Οδοιπορικά

Περιηγηθείτε μαζί μας στις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας και εξερευνήστε μοναδικές περιοχές με χαρακτηριστικές ομορφιές

Καλαμάτα: Ξενάγηση στην πατρίδα του… μαντηλιού

Αλεξίας Φεσσά
της αρθρογράφουΑλεξίας Φεσσά
Η Καλαμάτα είναι μια από τις πιο όμορφες παραλιακές πόλεις της Ελλάδας και έχει να καυχιέται και για μια σειρά από αξιοθέατα που την καθιστούν ιδανική για αποδράσεις όλο τον χρόνο. Όσοι την επισκέπτονται γίνονται γρήγορα θαυμαστές της απολαμβάνοντας πλήθος δραστηριοτήτων στα γύρω γραφικά χωριά της και τις γνωστές ή ανεξερεύνητες γωνιές τους.
Η Mάνα

Το μητρικό φυτό της ποικοιλίας «Καλαμών», η Μάνα – Ελιά της Καλαμάτας ύψους 14 μέτρων αποτελεί το «άγνωστο» σύμβολο της πόλης που δεσπόζει για εκατοντάδες χρόνια! Το συγκεκριμένο ελαιόδενδρο βρίσκεται σε οικόπεδο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και κηρύχθηκε «Διατηρητέο μνημείο της φύσης». Η περίμετρος του κορμού του ανέρχεται γύρω στα εννιά μέτρα και η ηλικία του εκτιμάται μεταξύ 800-850 ετών.

To Κάστρο

Ένα μικρό και ερειπωμένο κάστρο ανοικοδομήθηκε το 1205 από τον Γοδεφρείδο Βιλλεαρδουίνο, όπου και ξεκινάει η οικονομική ακμή της πόλης, ενώ σήμερα το κάστρο αυτό αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακά στοιχεία της πόλης. Από τον λόφο στον οποίο βρίσκεται μπορείτε να θαυμάσετε την υπέροχη θέα της πόλης και της θάλασσας, ενώ στο νότιο άκρο του υπάρχει ένα μικρό θέατρο, όπου πραγματοποιούνται παραστάσεις χορού και μουσικής, μέσα σε υπέροχη ατμόσφαιρα.

Πάρκο Σιδηροδρόμων

Βρίσκεται νότια του κέντρου, κοντά στο λιμάνι. Είναι ένα δημοτικό πάρκο διαφορετικό από τα άλλα. Πρόκειται για το Δημοτικό Πάρκο του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος που λειτουργεί από το 1986, αποτελείται από έναν πρώην σταθμό του ΟΣΕ και ένα πάρκο 54 στρεμμάτων. Το πάρκο εντυπωσιάζει, μεταξύ άλλων, με τα σιντριβάνια, τις λιμνούλες, το υπαίθριο αμφιθέατρο και τους διάφορους χώρους αναψυχής, τα διάφορα βαγόνια και οι μηχανές, τιμονιέρες, το παλιό κτήριο του σταθμαρχείου, πλατφόρμες επιβίβασης.

Αρχαίο Ιερό της Λιμνάτιδος Αρτέμιδος στο Βόλιμο Αρτεμισίας

Το περίφημο και εξαιρετικής ιστορικής σημασίας αρχαίο ιερό της Λιμνάτιδος Αρτέμιδος βρίσκεται σε δύσβατη ορεινή περιοχή στις πλαγιές του Ταϋγέτου. Ο τόπος λόγω της μεγάλης στρατιωτικής του σημασίας αποτέλεσε αντικείμενο διεκδικήσεων μεταξύ Μεσσήνιων και Λακεδαιμονίων. Στο ξωκκλήσι που βρίσκεται στο χώρο υπάρχει εντοιχισμένο άφθονο επιγραφικό υλικό, πολύτιμο για την ταύτιση του ιερού.
Αρχαιολογικός χώρος Ελαιοχωρίου

Το Ελαιοχώρι στο σύνολό του με την γύρω περιοχή περιλαμβάνει ερείπια μνημειώδους πολυγωνικού τοίχου το οποίο κτίστηκε μετά την ίδρυση της ανεξάρτητης Μεσσήνης. Η περιοχή ταυτίζεται με την αρχαία πόλη «Καλάμαι».

Μύλοι

Το βιομηχανικό κτήριο, στο οποίο στεγάζονταν οι μύλοι είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κτήρια της πόλης μας και μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι μύλοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορία της Καλαμάτας. Ο κυλινδρόμυλος είχε κατασκευαστεί τον Δεκέμβριο του 1925. Το 1928 άρχισε η επέκταση των εγκαταστάσεων με την προμήθεια και εγκατάσταση του τρίτου μύλου.

Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας

Λειτουργεί από το 2006 σε κτήριο που παραχωρήθηκε για το σκοπό αυτό από την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας. Στόχος του είναι η παρουσίαση της νεότερης ελληνικής ιστορίας από την Επανάσταση του 1821 ως τις μέρες μας, μέσα από κείμενα, φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό.

