Συνεντεύξεις

Προσωπικότητες που ξεχώρισαν σε κάθε τόπο της Ελλάδας μας μιλούν και δίνουν ενδιαφέρουσες απόψεις για πολλά θέματα

Χάρης Πατούνης: Μπαίνουμε στη ζωή ενός παιδιού!

Χρύσας Ξάνθη
της δημοσιογράφουΧρύσας Ξάνθη
Ο συντονιστής του «Make-A-Wish», κ. Χάρης Πατούνης μιλάει αποκλειστικά στο gnoristetinellada.gr για το πρόγραμμα Αστέρι της Ευχής, το έργο των Αστερούληδων εθελοντών και όχι μόνο...
Είστε ο συντονιστής του προγράμματος Αστέρι της Ευχής του «Make-A-Wish»! Ποιο ήταν το έναυσμα να ασχοληθείτε με αυτό;
 
Είμαι εθελοντής του Οργανισμού σε όλα τα ενήλικα χρόνια της ζωής μου. Τα τελευταία 4 χρόνια έχω την τύχη να αναλάβω το συντονισμό του προγράμματος Αστέρι της Ευχής. Βρέθηκα στον Οργανισμό από ένα δικό μου προσωπικό ερέθισμα να έρθω στον Οργανισμό. 

Η 6η ημέρα του 1997 ήταν ημέρα ορόσημο καθώς πραγματοποιήσατε τη πρώτη Ευχή παιδιού στη χώρα μας. Μέσα από τη δικιά σας δραστηριότητα στον Oργανισμό, ποια ιστορία παιδιού σας έχει αγγίξει περισσότερο;
 
Η Ευχή που με άγγιξε περισσότερο ήταν αυτή του Πάτρικ που ευχήθηκε να πετάξει με πολεμικό σκάφος. Η υγεία του ήταν αρκετά δύσκολη και κάναμε τα πάντα για να πλησιάσουμε στην Ευχή του. Με την Ευχή του Πάτρικ τιμήθηκε και ο Οργανισμός ανάμεσα σε όλα τα παραρτήματα του κόσμου ως βέλτιστη πρακτική για το ταξίδι της Ευχής. Η επαφή με το παιδί ήταν για αρκετούς μήνες απαραίτητη και δημιούργησε και σε εμένα μια έντονη εσωτερική αναζήτηση. 

Ποια είναι η διαδικασία πραγματοποίησης της Ευχής; Πώς επιλέγονται τα παιδιά;
 
Η διαδικασία που ακολουθείται είναι οι γονείς να επικοινωνήσουν με το γραφείο και να ζητήσουν την εκπλήρωση της Ευχής του παιδιού τους. Αν το παιδί υπάγεται στα ιατρικά κριτήρια, κάτι το οποίο εξετάζεται από τον γιατρό του Οργανισμού τότε προχωράμε στην εκπλήρωση της Ευχής.
haris-patounis-1.jpg
Διατηρείτε επαφή με τα παιδιά του «Make-A-Wish» μετά την εκπλήρωση της Ευχής;

Όχι δεν διατηρούμε σχέσεις…. Μπαίνουμε στην ζωή ενός παιδιού του δίνουμε μια δυνατή εμπειρία και έπειτα φεύγουμε. Προφανώς υπάρχουν οι ανθρώπινες στιγμές που μπορεί να αναπτυχθεί φιλική σχέση με κάποιους γονείς και παιδιά. 

Πώς διαχειρίζεστε τον πόνο ενός παιδιού που δεν μπορεί να ζήσει τη παιδικότητά του;
 
Είναι πολύ δύσκολο… για αυτό το λόγο υπάρχει ειδική ομάδα εθελοντών για τις Ευχές στους οποίους γίνεται και συγκεκριμένη εκπαίδευση. Παρόλα αυτά εμείς μένουμε στα θετικά μηνύματα που εκπέμπει το έργο μας και πως αυτό μπορεί να μεταμορφώσει την ζωή ενός παιδιού.
 
