Κουζίνα

Δοκιμάστε νόστιμες, εύκολες και γρήγορες συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, που σας προτείνουν οι σεφ από επιλεγμένα γνωστά ξενοδοχεία και εστιατόρια από κάθε μεριά της Ελλάδας.

Κουραμπιέδες αμυγδάλου

Βαγγέλης Αρακάς
Pastry Chef Hotel TitaniaΒαγγέλης Αρακάς
Πρόκειται για ένα ελληνικό παραδοσιακό γλυκό, το οποίο σερβίρουμε την εποχή των Χριστουγέννων. Το κύριο χαρακτηριστικό, που κάνει τους κουραμπιέδες πιο γευστικούς, είναι το φρέσκο βούτυρο γάλακτος, που με το συνδυασμό των άλλων υλικών τους κάνει πιο αφράτους. Επίσης και το ανθόνερο τους δίνει ξεχωριστή μυρωδιά και γεύση. Τους κουραμπιέδες σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας τους συναντάμε όλο το χρόνο.

 Υλικά

Α΄ Μίγμα
50 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
50 γρ ζάχαρη άχνη
160 γρ φρέσκο βούτυρο γάλακτος (παγωμένο στο ψυγείο)
100 γρ φρέσκο βούτυρο (ευρωπαϊκό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος)
1 δόση βανίλια σκόνη
30 γρ κονιάκ

Β΄ Μίγμα
200 γρ αμύγδαλο μαύρο
(χοντροκομμένο και ελαφρά καβουρδισμένο)

Γ΄ Μίγμα
(κοσκινισμένα)
520 γρ αλεύρι μαλακό
Εκτέλεση

1. Τοποθετούμε τα υλικά του μίγματος Α (ζάχαρη άχνη, ζάχαρη κρυσταλλική, βούτυρο γάλακτος, βούτυρο ευρωπαϊκό, βανίλια, κονιάκ) μέσα στον κάδο του μίξερ με το φτερό ή το σύρμα, τα οποία τα δουλεύουμε αρχικά στην 1η ταχύτητα για 1 λεπτό και ανεβάζουμε σταδιακά την ταχύτητα, από την 1η στη 2η και τέλος στην 3η ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψουν και ενσωματωθούν τα υλικά καλά του μίγματος Α μεταξύ τους.

2.  Προσθήκη του μίγματος Β (αμύγδαλο καβουρδισμένο), το οποίο το έχουμε ήδη ψήσει και έχει κρυώσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, μέσα στο μίγμα Α και μέσα στον κάδο του μίξερ, ενώ χτυπιέται στην 1η ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά καλά του μίγματος Α & Β.

3. Στη συνέχεια, ενώ χτυπιούνται τα υλικά του μίγματος Α & Β στην 1η ταχύτητα, προσθέτουμε και τα υλικά του μίγματος Γ (αλεύρι) μέσα στον κάδο του μίξερ λίγο- λίγο, συνεχίζοντας να δουλεύουμε μέχρι την πλήρη ομογενοποίηση του όλου μίγματος, έχοντας μία εύπλαστη και αφράτη ζύμη.

4. Αποσύρουμε τον κάδο από το μίξερ και αφαιρούμε και το φτερό του μίξερ. Τοποθετούμε τη ζύμη του κουραμπιέ πάνω στον πάγκο, πλάθοντάς τη λίγο στην αρχή με ελάχιστο αλεύρι.

5. Πλάθουμε σε στρογγυλά μικρά μπαλάκια, πατώντας τα στο κέντρο με το δάχτυλό μας, κάνοντας μία μικρή τρύπα ή σε σχήμα μισοφέγγαρο και τους τοποθετούμε πάνω σε μία λαμαρίνα στρωμένη με ριζόχαρτο.

6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 25-30 λεπτά περίπου, ανάλογα με το μέγεθος.

7.  Αφού ψηθούν και κρυώσουν τους ραντίζουμε με ανθόνερο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή έχουμε κοσκινίσει ζάχαρη άχνη σε σχήμα λόφου και αφού έχουμε ραντίσει με ανθόνερο τους κουραμπιέδες, τους βάζουμε μέσα, έτσι ώστε, να τραβήξουν όση ζάχαρη άχνη χρειάζονται.

8. Τέλος, τοποθετούμε τους κουραμπιέδες σε πιατέλες και αχνίζουμε ελαφρώς κάθε σειρά, που τοποθετούμε, φτιάχνοντας πυραμίδες.

Συντήρηση: Τους κουραμπιέδες, μπορούμε να τους συντηρήσουμε τουλάχιστον 1 μήνα, μακριά από υγρασία και σκεπασμένους με σελοφάν.

Tips:

1. Αν πρόκειται να φτιάξουμε μικρούς κουραμπιέδες, την τρύπα την κάνουμε στο κέντρο της επιφάνειας. Την κάνουμε για να σκάει πιο εύκολα στο φούρνο και στη συνέχεια, αφού ψηθούν να στέκεται η ζάχαρη άχνη στην επιφάνειά τους.

2. Εάν θέλουμε, μπορούμε να βάλουμε στη συνταγή μας:
α. Μόνο κρυσταλλική ζάχαρη ή
β. Μόνο ζάχαρη άχνη
γ. Πριν τους τοποθετήσουμε στο φούρνο εάν θέλουμε, μπορούμε να το ραντίσουμε με ανθόνερο.
δ. Επίσης, μπορούμε με τη βοήθεια ενός πλάστη να ανοίξουμε φύλλο πάχους 2 cm, κόβοντας σε διάφορα σχέδια και σχήματα.
ε. Μπορούμε επίσης, αφού κρυώσουν να τα βουτήξουμε σε σοκολάτα υγείας.
Ετικέτες:

Ενημερωτικά Δελτία

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία και μείνετε ενημερωμένοι

Αναζήτηση