Οδοιπορικά

Περιηγηθείτε μαζί μας στις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας και εξερευνήστε μοναδικές περιοχές με χαρακτηριστικές ομορφιές

Κόρινθος: οδοιπορικό στην πόλη του Σίσυφου

Αλεξίας Φεσσά
της αρθρογράφουΑλεξίας Φεσσά
Από τη μια, τα παραθαλάσσια τοπία στους επιβλητικούς ορεινούς όγκους και από την άλλη, τα διάσπαρτα αρχαιολογικά μνημεία στη διάσημη διώρυγα. Όλα προσκαλούν τον επισκέπτη να ανακαλύψει τα χίλια πρόσωπα της Κορινθίας. Ένας τόπος ευλογημένος ανάμεσα σε Αττική και Αργολίδα, σε Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο.
Η διώρυγα της Κορίνθου

Ο Περίανδρος σκεφτόταν ήδη τη διώρυγα από τότε που η Κόρινθος ήταν από τις σπουδαιότερες πόλεις της Ελλάδας. Μετά από αυτόν, πολλοί προσπάθησαν: Νέρωνας, Ανδριανός, Καλλιγούλας, Βυζαντινοί και Ενετοί... Τελικά, η διώρυγα ολοκληρώθηκε το 1893. Έξι χιλιόμετρα κομμένης γης προσφέρουν ένα εντυπωσιακό θέαμα.

Η Ακροκόρινθος

Μέσα από τα τείχη της Ακροκορίνθου, θα βρείτε όλα τα σημάδια της πολύπαθης ιστορίας της. Στην αρχαία Ελλάδα εδώ λατρευόταν η Αφροδίτη, η θεά του έρωτα. Τα μεγάλα τείχη, που υψώθηκαν στο βράχο, έδωσαν τέλος στη ρομαντική του υπόσταση. Φονικές μάχες, πολιορκίες και δεκάδες θρύλοι έγραψαν την ιστορία της Ακροκορίνθου στους επόμενους αιώνες. Σήμερα, οι πολεμικές ιαχές έχουν σωπάσει, ο θρύλος όμως είναι ακόμη ζωντανός στην ατμόσφαιρα.

Ναός της Θεάς Αφροδίτης

Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία ιδιοκτήτης της Περιοχής ήταν ο θεός Ήλιος τον Ακροκόρινθο που ήταν το προνομιούχο σημείο της περιοχής, 240 στρέμματα τον χάρισε στην θεά Αφροδίτη. Η Αφροδίτη δεν συγκινήθηκε καθόλου από αυτό το δώρο, αφού ήταν σαφώς καλύτερα στον Όλυμπο. Προς τιμήν της θεάς, έχτισε η Μήδεια ένα ναό στη κορυφή του Ακροκορίνθου. Ήταν ένα ταπεινό και λιτό κτίσμα αλλά η κατάσταση άλλαξε δραματικά όταν έφτασε εκεί το νερό.

Λίμνη Στυμφαλία

Ο Ηρακλής και ο έκτος του άθλος. Εδώ, κατά τον Απολλόδωρο, ο μυθικός ήρωας σκότωσε τις Στυμφαλίδες όρνιθες, τα ανθρωποφάγα πουλιά με τα χάλκινα φτερά που ζούσαν στα έλη. Σήμερα, εξίσου σπάνια πτηνά «συχνάζουν» σε αυτόν τον σπάνιο υγροβιότοπο, που φιλοξενεί πάνω από 130 είδη ορνιθοπανίδας.
Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας

Το κτήριο του Μουσείου σχεδιάστηκε ώστε να αξιοποιεί θετικά στοιχεία του τοπικού κλίματος, όπως οι δροσεροί άνεμοι για τη φυσική ψύξη και η ηλιακή ενέργεια για τους χειμερινούς μήνες. Βασικό στοιχείο του σχεδιασμού του ήταν, επίσης, η απρόσκοπτη θέα προς τη λίμνη. Το Μουσείο προβάλλει από το επικλινές έδαφος, δηλώνοντας έντονα την παρουσία του.

Το αρχαιολογικό μουσείο

Κτίστηκε το 1931. Στις συλλογές του, υπάρχουν εκθέματα από τα προϊστορικά χρόνια, ευρήματα της Γεωμετρικής και Ελληνιστικής περιόδου, Ρωμαϊκές και Βυζαντινές συλλογές, αντικείμενα από τις ανασκαφές στο Ασκληπιείο, όπως επίσης και συλλογή γλυπτών και επιγραφών. Από τα εκθέματα του μουσείου, ξεχωρίζουν το Μωσαϊκό πάτωμα από χαλίκια, η Μαρμάρινη Σφίγγα νεκρικού μνημείου, το Μωσαϊκό πάτωμα διακοσμημένο με το κεφάλι του Διονύσου, ο Μεγάλος Μυκηναϊκός Κρατήρας του 1200 π.Χ., το Μαρμάρινο Άγαλμα νεαρού Ρωμαίου και πολλά άλλα σημαντικά ευρήματα.

Το Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδος, όσον αφορά τον πλούτο και την ποιότητα των ευρημάτων που εκτίθενται. Κατάσκευάστηκε το 1930, αποτελείται από 4 αίθουσες και δύο στοές. Στον προθάλαμο υπάρχει ένα τμήμα από μωσαϊκό του 4ου αιώνα πΧ με παράσταση δύο Γρυπών που μάχονται με ένα άλογο. Το μωσαϊκό αυτό, είναι ένα από τα παλαιότερα ελληνικά μωσαϊκά που έχουν βρεθεί.

