Μνημεία

Γνωρίστε τα σπουδαιότερα μνημεία της Ελλάδος και μάθετε για τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα με τα οποία συνδέονται

Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη: Χώρος Ελλήνων ηρώων!

Όσες φορές και αν περάσει κάποιος μπροστά από την Βουλή των Ελλήνων όταν θα κοιτάξει τους φρουρούς της Προεδρικής Φρουράς να φυλάσσουν το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη δεν μπορεί παρά να νοιώσει ένα ρίγος να τον διαπερνά.

Το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη κατασκευάστηκε μπροστά από τα Παλαιά Ανάκτορα τη δεκαετία του 1930 και εγκαινιάστηκε στις 25 Μαρτίου του 1932 , ενώ όπως όλα τα μνημεία αυτού του τύπου σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, είναι ένα κενοτάφιο προς τιμή των πεσόντων στους πολέμους.

Η ύπαρξη μνημείου για τους στρατιώτες, οι οποίοι δεν είχαν την δυνατότητα να ταφούν άρα οι ψυχές τους δεν θα ησύχαζαν ξεκινά από την αρχαιότητα, με τους Αρχαίους Έλληνες που είχαν την πρόνοια για τη δημιουργία κενοταφίου αφιερωμένου στον Άγνωστο Στρατιώτη, όπως αναφέρεται από τον αρχαίο Θουκυδίδη.

Στα νεότερα χρόνια, το πρώτο μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη που ήταν αφιερωμένο στους άγνωστους στρατιώτες – ήρωες της Επανάστασης του 1821, είχε ανεγερθεί στην Ερμούπολη της Σύρου το 1858, ενώ η απόφαση για την δημιουργία μνημείου στην Αθήνα πάρθηκε το 1926 από τον δικτάτορα Θεόδωρο Πάγκαλο. Η θέση του Μνημείου είχε υποδειχθεί από τον ίδιο τον αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Λαζαρίδη.
Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη
Το έργο είναι ένα ανάλημμα σχήματος Π από λαξευμένους πωρόλιθους μεγάλων διαστάσεων. Το γλυπτό βρίσκεται στο βάθος και κεντρικά του όλου έργου. Αριστερά και δεξιά υπάρχουν δύο πλευρικές κλίμακες ενώ στο κέντρο υπάρχει ένας τάφος σε παραλληλόγραμμο πλαίσιο και ανυψωμένος.

Το γλυπτό παριστάνει μια γυμνή ανδρική μορφή ενός νεκρού πολεμιστή, ο οποίος στο αριστερό χέρι κρατάει κυκλική ασπίδα, στο κεφάλι φοράει αρχαίο κράνος με το πρόσωπο γυρισμένο από τα πλάγια. Η απόδοση του σώματος του νεκρού από τον καλλιτέχνη δίνει την εντύπωση στο θεατή ότι ο Άγνωστος Στρατιώτης αναπαύεται ζωντανός, έτοιμος να σηκωθεί.

Αριστερά και δεξιά της παράστασης έχουν χαραχτεί φράσεις από το έργο του Θουκυδίδη: Στα αριστερά η φράση «Μια Κλίνη κενή φέρεται εστρωμένη των αφανών» από την περιγραφή της ταφικής τελετής πριν την εκφώνηση του Επιταφίου του Περικλή και στα δεξιά «Ανδρών επιφανών πάσα γης τάφος» από τον επιτάφιο, ενώ στο μέσο του κενοταφίου χαράχτηκε με μικρότερα γράμματα η φράση: «Εις αφανή στρατιώτη».

Τον τοίχο περιβάλουν εκατέρωθεν πελεκημένοι πωρόλιθοι όπου είναι χαραγμένα, κατά ενότητες, τα ονόματα τόπων που έδωσε πολύνεκρες μάχες ο ελληνικός στρατός στην νεότερη ιστορία. Από την αρχή της παράδοσης του Μνημείου, την τιμητική φύλαξη του ανέλαβε ειδικός στρατιωτικός λόχος της Φρουράς του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος και μετονομάστηκε σε Φρουρά του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη.

Το 1935 με την επάνοδο του Γεωργίου Β΄ ο λόχος ονομάστηκε Βασιλική Φρουρά, ενώ από το 1974 ονομάστηκε επίσημα Προεδρική Φρουρά και έχει την ευθύνη της εικοσιτετράωρης τιμητικής φύλαξης του Μνημείου. Μάλιστα, κάθε φορά που πραγματοποιείται αλλαγή της Φρουράς μπροστά από το μνημείο αποτελεί πόλο έλξης για τους παρευρισκόμενους, Έλληνες και μη…
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

Βρείτε Ξενοδοχείο

Ενημερωτικά Δελτία

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία και μείνετε ενημερωμένοι

Αναζήτηση