Έθιμα

Εξερευνήστε τα κατά τόπους ήθη και έθιμα του λαού μας. Όλα εκείνα τα γνωρίσματα που συνθέτουν την φυσιογνωμία του τόπου του.

Κύθνος: Ήθη & έθιμα στο νησί με τις «κρυμμένες» ομορφιές

Αλεξίας Φεσσά
της αρθρογράφουΑλεξίας Φεσσά
Η Kύθνος, με το έντονο κυκλαδίτικο χρώμα και την αυθεντική νησιώτικη ατμόσφαιρα γοητεύει κάθε επισκέπτη. Στην Κύθνο οι ταξιδιώτες θα ζήσουν ένα κυκλαδίτικο Πάσχα με παραδοσιακά έθιμα, εξαιρετικό φαγητό, τοπικά γλυκίσματα και φυσικά πολύ χορό με αιγαιοπελαγίτικους ρυθμούς.
Γάμος

Ο γάμος αποτελεί γεγονός χαράς για τους κατοίκους του χωριού, συγγενείς και ξένους. Όλοι βοηθούν στις προετοιμασίες του και γλεντούν, δίνοντας τις ευχές τους στο νέο ζευγάρι. Σε ένα παραδοσιακό γάμο στο νησί τα προσκλητήρια είναι περιττά καθώς όλοι είναι καλεσμένοι!

Απόκριες

Στη Δρυοπίδα διοργανώνονται την Τσικνοπέμπτη εορταστικές εκδηλώσεις. Η νεολαία του χωριού φορά παραδοσιακές στολές και να χορεύει τον «μπάλο» στα σοκάκια. Εκδηλώσεις διεξάγονται και στη Χώρα την ίδια μέρα, με τους κατοίκους να φορούν αυτοσχέδιες αποκριάτικες στολές. Τα δρώμενα συνοδεύονται από τους ήχους της «τσαμπούνας», του παραδοσιακού πνευστού οργάνου.

Την Κυριακή της Αποκριάς η Χώρα της Κύθνου «υποδέχεται» τον «Λαζάνη» που είναι ο βασιλιάς καρνάβαλος της Κύθνου, ενώ και στη Δρυοπίδα η Αποκριά γιορτάζεται με γλέντι γεμάτο κέφι.

Το έθιμο της «φωτάρας» των Αγίων Θεοδώρων

Το έθιμο της «φωτάρας» των Αγίων Θεοδώρων παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Κατά τη διάρκειά του οι νέοι και νέες του χωριού ανάβουν μεγάλη φωτιά και περνούν από πάνω, για να είναι γεροί και υγιείς.

Κυριακή της ορθοδοξίας

Μετά τον εκκλησιασμό των πιστών, την πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Σαρακοστής, ακολουθούν περιφορές εικόνων στους δρόμους, ενώ πολλά σπίτια φωταγωγούνται κι ανοίγουν για να προσφέρουν κεράσματα σε όσους συμμετέχουν στις λιτανείες.
Πρωτομαγιά

Λουλούδια από τις αυλές παίρνουν οι νέοι τη νύχτα την παραμονή της Πρωτομαγιάς, για να τα κρεμάσουν έξω από την πόρτα της κοπέλας για την οποία ενδιαφέρονται, με συνοδεία μουσικών οργάνων και τραγουδούν το σκοπό του Μάη: «…ήρχεν ο Μάης μάτια μου, ήρχε το καλοκαίρι, ήρχε ο καιρός πουλάκι που θα γεννούμε ταίρι…»

Τα Κύθνεια

Πρόκειται για τις εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο που διεξάγει κάθε καλοκαίρι (από τέλη Ιουλίου μέχρι τέλη Αυγούστου) ο Δήμος Κύθνου. Στη διοργάνωση συμμετέχουν γνωστοί Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, θεατρικές ομάδες, χορευτές και εικαστικοί.

Η Πασχαλιάτικη Κούνια

Την Δευτέρα του Πάσχα στην κεντρική πλατεία της Χώρας στήνεται μια ανθοστόλιστη κούνια στην οποία κουνιούνται εναλλάξ αγόρια και κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές στολές. Το έθιμο τροφοδοτείται από μια λαϊκή δοξασία: Όποιο αγόρι κουνήσει ένα κορίτσι και επαναληφθεί και το αντίθετο, τότε οι νέοι αυτοί μια μέρα θα παντρευτούν.
Πάσχα

Τη Μεγάλη Πέμπτη ξεκινούν οι προετοιμασίες για το Πάσχα με τη βαφή των αβγών και το ψήσιμο των Λαμπριάτικων κουλουριών και το άσπρισμα σε όλα τα σοκάκια του χωριού. Στη συνέχεια, γίνεται η περιφορά του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή και οι Θερμιώτικες πίτες το Μεγάλο Σάββατο. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου γίνεται το «συχώριο»: για την ανάπαυση των ψυχών των συγγενών τους οι πιστοί φέρνουν στην εκκλησία κρέας ψητό, κρασί και ψωμί τα οποία έχει ευλογήσει ο παπάς και τα προσφέρουν στους παρευρισκόμενους.

Πανηγύρια

Πανηγύρι στην Κύθνο σημαίνει πρώτα εκκλησιασμός και στη συνέχεια γλέντι. Τα σημαντικότερα πανηγύρια στο νησί είναι:
-Της Πεντηκοστής (στην Αγία Τριάδα της Χώρας) κινητή εορτή 50 ημέρες μετά την Ανάσταση
-Των Αγίων Αποστόλων (29 Ιουνίου στην Δρυοπίδα)
-Του 15 Αυγούστου (στην Παναγία του Νίκους, την Παναγία την Στρατολάτισσα και την Παναγία Κανάλα)
-Της Ζωοδόχου Πηγής ( 8 Σεπτεμβρίου στην Παναγία της Φλαμπουριανής)
-Των Αγίων Ακινδύνων (2 Νοεμβρίου στον Μέριχα)

Γαστρονομία

Το φημισμένο κριθάρι της Κύθνου εφοδίαζε την εγχώρια ζυθοποιία στα πρώτα της κιόλας βήματα, τον 19ο αι. Σήμερα το νησί φημίζεται για τα νωπά κρέατά του, τα τυροκομικά του προϊόντα, το κρασί και το εξαιρετικής ποιότητας μέλι του. Στα τοπικά προϊόντα του νησιού συγκαταλέγονται παξιμάδια, λουκάνικα, πίτες, παστέλι. Κάποιες τοπικές σπεσιαλιτέ είναι η «στραπατσάδα», με αβγά και φρέσκα κολοκυθάκια, και η καπαροσαλάτα. Από τα τυροκομικά προϊόντα του νησιού ξεχωρίζουν το μαλακό και ανάλατο τυρί «ξινό», το σκληρό και αλατισμένο «τρίμμα» που αποτελεί πρώτη ύλη για το κυθνιώτικο σαγανάκι, το «σφουγγάτο» και η κοπανιστή. Η Κύθνος φημίζεται για τη μακραίωνη αμπελο-οινική της παράδοση. Ο αρωματικός Σιδερίτης οίνος, οι Ασπρούδες, το άσπρο Ποταμίσι και η Σασάλα είναι οι κυριότερες λευκές ποικιλίες.
Ετικέτες:

Ενημερωτικά Δελτία

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία και μείνετε ενημερωμένοι

Αναζήτηση