Μνημεία

Γνωρίστε τα σπουδαιότερα μνημεία της Ελλάδος και μάθετε για τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα με τα οποία συνδέονται

Πύργοι της Σαμοθράκης

Οι Πύργοι της Σαμοθράκης βρίσκονται σε διάφορα στρατηγικά σημεία του νησιού και σώζονται ακόμα και σήμερα, σε αρκετά καλή κατάσταση οι περισσότεροι. Χτίστηκαν από τους Γενοβέζους κατακτητές της Σαμοθράκης, τους Γκατιλούζι (Gattilusi) περίπου στα μέσα του 15ου αιώνα, ως οχυρωματικά έργα. Μαζί με το κάστρο της χώρας, οι Πύργοι της Σαμοθράκης βοηθούσαν στην αντιμετώπιση επιδρομών, κυρίως από πειρατές, που ήταν η μεγαλύτερη απειλή τότε.

Οι πύργοι Γκατιλούζι της Χώρας και της Παλαιόπολης είναι τετράγωνοι και έχουν διαστάσεις 10×11,7 μέτρα. Στη Χώρα, το σημείο όπου βρίσκονται οι Πύργοι της Σαμοθράκης, υπολογίζεται πως πρωτοοχυρώθηκε κατά την μετακίνηση του πληθυσμού από τα παράλια, περίπου τον 10ο αιώνα. Τα σημερινά κτίσματα είναι των Γενοβέζων, του 1430 δηλαδή.
Οι τρεις Πύργοι της Σαμοθράκης στην Παλαιόπολη κατασκευάστηκαν στον επιβλητικό βράχο πάνω από το αρχαίο λιμάνι, από αρχαίο υλικό που συγκεντρώθηκε από εκεί. Διασώζονται σε πολύ καλή μορφή, ενώ ο μεγαλύτερος φτάνει σε ύψος τα 20 μέτρα και φέρει ανάγλυφο το οικόσημο των Γκατελούζι.

Στην εκβολή του ποταμού Φονιά, νοτιοανατολικά από τα Θέρμα, βρίσκεται ο «Πύργος του Φονιά », ένας ακόμα από τους Πύργους της Σαμοθράκης που υπολογίζεται πως κτίστηκε λίγο μεταγενέστερα από τους υπόλοιπους, την εποχή των Παλαιολόγων. Είναι τετράγωνος, διαστάσεων 11,5×11,5 μέτρων και οι τοίχοι του, που έχουν πάχος μεγαλύτερο των δύο μέτρων, είναι φτιαγμένοι από ποταμίσιες πέτρες.

Πληροφορίες

Διεύθυνση: Σαμοθράκη 680 02
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Please enable the javascript to submit this form

Αναζήτηση