Μνημεία

Γνωρίστε τα σπουδαιότερα μνημεία της Ελλάδος και μάθετε για τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα με τα οποία συνδέονται

Γνωριμία με τα Ενετικά Νεώρια

Στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων μια πλειάδα κτισμάτων τραβάει την προσοχή του επισκέπτη. Πρόκειται για τα Νεώρια που χτίστηκαν την περίοδο της Ενετικής Κατοχής (1204-1669). Οι Ενετοί, θέλοντας να κάνουν έντονη την παρουσία τους στην Κρήτη, κατασκεύασαν έναν σημαντικό αριθμό Νεωρίων (arsenali) στα Χανιά, στα οποία θα επισκευάζονταν τα πλοία του βενετσιάνικου στόλου κατά την περίοδο του χειμώνα.

Τα δύο πρώτα νεώρια χτίστηκαν περί το 1526, ενώ μέχρι το 1593 είχαν ήδη κατασκευαστεί 16 νεώρια, και το 1599 ολοκληρώθηκε το νότιο συγκρότημα με την κατασκευή και του 17 νεωρίου.
Χανιά - Ενετικά - Νεώρεια
Τέλος, το 1607 κατά τη διάρκεια επέκτασης του βορειοανατολικού προμαχώνα, άρχισε η κατασκευή στο μυχό του λιμανιού προς τα ανατολικά πέντε νέων νεωρίων αλλά, τελικά, ολοκληρώθηκαν τα δύο και κατασκευάστηκαν οι τοίχοι του τρίτου. Την εποχή της Τουρκοκρατίας άλλαξε η χρήση των νεωρίων και μετατράπηκαν σε στρατιωτικές αποθήκες. Από τα 17 νεώρια που υπήρχαν στην αρχή σταδιακά κατεδαφίστηκαν τα εννέα.

Σήμερα διασώζεται μια ομάδα από 7 συνεχόμενους θόλους και ένα ακόμη δυτικότερα, το Μεγάλο Αρσενάλι (σήμερα Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου), ενώ από το συγκρότημα του Moro σώζονται ακέραια τα δύο στον μυχό του λιμανιού.
Πληροφορίες
Τα Ενετικά Νεώρεια βρίσκονται στο Ενετικό Λιμάνι των Χανιών, προς το μέρος του Φάρου.
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

Ενημερωτικά Δελτία

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία και μείνετε ενημερωμένοι

Αναζήτηση