Μνημεία

Γνωρίστε τα σπουδαιότερα μνημεία της Ελλάδος και μάθετε για τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα με τα οποία συνδέονται

Τζαμί Σουλεϊμάν

Ο πορθητής της Ρόδου, ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής, δεν θα μπορούσε παρά να δώσει εντολή να κατασκευαστεί ένα τζαμί που θα «διαλαλούσε» τη νίκη του μετά από τόσες προσπάθειες των Τούρκων να κατακτήσουν το νησί της Ρόδου.

Σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα, το Τζαμί (Τέμενος) του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς χτίστηκε το 1523, ενώ ανακατασκευάστηκε και προφανώς τροποποιήθηκε το 1808, αποκτώντας σαφείς επιρροές του νεοκλασικισμού που εισέβαλε δυναμικά στην Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τον 19ο αιώνα.
Ρόδος - Τζαμί - Σουλεϊμάν
Το Τζαμί του Σουλεϊμάν είναι ιδιαίτερα μεγαλοπρεπές. Το τέμενος περιλαμβάνει τρεις τετράγωνους χώρους εκ των οποίων ο ένας είναι μεγαλύτερος και ψηλότερος (15 μέτρα ύψος). Οι χώροι αυτοί είναι καλυμμένοι με τρούλους και με δύο διαδοχικά προστώα στη βορεινή πλευρά. Ανάμεσα στον κεντρικό και τον δυτικό τρούλο υψώνεται ο μιναρές ύψους 34,50 μέτρων ο οποίος διαθέτει δύο μπαλκόνια.

Υπάρχουν γύψινα ανάγλυφα και διακοσμητικά πάνω από τα παράθυρα, τις πόρτες και τα άλλα δομικά στοιχεία. Τα γύψινα μέρη φτιάχτηκαν χωρίς τη χρήση καλουπιών, με ελεύθερο χέρι, για αυτό και έχουν ιδιαίτερη καλλιτεχνική αξία.

Το 2005 ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση του κτιρίου και στερεώθηκε ο μιναρές του που είχε αρχίσει να καταρρέει καθώς και ο μολυβδοσκέπαστος τρούλος του. Το όλο έργο έγινε με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς το τέμενος του Σουλεϊμάν αποτελεί ένα από τα σημαντικά μουσουλμανικά μνημεία που υπάρχουν σήμερα στη Δύση και το 2006 βραβεύτηκε η αποκατάσταση του με τιμητική διάκριση από την Europa Nostra.
Το Τέμενος του Σουλεϊμάν βρίσκεται πάνω στο λόφο της Μεσαιωνικής Πόλης στην κατάληξη της οδού Σωκράτους (Πλατεία Ωρολογίου, Μεσαιωνική πόλη, 85100 Ρόδος, τηλ. 22410 25500).
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

Ενημερωτικά Δελτία

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία και μείνετε ενημερωμένοι

Αναζήτηση