Έθιμα

Εξερευνήστε τα κατά τόπους ήθη και έθιμα του λαού μας. Όλα εκείνα τα γνωρίσματα που συνθέτουν την φυσιογνωμία του τόπου του.

Λεωνίδιο: Ήθη & έθιμα των Τσακώνων!

Αλεξίας Φεσσά
της αρθρογράφουΑλεξίας Φεσσά
Ο οικισμός με την πληθώρα παραδόσεων βρίσκεται εντός προστατευόμενης περιοχής του δικτύου Natura 2000, διαθέτει το αναγνωρισμένο προϊόν  Π.Ο.Π. Τσακώνικη μελιτζάνα Λεωνιδίου ενώ οι κάτοικοί του μιλούν ακόμα την -υπό εξαφάνιση- Τσακώνικη γλώσσα.  Χαρακτηριστικά, «Το Αγιελήδι τάσου από τα παναθούρια» είναι η απόδοση του τίτλου «Το Λεωνίδιο μέσα από τα παράθυρα» στην τσακώνικη διάλεκτο. Τα τσακώνικα αποτελούν την αρχαιότερη ομιλούμενη ελληνική γλώσσα, επιβίωση της αρχαίας δωρικής.
Καρναβάλι

Πραγματοποιείται στις Απόκριες στο Λεωνίδιο, με τη συμμετοχή των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων του Λεωνιδίου, των μαθητών, του Εμπορικού και του Μορφωτικού Συλλόγου Λεωνιδίου και του Συλλόγου Πουλιθριωτών. Το γλέντι κορυφώνεται στην Πλατεία 25ης Μαρτίου με το γιορτινό γαϊτανάκι να τυλίγεται σιγά σιγά, τους παραδοσιακούς αποκριάτικους χορούς από μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και τα κεράσματα με ντόπιες κολιούρες, τυρί και άφθονο κρασί.
Πάσχα στο Λεωνίδιο

Στην αρχαιότητα σε επιλεγμένες θέσεις στις κορυφές των βουνών υπήρχαν οι «φρυκτωρίες», που ήταν ένα σύστημα μεταβίβασης μηνυμάτων σε μεγάλη απόσταση με τη χρήση αναμμένων πυρσών. Με αυτόν τον τρόπο, λέει η παράδοση, έφτασε η είδηση της πτώσης της Τροίας στις Μυκήνες. Στον απόηχο ίσως αυτής της πανάρχαιης τηλεπικοινωνιακής πρακτικής το βράδυ της Ανάστασης, οι κάτοικοι του Λεωνιδίου ανάβουν εκατοντάδες μεγάλα πολύχρωμα αερόστατα, που τα αφήνουν να πετάξουν στον ουρανό, τη στιγμή που οι ιερείς ψάλλουν το «Χριστός Ανέστη». Κάθε σπίτι από τις πέντε ενορίες του Λεωνιδίου, πολύ καιρό πριν ετοιμάζει επιμελώς το δικό της «αφανό». Η κατασκευή τους απαιτεί μία ειδική τεχνική που χρησιμοποιεί καλάμι και χαρτί. Τα αερόστατα μπορεί να φτάσουν σε ύψος μέχρι και τα 2 μέτρα. Προκειμένου να πυροδοτηθούν χρησιμοποιούν, ένα κομμάτι πανί εμποτισμένο με λάδι και πετρέλαιο. Υπολογίζεται ότι κάθε ενορία αφήνει γύρω στα 100 αερόστατα. Το έθιμο αυτό προέρχεται από ντόπιους ναυτικούς οι οποίοι γυρίζοντας τον κόσμο, εντυπωσιάστηκαν από κάποιο αντίστοιχο ασιατικό έθιμο. Στη συνέχεια, το μετέφεραν στην πατρίδα τους, που με το πέρασμα των χρόνων καθιερώθηκε και συνδυάστηκε με το εορτασμό του Ανάστασης.
Η Γιορτή της Μελιτζάνας

Το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου να διεξάγεται η γιορτή της μελιτζάνας. Ο Δήμος Λεωνιδίου οργανώνει στην Πλάκα, ένα παραδοσιακό πανηγύρι με παραδοσιακούς χορούς του τόπου. Ντόπιοι και άλλοι μουσικοί συνοδεύουν τα χορευτικά συγκροτήματα με τις παραδοσιακές τσακώνικες στολές. Το πρόγραμμα επίσης περιλαμβάνει και διαγωνισμό μαγειρικής με φαγητά που το κυρίαρχο υλικό τους είναι βέβαια η φημισμένη τσακώνικη μελιτζάνα, η οποία ξεχωρίζει γιατί είναι η μόνη με γλυκιά γεύση. Το Μάρτιο του 1996 η ΕΕ τη συμπεριέλαβε στον κατάλογο των προϊόντων με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, κατοχυρώνοντας έτσι τους παραγωγούς της τσακώνικης μελιτζάνας.

Γαστρονομία

Στην περιοχή καλλιεργείται η περιβόητη γλυκιά τσακώνικη μελιτζάνα, προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, που έχει κάθε Αύγουστο την τιμητική της. Φημισμένα είναι τα βασισμένα στη μελιτζάνα λαχταριστά εδέσματα που ετοιμάζουν οι ντόπιες μαγείρισσες όπως επίσης οι εύγευστες χυλοπίτες, το μέλι και τα τραγανά παξιμάδια.
Ετικέτες:

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Please enable the javascript to submit this form

Αναζήτηση