Έθιμα

Εξερευνήστε τα κατά τόπους ήθη και έθιμα του λαού μας. Όλα εκείνα τα γνωρίσματα που συνθέτουν την φυσιογνωμία του τόπου του.

Ναύπλιο: Ήθη και Έθιμα

Ευαγγελίας Γούρνη
της δημοσιογράφουΕυαγγελίας Γούρνη
Το Ναύπλιο αποτελεί μια από τις ομορφότερες ελληνικές πόλεις, η οποία είναι εξίσου όμορφη χειμώνα ή καλοκαίρι. Σε σχετικά κοντινή απόσταση από την Αθήνα αποτελεί έναν μοναδικό προορισμό και για το σαββατοκύριακο.
Μια πόλη με πλούσια ιστορία και πολλά και ενδιαφέροντα ήθη και έθιμα. Εμείς σας παρουσιάζουμε κάποια από αυτά που λάμβαναν χώρα τόσο στο Ναύπλιο όσο και στα γύρω χωριά.

Ένα έθιμο του γάμου στα χωριά του Ναυπλίου, που προφανώς σήμερα δεν τηρείται, είναι στον γάμο ο γαμπρός να πηγαίνει βρώμικος προκειμένου να μην πιάσουν τα μάγια ή το Αμπόδεμα όπως το ονόμαζαν, δηλαδή να μην μπορεί ο γαμπρός να εκτελέσει τα συζυγικά του καθήκοντα.

Στην περιοχή του Ναυπλίου, το γαμήλιο ταξίδι για τους νιόπαντρους δεν ήταν και τόσο ταξίδι μιας και τα ψαροκάικα τους έκαναν μια βόλτα έως την Κοιλάδα, τις Σπέτσες ή για κάτι  πιο μακρινό τον Πόρο, κάτι σαν τον γύρο της Ακρόπολης στην ταινία «Η δε γυνή ίνα φοβείται τον άνδρα»…

Χριστούγεννα στο Ναύπλιο
Με λαμπρότητα γιορτάζεται η γέννηση του Κυρίου στο Ναύπλιο μιας και οι εορταστικές εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν από Κάλαντα της Φιλαρμονικής μέχρι μουσικές βραδιές και θεατρικές παραστάσεις κρατούν έναν ολόκληρο μήνα… Ξεκινούν στις 7 Δεκεμβρίου και τελειώνουν με τον αγιασμό των υδάτων.
Αναπλιώτικο καρναβάλι
Ένα διαφορετικό καρναβάλι έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν οι επισκέπτες της πόλης του Ναυπλίου, ένα καρναβάλι με βενετσιάνικο αέρα. Ξεχωρίζουν οι ξέφρενοι χοροί με τα γαϊτανάκια που πραγματοποιούνται στην πλατεία Συντάγματος, ενώ την τελευταία μέρα του Καρναβαλιού γίνεται η παρέλαση αλλά και η καύση του βασιλιά Καρνάβαλου.

Κάψιμο του Ιούδα
Στην Ασίνη του Δήμου Ναυπλίας, κάθε Πάσχα έχουμε μέχρι και σήμερα το έθιμο του καψίματος του Ιούδα. Το Μεγάλο Σάββατο οι νέοι κατασκευάζουν ένα αχυρένιο ομοίωμα του Ιούδα, το οποίο την Κυριακή του Πάσχα, μετά την λειτουργία της Αγάπης, το έστηναν σε ένα ικρίωμα και το έκαιγαν με όλο το χωριό να παίρνει μέρος.

Το Σάββατο του Λαζάρου τα παιδιά περιδιαβαίνουν στους δρόμους της πόλης λέγοντας τα κάλαντα και μοιράζοντας Λαζαράκια.

Μεγάλο παζάρι και πανηγύρι διοργανώνεται στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου παράλληλα με τις εκδηλώσεις της Επανάστασης της 25ης Μαρτίου.
Φεστιβάλ Ναυπλίου
Κάθε καλοκαίρι ένα διαφορετικό μουσικό φεστιβάλ λαμβάνει χώρα στην πόλη του Ναυπλίου, πρόκειται για ένα μουσικό φεστιβάλ με λόγια μουσική που συγκεντρώνει πολλούς φίλους του είδους από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο.

Μαραθώνιος Ναυπλίου
Τα τελευταία χρόνια, τον Μάρτιο, η πόλη του Ναυπλίου διοργανώνει τον δικό της μαραθώνιο, τον πρώτο της άνοιξης. Παράλληλα, διοργανώνονται και πολλά μουσικά και άλλα δρώμενα.

Έκθεση Βιβλίου
Κάθε καλοκαίρι στην πλατεία Ωνάση οι βιβλιοφάγοι έχουν την τιμητική τους μιας και εκεί διοργανώνεται η έκθεση βιβλίου της πόλης του Ναυπλίου.

Η περιφορά του επιταφίου της θεοτόκου στην Ιερά Μονή της Ζωοδόχου Πηγής στην Αρία Ναυπλίου
Τον Δεκαπενταύγουστο στο Βυζαντινό Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής λίγο έξω από την πόλη του Ναυπλίου, οι μοναχές αφού ψάλλουν τα εγκώμια της Θεοτόκου θα περιφέρουν τον επιτάφιο της στον περίβολο της μονής σε μια λειτουργία ιδιαίτερης κατάνυξης.
Ετικέτες:

Ενημερωτικά Δελτία

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία και μείνετε ενημερωμένοι

Αναζήτηση