Με το να προσφέρεις σε ένα τόσο δύσκολο έργο, θεωρείτε ότι γίνεστε καλύτερος άνθρωπος;
 
Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Μέσα από μια τέτοια ενασχόληση έχεις μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη για την ζωή, για τα απλά πράγματα και μαθαίνεις ότι τίποτα πέρα από τα προβλήματα υγείας δεν είναι πρόβλημα. Σίγουρα ζεις πιο ευτυχισμένος όταν βλέπεις κάθε μέρα ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Το Αστέρι της Ευχής έχει ήδη 100 εθελοντές. Πώς μπορεί να γίνει κάποιος εθελοντής; Μιλήστε μας λίγο για τους Αστερούληδες εθελοντές και το έργο τους…
 
Οι Αστερούληδες είναι οι άνθρωποι που πλαισιώνουν τον εκάστοτε συντονιστή. Αναλαμβάνουν να ετοιμάσουν τα αστέρια για τα σχολεία, να πάρουν τηλέφωνα, να στελεχώσουν με βάρδιες τα Αστεροbazaar και γενικά να κάνουν οτιδήποτε χρειαστεί για να φτάσει αυτή η μεγάλη αλυσίδα αγάπης σε όλη την Ελλάδα!
 
Ο εθελοντισμός, το να προσφέρεις στον συνάνθρωπό σου είναι πολιτισμός;
 
Στη ζωή δεν βαδίζουμε σε δρόμους ξεχωριστούς αλλά παράλληλους… όλη η ευτυχία πηγάζει από την ίδια μας την συνύπαρξη με τους άλλους που σημαίνει προσφορά. Η προσφορά είναι απόλυτα συνυφασμένη έννοια με τον εθελοντισμό. Καταλαβαίνετε ότι ο εθελοντισμός είναι θέμα καθημερινής ευτυχίας και όχι μια στάση ζωής που επιλέγουμε κάποιοι από εμάς.

Πιστεύετε ότι ο εθελοντισμός στην Ελλάδα, προπάντων αυτό το διάστημα, είναι όσο πρέπει διαδεδομένος; Έχει την ανάλογη προβολή;
 
Ο οργανωμένος εθελοντισμός όπως αυτός των Αστερούληδων είναι μια έννοια που τα τελευταία χρόνια ανθίζει στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά η πραγματική στάση ζωής που ενισχύει την καθημερινή ευτυχισμένη συνύπαρξη όλων είναι ο ανεπίσημος εθελοντισμός. Αυτή η μορφή εθελοντισμού που σε ωθεί να σηκώσεις έναν άνθρωπο από τον εκάστοτε βούρκο που βιώνει.. είτε είναι ένα άρρωστο παιδί όπως εμείς,
είτε είναι κάποιος που δεν έχει να φάει είτε είναι κάποιος που προσωρινά είναι άστεγος. Ο στόχος είναι όχι να μάθουμε να είμαστε εθελοντές αλλά να στεκόμαστε δίπλα στους άλλους. Όλα τα άλλα θα έρθουν από μόνα τους… είναι ο μηχανισμός που αναπτύσσουμε όταν αναγνωρίζουμε σοβαρές ανάγκες στους γύρω μας.
 
Τέλος, ποιο είναι το μήνυμα του «Make-A-Wish», προς τον κόσμο για τις ημέρες των εορτών;
 
Το μήνυμα του Κάνε-Μια-Ευχή αυτές τις μέρες είναι ότι πρέπει να ζούμε με ευγνωμοσύνη. Κάποια παιδιά έχουν την ατυχία να βιώνουν μια πολύ δύσκολη για την ζωή τους περιπέτεια αυτή την περίοδο. Με ακτίνες χαράς, δύναμης και ελπίδας μπορούμε όλοι με το δικό μας τρόπο να πραγματοποιήσουμε κάποια όνειρα. Πιστεύουμε στη δύναμη της θέλησης που πηγάζει από την ίδια την πραγμάτωση της πιο βαθιάς επιθυμίας του παιδιού. Όπως είπε και ο Walt Disney, αν μπορείς να το ονειρευτείς μπορείς να το κάνεις.
Ετικέτες:

Ενημερωτικά Δελτία

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία και μείνετε ενημερωμένοι

Αναζήτηση