Ο ναός του Απόλλωνα

Είναι αρχαϊκός ναός στην Αρχαία Κόρινθο χτισμένος με μονολιθικούς δωρικούς κίονες. Από τους 40 που υπήρχαν, σήμερα σώζονται μόνο 7 όρθιοι σε περίοπτη θέση πάνω από τα ερείπια της αρχαίας αγοράς. Ο ναός χτίστηκε το 530 π.Χ. περίπου. Για να στηριχθεί η οροφή υπήρχαν και εσωτερικοί κίονες κατά μήκος του αρκετά μεγάλου σε μέγεθος σηκού, που ήταν χωρισμένος σε δύο δωμάτια και επίσης σε πρόναο και οπισθόδομο που είχαν στην πρόσοψή τους ανά δύο κίονες ανάμεσα σε παραστάδες.

Το Θέατρο της Κορίνθου

Τα παλαιότερα ίχνη αφορούν σε κατασκευή με ξύλινη σκηνή, ενώ σώζονται λείψανα χτιστής σκηνής του 3ου π.Χ. αιώνα. Οι κερκίδες αυτού του θεάτρου υπολογίζεται ότι περιελάμβαναν 18.000 θεατές. Στις αρχές του 3ου μ.Χ. αιώνα η ορχήστρα μετατράπηκε σε ρωμαϊκή αρένα.
Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Αρχαίας Κορίνθο

Κτίστηκε το 1952-55. Τρίκλητη βασιλική ο ρυθμός της. Το μεν ένα κλείτος αφιερωμένο στον Άγιο Αθανάσιο, το δε άλλο στον Απόστολο Παύλο. Υπάρχουν στο ναό και τέσσερεις φορητές εικόνες στο τέμπλο του Φωτίου Κόντογλου:1) Αγίου Παύλου, 2) Αγίου Νικολάου, 3) Αγίου Αθανασίου και 4) Αγίου Βασιλείου.

Ο Ναός των Αγίων Αναργύρων

Ο Ιερός Προσκυνηματικός Ναός των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού βρίσκεται στους πρόποδες της βορειοδυτικής πλευράς της Ακροκορίνθου, στα όρια του δημοτικού διαμερίσματος της Αρχαίας Κορίνθου. Η προνομιακή γεωγραφική του θέση χαρίζει στον ευσεβή επισκέπτη πανοραμική θέα όλου του κορινθιακού κάμπου.

Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο

Ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή λαογραφικού υλικού καθώς και τη διάδοση με κάθε τρόπο των σχετικών γνώσεων και πληροφοριών στο ευρύ κοινό. Οι πλούσιες συλλογές του που τοποθετούνται χρονικά από τις αρχές του 19ου αι. ως τα μέσα του 20ού αι. περιλαμβάνουν γυναικείες και ανδρικές φορεσιές από πολλές περιοχές της Ελλάδας, κεντήματα, υφαντά, έργα αργυροχρυσοχοΐας, μεταλλοτεχνίας και ξυλογλυπτικής καθώς και αγροτικά εργαλεία και οικιακά σκεύη.

Εκκλησιαστικό Μουσείο

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο Κορίνθου ιδρύθηκε το 1971 από τον Μητροπολίτη Κορίνθου Παντελεήμονα για να στεγάσει εικόνες και εκκλησιαστικά κειμήλια που αποτελούν τμήμα της τοπικής εκκλησιαστικής ιστορίας. Από το 2010 η συλλογή του εκτίθεται στην Κροκίδειο αίθουσα.

Δημοτική Πινακοθήκη

Η Δημοτική Πινακοθήκη της Κορίνθου περιλαμβάνει πίνακες του Σωτήρη Πυλαρινού, ο οποίος δώρισε τη συλλογή του με σκοπό την ίδρυση πινακοθήκης στη γεννέτειρα του. Η πινακοθήκη εγκαινιάστηκε στις 21 Σεπτεμβρίου του 1998 και στεγάζει τόσο έργα από το ατελιέ του ζωγράφου, όσο και μια σειρά σημαντικών έργων διάσημων δημιουργών από την προσωπική συλλογή του. Ανάμεσα στα έργα του ξεχωρίζουν τα βραβευμένα Η προσευχή των πεινασμένων , Ο πλούσιος και ο φτωχός και Ο άγνωστος στρατιώτης. Η πινακοθήκη φιλοξενεί επίσης περιοδικές εκθέσεις άλλων καλλιτεχνών.

Τοπικές γεύσεις

Το προϊόν που έχει συνδέσει το όνομά του με την Κορινθία από τα πανάρχαια χρόνια είναι το σταφύλι, που δίνει την φημισμένη Κορινθιακή σταφίδα και το θαυμάσιο κρασί. Η αμπελουργία της Κορινθίας είναι από τις αρχαιότερες του ελλαδικού χώρου. Η τοπική ποικιλία Αγιωργίτικο είναι μια από τις γνωστότερες ελληνικές ποικιλίες κόκκινου ξηρού οίνου και αποτελεί σήμα κατατεθέν της Κορινθίας και μάλιστα της Νεμέας.
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Please enable the javascript to submit this form

Αναζήτηση