ενημερωτικά Δελτία

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία και μείνετε ενημερωμένοι

Αναζήτηση