Αρχαιολογικό Μουσείο

Βρίσκεται στο Ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας εκεί όπου παλιά βρισκόταν η Δημοτική Αγορά της πόλης. Μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1986 το οικοδόμημα της Αγοράς κατεδαφίστηκε λόγω των σοβαρών ζημιών που είχε υποστεί. Το νέο οικοδόμημα που κατέλαβε τη θέση της παλαιάς Αγοράς, παραχωρήθηκε από το Δήμο Καλαμάτας στο Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να λειτουργήσει ως Αρχαιολογικό Μουσείο.
Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας

Ιδρύθηκε το 1933 από 46 διανοούμενους της πόλης και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες της ελληνικής περιφέρειας. Έχει τιμηθεί με το πρώτο βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για την πολύπλευρη πολιτιστική δραστηριότητά της. Διαθέτει αναγνωστήριο 50 ατόμων, με γυάλινο θόλο και κλιματισμό, καθώς και υπαίθριο αναγνωστήριο.

Μητρόπολη της Υπαπαντής

Ο μεγαλοπρεπής ναός της Υπαπαντής υψώνεται εντός του Ιστορικού Κέντρου και κάτω από το Φράγκικο κάστρο, στην ομώνυμη πλατεία,. Χαρακτηριστικό κτίσμα της πόλης, θεμελιώθηκε την 25η Ιανουαρίου 1860 και εγκαινιάστηκε τη 19η Αυγούστου από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Μεσσηνίας Προκόπιο Γεωργιάδη.

Μοναστήρι των Καλογραιών

Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας και ιδρύθηκε το 1796 από τον Καλαματιανό Ιερομόναχο και δάσκαλο Γεράσιμο Παπαδόπουλο και αποτελεί το πρώτο γυναικείο μοναστήρι της περιοχής που λειτουργεί από την ίδρυση του μέχρι σήμερα. Αφιερωμένο στον Άγιο Κωνσταντίνο και την Αγία Ελένη, το μοναστήρι χτίστηκε πάνω στα ερείπια ενός ναού του 13ου αιώνα, του οποίου μέχρι σήμερα σώζονται τμήματα του. Η ιστορία του μοναστηριού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της Καλαμάτας, αλλά και ολόκληρης της Μεσσηνίας, αφού κατά τη διάρκεια των 2 και πλέον αιώνων ύπαρξης του έχει αποτελέσει καταφύγιο για εκατοντάδες νέα κορίτσια που ασπάστηκαν το μοναχισμό και έχει προσφέρει φροντίδα σε πολυάριθμα και εγκαταλελειμμένα παιδιά. Το γεγονός όμως που έχει καταστήσει το μοναστήρι διάσημο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, είναι η καλλιέργεια και κατεργασία του μεταξιού εντός του, που έδωσε ώθηση στη μεταξοϋφαντική τέχνη και τα μεταξωτά κεντητά άμφια, τραπεζομάντιλα, κουρτίνες και κυρίως το διάσημο μεταξωτό Καλαματιανό μαντήλι, για το οποίο η μονή έχει λάβει πολλά βραβεία και επαίνους.

Παραλίες

η Μεσσηνία είναι ένας ευλογημένος τόπος. Μπορεί να προσφέρει σε κάποιον κολύμπι στις πιο καθαρές και αγνές παραλίες με φυσική οργιαστική ομορφιά. Οι κολπίσκοι της Βέργας και του Αλμυρού είναι έτοιμοι να φιλοξενήσουν τις βουτιές σας σε όμορφα νερά, ενώ αν θελήσετε να βγείτε λίγο εκτός, σας περιμένει η Μικρή Μαντίνεια με λευκό βότσαλο σε απόσταση 10 χιλιομέτρων ανατολικά της Καλαμάτας και η παραλία Σάντοβας στην Αβία, 12 χλμ. από την πόλη, που αποτελεί μια από τις πιο κοσμικές παραλίες, με ψιλή άμμο και μικρό βότσαλο. Η παραλία της Καλαμάτας είναι βραβευμένη με τη «Γαλάζια Σημαία», το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987 κάτω από 33 αυστηρές προϋποθέσεις. Τα κυριότερα κριτήρια είναι: η εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης, η καθαριότητα της ακτής, η προστασία της φύσης, κ.α. Η Ελαία είναι ο μικρός παράδεισος κοντά στην Κυπαρισσία, μια απέραντη χρυσαφένια αμμουδιά με πευκοδάσος στο σημείο όπου εκβάλλει ο ποταμός Νέδα. Η παραλία της Μπούκας βραβεύεται κάθε χρόνο με Γαλάζια Σημαία λόγω της καθαρότητας της θάλασσάς της, αλλά και της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχει.
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Please enable the javascript to submit this form

Αναζήτηση