Οδοιπορικά

Περιηγηθείτε μαζί μας στις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας και εξερευνήστε μοναδικές περιοχές με χαρακτηριστικές ομορφιές

Μέθανα: Περιήγηση στη… «Χώρα των λουτρών»

Αλεξίας Φεσσά
της αρθρογράφουΑλεξίας Φεσσά
Η γραφική Χερσόνησος των Μεθάνων δημιουργήθηκε μετά την έκρηξη του ηφαιστείου πριν από 23 αιώνες. Έτσι, οι απαράμιλλες φυσικές ομορφιές, τα ηφαιστειακά τοπία, οι ιαματικές πηγές, τα πολυάριθμα αξιοθέατα καθιστούν την περιοχή ένα μοναδικό τοπίο.
Ηφαίστειο

Η ανάβαση στο ανενεργό πλέον ηφαίστειο των Μεθάνων είναι κάτι το σαγηνευτικό. Η πεζοπορία μέσα σε πευκοδάσος προσφέρει καταπληκτική θέα στον Αργοσαρωνικό. Το ηφαίστειο των Μεθάνων απαριθμεί τριάντα κρατήρες. Ο πιο γνωστός εξ αυτών βρίσκεται πάνω από το χωριό της Καημένης Χώρας και είναι ανενεργός.

Το λεμονοδάσος του Γαλατά

Το δάσος απαριθμεί σχεδόν 30.000 λεμονιές και παρά την εγκατάλειψη και την οικιστική πίεση, παραμένει ένα από τα πιο ρομαντικά τοπία του Σαρωνικού που συναρπάζει με τις υπέροχες μυρωδιές του.

Φαράγγι Διαβολογέφυρο

Δεσπόζει στην Τροιζηνία και έχει έκταση 12.000 στρέμματα. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει ένα τοπίο εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς συνδυασμένο με μνημεία όπως τον ελληνιστικό πύργο, τα ερείπια της βυζαντινής εκκλησίας και το αρχαίο Ασκληπιείο.

Νησάκι Αγίων Αναργύρων

Στην περιοχή κυριαρχούν τα πεύκα, ενώ το νησί περιβάλλεται από καταγάλανα νερά. Ενώνεται με τα Μέθανα με μια στενή λωρίδα γης.
Ακρόπολη Αρχαίων Μεθάνων

Ο αρχαιολογικός αυτός χώρος δεσπόζει στο λόφο του Παλαιόκαστρου, κοντά στο Βαθύ, βρίσκονται τα ερείπια της Ακρόπολης των Αρχαίων Μεθάνων. Τα πλούσια ευρήματα των αρχαιολόγων μαρτυρούν ότι ο χώρος κατοικούνταν διαρκώς από τα νεολιθικά χρόνια (5000 π.Χ.), ενώ ερείπια αρχαίων οικημάτων από τη βυθισμένη πόλη των Μεθάνων σώζονται και μέσα στη θάλασσα. Τα ερείπια της ακρόπολης των αρχαίων Μεθάνων στο λόφο του Παλαιόκαστρου, περιοχή που είχε κατοικηθεί ήδη από τη νεολιθική εποχή, όπου σώζονται σε αρκετά καλή κατάσταση τμήματα αρχαίου τείχους.

Κάστρο Φαβιέρου

Βρίσκεται στο Στενό των Μεθάνων, σε υψόμετρο περίπου 80μ και αποτελεί διατηρητέο ιστορικό μεσαιωνικό μνημείο. Κοντά στο φρούριο μπορεί να δει κανείς μεγάλο μέρος του οχυρωματικού τείχους, που κατά τον Θουκυδίδη κατασκευάστηκε από τους Αθηναίους την εποχή του Πελοποννησιακού Πολέμου. Πάνω στα ερείπια των οχυρώσεων αυτών χτίστηκε το κάστρο υπό τις διαταγές του Νικόλαου Κάρολου Φαβιέρου, γάλλου στρατηγού. Το κάστρο έχει τέσσερις μικρούς πυργίσκους στις άκρες του. Χτίστηκε το 1826, υπό τις διαταγές του Νικόλαου Κάρολου Φαβιέρου, Γάλλου στρατηγού. Ο τελευταίος οργάνωσε και διοίκησε τον πρώτο τακτικό στρατό της Ελλάδας, στον οποίο αποδίδεται και το όνομα του οικισμού της Τακτικούπολης.

