Έθιμα

Εξερευνήστε τα κατά τόπους ήθη και έθιμα του λαού μας. Όλα εκείνα τα γνωρίσματα που συνθέτουν την φυσιογνωμία του τόπου του.

Δημητσάνα: Οι παραδόσεις στην καρδιά της Πελοποννήσου

Αλεξίας Φεσσά
της αρθρογράφουΑλεξίας Φεσσά
Η Δημητσάνα αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους αλλά και πλουσιότερους σε ιστορία και παραδόσεις οικισμούς της Αρκαδίας. Αξίζει ,λοιπόν, κανείς να γνωρίσει την φιλοξενία των ντόπιων, όπως επίσης τα ήθη και τα έθιμα τους.
Το «κάψιμο του μακαρονά»

Πρόκειται για ένα πολύ παλιό έθιμο της περιοχής, που λαμβάνει χώρα την παραμονή της Καθαράς Δευτέρας, συνήθως στην κεντρική πλατεία της Δημητσάνας όπου πραγματοποιείται και η έναρξη της παρέλασης. Η προετοιμασία του Μακαρονά γίνεται μυστικά από νέους του χωριού. Κατά την διάρκεια της παρέλασης που ξεκινά μόλις σουρουπώσει, μοιράζονται διάφορα δώρα. Σε όλη την διάρκεια της εκδήλωσης ακούγονται τραγούδια ενώ ο κόσμος χορεύει. Μετά την παρέλαση ο Μακαρονάς που είναι γεμισμένος με Μπαρούτι Δημητσανίτικο κρεμιέται στην κεντρική πλατεία και καίγεται με κρότους και λάμψεις. Στη συνέχεια, ακολουθεί λαϊκό γλέντι.
Λαμπαδηδρομίες

Στην μπαρουταποθήκη του έθνους, την ιστορική Δημητσάνα το βράδυ της 24ής Μαρτίου ο χρόνος γυρνά πίσω 197 χρόνια. Τότε που ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε το λάβαρο της επανάστασης και αυθόρμητα οι Δημητσανίτες βγήκαν στους δρόμους με δάδες στα χέρια για να διαδώσουν και να γιορτάσουν το χαρμόσυνο μήνυμα. Έτσι, κάθε χρόνο στις 24 Μαρτίου το βράδυ αναβιώνει το έθιμο αυτό των Λαμπαδηδρομιών. Τιμώντας τους προγόνους μας και σε ανάμνηση της αυθόρμητης πράξης τους, οι ντόπιοι βγαίνουν στα καλντερίμια, με παραδοσιακές φορεσιές και αυτοσχέδιες δάδες στα χέρια, τραγουδώντας κολοκοτρωνέικα τραγούδια και στήνουν γλέντι, υπό τους ήχους της μαύρης Δημητσανίτικης Μπαρούτης.

Πανηγύρια

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες διοργανώνονται πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις και πανηγύρια. Το κυριότερο διεξάγεται στις 7 Ιουλίου της Αγίας Κυριακής. Τέλος, κυρίως στο διάστημα 1ης -20ης Αυγούστου ο Δήμος διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις (συναυλίες, χορός, θέατρο, κ. ά.) στο πετρόκτιστο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης».
Γαστρονομία

Στις γραφικές ταβέρνες της Δημητσάνας θα γευθείτε νόστιμο αρνί σούβλας, στιφάδο, κοκορέτσι, σπληνάντερο και παστό που φτιάχνουν οι ντόπιοι. Στην παραδοσιακή κουζίνα περιλαμβάνονται και τυροκομικά και τα χειροποίητα ζυμαρικά (χυλοπίτες, λαζάνια, τραχανάς). Χοιρινό λαγωτό με καρυδάτη σκορδαλιά, αρνάκι με σέλινο ή, ακόμα καλύτερα, με μυρώνια (αρωματικά χόρτα), πίτες με τραχανά και αλανιάρης κόκορας με χυλοπίτες, πέστροφα ποταμίσια στον Λάδωνα, αρνίσια παϊδάκια από ντόπια κρέατα που κόβονται επιτόπου και γίδα ή ζυγούρι βραστό (με το ζωμό σερβιρισμένο χωριστά) είναι μερικά από τα κλασικά πιάτα. Τοπικά προϊόντα αποτελούν ,τέλος, γλυκά ταψιού, χυλοπίτες, μέλι, σκαλτσούνια, βούτυρο, τυρί, μαρμελάδες, καρύδια, κάστανα και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Ετικέτες:

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Please enable the javascript to submit this form

Αναζήτηση