Μνημεία

Γνωρίστε τα σπουδαιότερα μνημεία της Ελλάδος και μάθετε για τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα με τα οποία συνδέονται

Castello Rosso: Το κόκκινο κάστρο της Καρύστου!

Στην κορυφή του λόφου Μοντεφώλι δεσπόζει το Castello Rosso, το οποίο είναι χτισμένο στη θέση της αρχαίας Ακρόπολης της Καρύστου, ενώ στην ίδια θέση υπήρχε Βυζαντινό οχυρό χτισμένο το 1030. Το όνομα του, Κοκκινόκαστρο, σχετίζεται με την ερυθρή απόχρωση των λίθων του.

Μετά την Τέταρτη Σταυροφορία (1204), την κυριαρχία της Νότιας Εύβοιας ανέλαβε ο Λομβαρδός Ραβανός dale Carceri ο οποίος έκτισε το κάστρο σύμφωνα με τους φραγκικούς κανόνες οχυρωματικής αρχιτεκτονικής και η κατοίκηση εντός του συνεχίστηκε ως το 1833.

Το μεσαιωνικό Καστέλλο Ρόσσο χτίστηκε πάνω στις βυζαντινές βάσεις κατά μια εκδοχή από το βαρόνο Ραβανό Δαλεκάρτσερι μεταξύ 1209 - 1216. Καταλήφθηκε από τους Φράγκους και αγοράστηκε μεταγενέστερα από τους Ενετούς οι οποίοι το κατείχαν για 104 χρόνια. Αργότερα, στην οθωμανική περίοδο (1470-1830), οχυρώθηκε ακόμη πιο μεγαλόπρεπα από τους Τούρκους.
Κάρυστος - Castello Rosso
Την περίοδο της Επανάστασης του 1821 δόθηκαν πολλές μάχες για την άλωση του κάστρου. Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, ο Νικόλαος Κριεζώτης γνωστός ως «λιοντάρι της Εύβοιας» και ο Γάλλος φιλέλληνας Φαβιέρος το πολιόρκησαν δίχως αποτέλεσμα. Το κάστρο άνοιξε τις πόρτες του στους Έλληνες μετά την απελευθέρωση, το 1833.

Στο εσωτερικό του διακρίνεται το κατώτερο τμήμα διαφόρων κτιρίων. Εδώ βρίσκονταν τα διοικητικά κτίρια, τα οικήματα των ηγεμόνων και της φρουράς τους, εκκλησίες, δεξαμενές νερού, πυριτιδαποθήκη.

Γύρω από το Castello Rosso αναπτύχθηκε οικισμός που στα χρόνια της Τουρκοκρατίας περιβλήθηκε από δύο περιβόλους. Στις μέρες μας διακρίνονται οι κατόψεις των κτισμάτων του ενός περιβόλου. Ξεχωρίζει το κτίριο της δεξαμενής συλλογής νερού. Μεταξύ των κτιρίων διέρχονται λιθόστρωτα καλντερίμια, τμήματα των οποίων είναι ορατά σήμερα.
Πληροφορίες
Η πρόσβαση στο κάστρο γίνεται μέσω των χωριών των Μύλων και της Γραμπιάς και ο δημόσιος δρόμος φτάνει ως την είσοδο του οικισμού.
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Please enable the javascript to submit this form

Αναζήτηση