Κουζίνα

Δοκιμάστε νόστιμες, εύκολες και γρήγορες συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, που σας προτείνουν οι σεφ από επιλεγμένα γνωστά ξενοδοχεία και εστιατόρια από κάθε μεριά της Ελλάδας.

Ηπειρώτικη κοθρόπιτα

Αριστέα Μηλιώτη
Executive Chef Εστιατόριο "Χρύσανθος"Αριστέα Μηλιώτη
Στα Ιωάννινα και τα γύρω χωριά η κοθρόπιτα έχει και το ρόλο της βασιλόπιτας την πρωτοχρονιά, την φτιάχνουν όμως και οποιαδήποτε άλλη περίοδο του χρόνου, αντικαθιστώντας, πολλές φορές, το ζυγούρι με κοτόπουλο. Ζυγούρι είναι το ενήλικο αρνί, ηλικίας γύρω στα δύο έτη. Κοθρόπιτα ονομάζεται από τον «κόθρο», το στεφάνι από φύλλα περιμετρικά του ταψιού, το οποίο γεμίζεται με κρέαs.

Υλικά

•    5 φύλλα ανοιγμένα ή έτοιμα
•    1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο καρέ (κυβάκια)
•    250 γρ λευκό κρασί
•    1,5 κιλό ζυγούρι κομμένο σε μπουκιές
•    500 γρ. ρύζι νυχάκι
•    Το ζουμί από το κρέας, όταν το βράσουμε
Εκτέλεση

Προετοιμασία του κρέατος
Τσιγαρίζουμε το κρέας στην ανοιχτή χύτρα ταχύτητος μαζί με το κομμένο κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει. Σβήνουμε με λευκό κρασί και αλατοπιπερώνουμε.

Προσθέτουμε νερό στην κατσαρόλα, τόσο ώστε να σκεπαστεί το κρέας + 3-4 δάκτυλα επιπλέον. Βράζουμε στην κλειστή χύτρα ταχύτητος για περίπου μία ώρα.
Μόλις το κρέας βράσει, το αφαιρούμε από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα ώστε να πάρουμε και τα κοκαλάκια που τυχόν έχουν μείνει στον ζωμό.

Παρασκευή της πίτας
Στρώνουμε τα 5 φύλλα στο ταψί λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα. Προσέχουμε να περισσεύουν περιμετρικά του ταψιού τουλάχιστον 10 εκατοστά. Στρώνουμε το ρύζι στο ταψί και βάζουμε περιμετρικά τα 2/3 της ποσότητας του κρέατος και το υπόλοιπο το βάζουμε διάσπαρτο μέσα στην πίτα.

Τυλίγουμε κυλινδρικά το τμήμα των φύλλων που είχε περισσέψει περιμετρικά, βάζοντας μέσα τα κομμάτια του κρέατος, σχηματίζοντας έτσι τον κόθρο. Περιχύνουμε την πίτα με το ζωμό του κρέατος που έμεινε στην χύτρα, προσέχοντας να μην κάνουμε τρύπες στο ρύζι. Προτιμούμε να χρησιμοποιούμε κουτάλι για το σκοπό αυτό.

Ψήνουμε στους 200οC για 10 λεπτά και στη συνέχεια κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 170 οC – 180 οC και ψήνουμε για άλλα 40 λεπτά περίπου.
Ετικέτες:

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Please enable the javascript to submit this form

Αναζήτηση