Μνημεία

Γνωρίστε τα σπουδαιότερα μνημεία της Ελλάδος και μάθετε για τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα με τα οποία συνδέονται

Το Απάνω Κάστρο: Η οχύρωση της Νάξου

Ένα μονοπάτι που ξεκινάει από το Τσικαλαριό οδηγεί σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία της Νάξου, το «Απάνω Κάστρο». Η γεωγραφική του θέση του Απάνω Κάστρου ή Κάστρου των Τραγαίων, υποδηλώνει τη σημασία που είχε το κάστρο για ολόκληρο το νησί της Νάξου.

Βρίσκεται σε καίριο σημείο και αυτό αποδεικνύει ότι χρησίμευε ως φρούριο για την φύλαξη της περιοχής από τους πειρατές. Τα απομεινάρια του τεράστιου τείχους µε τους μεγάλους ορθογώνιους λίθους, που διακρίνονται στο λόφο, ανήκουν προφανώς στην κλασσική εποχή, ενώ το κάστρο που φαίνεται σήμερα το έκτισαν οι Ενετοί περίπου στα μέσα του 13ου αιώνα, και το ονόμασαν Απάνω, για να το ξεχωρίζουν από το Κάτω Κάστρο της Χώρας. Υπήρχαν δύο γραμμές οχυρώσεων.
Νάξος - Απάνω Κάστρο
Το κάστρο ανοικοδομήθηκε από τον Μάρκο Σανούδο για να το κατοικήσει, άλλα τελικά επέλεξε το κάστρο της χώρας. Το κάστρο τελικά αποτέλεσε μόνιμη κατοικία του Δούκα του νησιού. Η επίσκεψη στο απάνω κάστρο, είναι μια μοναδική εμπειρία, που δεν πρέπει να χάσετε αν βρεθείτε για διακοπές στο νησί της Νάξου μιας και η θέα από εκεί είναι μοναδική ενώ και η περιήγηση στους χώρους του Κάστρου θα σας
ξυπνήσει μνήμες με πρίγκιπες, δούκες και πειρατές. 

Κατά μήκος των τοίχων του κάστρου υπάρχουν τα εκκλησάκια της Βυζαντινής περιόδου  Άγιος Γεώργιος και Παναγιά η Καστριανή. Το σημαντικότερο όμως μνημείο του κάστρου είναι τα δύο αρχαία νεκροταφεία. Εκεί υπάρχουν τα τοπωνύμια «Σκλάβες» και «Μνηματάκια των σκλάβων», τα οποία συνδέονται άμεσα με την
ιστορία του κάστρου και τις επιθέσεις που αυτό δέχτηκε από τους πειρατές.

Δυστυχώς στις επιθέσεις αυτές, οι περισσότεροι κάτοικοι πιάνονταν αιχμάλωτοι και βασανίζονταν βάναυσα από τους κατακτητές. Ακόμη και σήμερα, στέκουν επιβλητικά τα απομεινάρια εκείνης της εποχής, οι παλιές πολεμίστρες, οι στοές, τα μισογκρεμισμένα τείχη, τα εγκαταλελειμμένα νεκροταφεία και τα ξωκλήσια. 

Οδηγίες πρόσβασης
Από μονοπάτι που ξεκινάει από το Τσικαλαριό, ή οδικώς από χωματόδρομο που φθάνει έως ένα σημείο ανατολικά της Πάνω Ποταμιάς και από εκεί μέσω μονοπατιού.
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Please enable the javascript to submit this form

Αναζήτηση