Λόφος Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης

Εδώ ανακαλύφθηκαν υπολείμματα μυκηναϊκού οικισμού, που χρονολογούνται από τον 14ο και 13ο αιώνα π.Χ. Τα πολλά αφιερώματα που βρέθηκαν μάλιστα σε ένα κτίσμα μαρτυρούν ότι επρόκειτο για χώρο λατρείας, πιθανόν του Ποσειδώνα.

Αρχαίος Πύργος

Βρίσκεται μέσα σε ελαιώνα στον δρόμο προς Στραβόλογγο και Αρχαίο Πύργο. Ο λόγος για ένα καλοδιατηρημένο οικοδόμημα του 4ου αι.π.χ., με λαξευτές ηφαιστειακές πέτρες και μία εντυπωσιακή πύλη.

Σπήλαιο Περιστεριών

Βρίσκεται στο δυτικό παραλιακό δρόμο 2.5 χλμ πριν από το Βαθύ. Είναι από τα πιο αξιόλογα φυσικά αξιοθέατα της περιοχής και ανακαλύφθηκε από τέσσερις ντόπιους το 1973, στην περιοχή Στενό. Είναι ηλικίας 2,5 εκατ. ετών, έχει μήκος 250 μέτρα, απαρτίζεται από τρεις θαλάμους, δύο με νερό και έναν γεμάτο με βράχους ενώ πιστεύεται ότι το βάθος του φτάνει μέχρι το οροπέδιο «Θρονί», στα ενδότερα του νησιού.
Θρονί

Στο υψίπεδο με την ονομασία Θρονί σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση ένας πύργος που χρονολογείται από τον 4ο π.Χ. αιώνα καθώς και ερείπια ενός ελαιουργείου από τον 3ο π.Χ. αιώνα. Πάνω από το Μεγαλοχώρι, το οροπέδιο Θρονί, είναι ένας από τους 30 κρατήρες του ηφαιστείου των Μεθάνων. Εδώ βρισκόταν πέτρινος θρόνος (εξ΄ού και Θρονί), που καταστράφηκε από λαθραίες ανασκαφές. Κάποια τμήματα του βρίσκονται στο Αρχαιολογικό του Πόρου.

Τσιμεντένιο καράβι

Στο λιμανάκι του Αγίου Γεωργίου δεσπόζει το Τσιμεντένιο καράβι το οποίο είναι Γερμανικό πλοίο τσιμέντου τύπου KAISER του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και έχει μετατραπεί σε τσιμεντένια αποβάθρα, και ουσιαστικά αποτελεί τον λιμενοβραχίονα του λιμανιού. Οι Γερμανοί χρησιμοποιούσαν τα πλοία από τσιμέντο ως πλοία ανεφοδιασμού σε ολόκληρη την Μεσόγειο χτίζοντας δεκάδες εξ αυτών.

Ιαματικές πηγές των Μεθάνων

Οι ιαματικές πηγές της περιοχής φημίζονται από τα αρχαία χρόνια για τις θεραπευτικές και ευεργετικές τους ιδιότητες σε ρευματικά και δερματικά προβλήματα. Το «Methana Volcanic Spa» που βρίσκεται στην πόλη των Μεθάνων αποτελεί το σημαντικότερο και πιο οργανωμένο σημείο για χρήση των λουτρών, ανακαινίστηκε πρόσφατα και παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πελάτες του. Άλλες πηγές είναι τα Λουτρά του Παυσανία η πηγή του Καρασταμάτη.

Παραλίες

Η χερσόνησος των Μεθάνων έχει αρκετές οργανωμένες ή μη παραλίες, σε ήρεμους όρμους ή βραχώδεις ακτές με φυσικό κάλλος και καταγάλανα κρυστάλλινα νερά. Η παραλία των Αγίων Αναργύρων βρίσκεται δίπλα στο νησάκι των Αγίων Αναργύρων, μέσα στην ακτογραμμή της Λουτρόπολης των Μεθάνων. Στη βόρεια πλευρά της χερσονήσου συναντάμε τις παραλίες Φωφλάκα στους Αγίους Θεοδώρους, του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Νικολάου Παλαιών Λουτρών, ενώ στα ανατολικά υπάρχει η παραλία Αλμύρα στο Βαθύ. Η Ακτή Καρασταμάτη βρίσκεται κοντά στη Λουτρόπολη των Μεθάνων, στην περιοχή που βρισκόταν το εργοστάσιο εμφιάλωσης ιαματικού νερού «Καρασταμάτη». Τέλος, η παραλία Παλαιοκάστρου βρίσκεται στον κόλπο της Επιδαύρου.
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Please enable the javascript to submit this form

Αναζήτηση